710/630/4-045.jpg

Čtyři houbové poklady

12.09.2016 | F.O.O.D. | Ingredience

Můžeme o nich diskutovat, můžeme se o ně přít, ale tato čtyřka z našich lesů, mezí, polí i pěstíren má mezinárodní renomé. Popadněte košíky a dojděte si pro ně.

Žampionový nákyp

4 porce, příprava: 60 minut

* 4 plátky toastového chleba
* 400 g čerstvých žampionů
* 3 velká rajčata
* 1 menší cibule
* 70 g másla
* šťáva z 0,5 citronu
* 1 lžíce nasekané petrželky
* 4 vejce
* 100 ml smetany
* 50 g nastrouhaného tvrdého sýra
* sůl a pepř

Plátky toastového chleba nakrájejte na kostky. Rozložte je na plech a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Upečte dozlatova. Pak je nechte vychladnout. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky, rajčata na kolečka, cibuli nasekejte najemno. Zapékací formu vymažte kouskem másla. Zbylé máslo rozpusťte a smíchejte se žampiony, cibulkou, citronovou šťávou, petrželkou, špetkou soli a pepře. Opečený toastový chleba v míse smíchejte s rozšlehanými žloutky a smetanou. Bílky vyšlehejte s 1 lžičkou soli a vmíchejte do chleba se žloutky. Směs rovnoměrně rozprostřete na dno zapékací mísy. Překryjte ji vrstvou žampionů, pak rajčat a nakonec opět vrstvou žampionů. Zasypte strouhaným sýrem a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 200 °C (asi 20–25 minut).


Žampiony - Z pěstíren jsou dostupné po celý rok, v sezoně ale nepohrdněte houbami nasbíranými na poli či v temnějším zákoutí zahrady. Mají totiž silnější chuť i vůni. Nejvíce přitom získáte z větších plodnic.


Lišky s těstovinami

4 porce, příprava: 35 minut

* 400 g čerstvých lišek
* 200 g plátků anglické slaniny
* 2 masitá rajčata
* 250 ml sladké smetany 33%
* 2 snítky tymiánu
* 500 g čerstvých těstovin tagliatelle
* 1 hrst nasekané petrželky
* sůl a drcený pepř

Lišky očistěte. Menší překrojte na poloviny, ostatní nakrájejte na větší kousky. Slaninu nakrájejte na kostičky. Rajčata zbavte tuhého středu a semínek a nakrájejte je na malé kostičky. Na pánvi orestujte slaninu. Až pustí tuk a bude lehce opečená, přidejte lišky a vše společně restujte asi 4 minuty. Pak snižte teplotu. Vlijte smetanu, přidejte tymián a špetku čerstvě drceného pepře a duste, až omáčka zhoustne, zhruba 10 minut. Nakonec vmíchejte nakrájená rajčata a lehce prohřejte. Čerstvé těstoviny vařte v osolené vodě 2 minuty, podle návodu. Pak je sceďte. Rozdělte na talíře. Přelijte omáčkou s liškami. Posypte petrželkou a servírujte.


Lišky - Stále vzácnější houby pevné na skus, takže se hned tak nepromění v bláto. Jsou ceněny také pro aroma a barvu, která činí jídlo od pohledu lákavějším. Trpělivost při čištění miniaturních lupenů se určitě vyplatí.


Smažené řízky z hlívy

4 porce, příprava: 45 minut

* 400 g brambor typu B
* 100–150 ml smetany 12%
* 25 g másla
* 400–600 g větší hlívy ústřičné
* sůl a pepř
* 3 vejce
* 100 g hladké mouky
* 200 g strouhanky
* olej na smažení
* 250 g směsi salátových listů
* 1 lžíce extra panenského olivového oleje
* 1 lžička bílého balzamikového octa

Nejdřív připravte pyré. Brambory oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Uvařte je v osolené vodě doměkka. Pak vodu slijte. Brambory rozšťouchejte. Postupně do nich vešlehejte smetanu a máslo. Dochuťte solí. Klobouky hlívy očistěte a zkraťte nohy. Lehce osolte a opepřete. Připravte si trojobal. Hlívy obalte v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. V kastrolu nebo hluboké pánvi zahřejte větší vrstvu oleje. Houby smažte dozlatova. Odkládejte je na papírovou utěrku, tím je zbavíte přebytečného tuku. Listy salátu lehce promíchejte s olejem a balzamikovým octem, rozdělte je na talíře. Přidejte bramborové pyré a osmažené houby.


Hlíva - Nikdy jí není dost. Tvárná pevná houba je ceněna pro vysoký obsah bílkovin, aminokyselin a hlavně betaglukanů, které jsou přirozeným imunostimulantem. Skvělá i na ragú, do závinu a slaných koláčů.


Houbový guláš se zakysanou smetanou

4 porce, příprava: 40 minut

* 500 čerstvých hřibovitých hub
* 80 g sádla
* 2 velké bílé cibule
* 1 zelená paprika
* 1 rajče
* 0,5 lžičky drceného kmínu
* 1 lžička sladké mleté papriky
* sůl a pepř
* 150 g zakysané smetany
* 2 stonky čerstvé majoránky
* chléb na servírování

Očištěné hříbky pokrájejte na plátky. Polovinu sádla rozpusťte v kastrolu a vsypte nakrájené hřiby. Duste je ve vlastní šťávě, dokud nevydusíte tekutinu. Jednu cibuli nakrájejte nadrobno, druhou na kolečka. Papriku očistěte a nakrájejte na nudličky. Rajče omyjte a nakrájejte na kousky. Ve druhém kastrolu rozehřejte zbylé sádlo. Vsypte kmín a cibuli nakrájenou nadrobno a spolu restujte, až bude cibule měkká. Pak přidejte mletou papriku a krátce osmahněte. Přidejte podušené houby, nakrájenou papriku a rajče. Osolte, opepřete a společně duste asi 15 minut, dokud paprika nezměkne. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a servírujte s čerstvou majoránkou, na kolečka nakrájenou cibulí a chlebem.


Hříbky - Mezi českými houbami nekorunovaný král. Hřib obecný je masitá, velmi chutná houba, která potřebuje co nejdříve po sběru pečlivě očistit a bez otálení zpracovat. Jinak rychle měkne a ztrácí svou kvalitu.

Fotogalerie

699/630/4-042.jpg 703/630/4-043.jpg 707/630/4-044.jpg 711/630/4-045.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Poznáte kvalitní čokoládu? 3 tipy, jak se vyhnout náhražkám plným cukru!

26.04.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Mírní stres, přináší radost v podobě hormonu štěstí a nikdy se jí nepřejíte. Ano, řeč je o čokoládě! Naučte se, jak ji vybírat a jak jednoduše poznat, že se jedná o kvalitní výrobek.

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte! Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte!
Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout
Čtenářka Martina: Můj přítel se zabil kvůli hazardu! Čtenářka Martina: Můj přítel se zabil kvůli hazardu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web