710/630/4-045.jpg

Čtyři houbové poklady

12.09.2016 | F.O.O.D. | Ingredience

Můžeme o nich diskutovat, můžeme se o ně přít, ale tato čtyřka z našich lesů, mezí, polí i pěstíren má mezinárodní renomé. Popadněte košíky a dojděte si pro ně.

Žampionový nákyp

4 porce, příprava: 60 minut

* 4 plátky toastového chleba
* 400 g čerstvých žampionů
* 3 velká rajčata
* 1 menší cibule
* 70 g másla
* šťáva z 0,5 citronu
* 1 lžíce nasekané petrželky
* 4 vejce
* 100 ml smetany
* 50 g nastrouhaného tvrdého sýra
* sůl a pepř

Plátky toastového chleba nakrájejte na kostky. Rozložte je na plech a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Upečte dozlatova. Pak je nechte vychladnout. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky, rajčata na kolečka, cibuli nasekejte najemno. Zapékací formu vymažte kouskem másla. Zbylé máslo rozpusťte a smíchejte se žampiony, cibulkou, citronovou šťávou, petrželkou, špetkou soli a pepře. Opečený toastový chleba v míse smíchejte s rozšlehanými žloutky a smetanou. Bílky vyšlehejte s 1 lžičkou soli a vmíchejte do chleba se žloutky. Směs rovnoměrně rozprostřete na dno zapékací mísy. Překryjte ji vrstvou žampionů, pak rajčat a nakonec opět vrstvou žampionů. Zasypte strouhaným sýrem a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 200 °C (asi 20–25 minut).


Žampiony - Z pěstíren jsou dostupné po celý rok, v sezoně ale nepohrdněte houbami nasbíranými na poli či v temnějším zákoutí zahrady. Mají totiž silnější chuť i vůni. Nejvíce přitom získáte z větších plodnic.


Lišky s těstovinami

4 porce, příprava: 35 minut

* 400 g čerstvých lišek
* 200 g plátků anglické slaniny
* 2 masitá rajčata
* 250 ml sladké smetany 33%
* 2 snítky tymiánu
* 500 g čerstvých těstovin tagliatelle
* 1 hrst nasekané petrželky
* sůl a drcený pepř

Lišky očistěte. Menší překrojte na poloviny, ostatní nakrájejte na větší kousky. Slaninu nakrájejte na kostičky. Rajčata zbavte tuhého středu a semínek a nakrájejte je na malé kostičky. Na pánvi orestujte slaninu. Až pustí tuk a bude lehce opečená, přidejte lišky a vše společně restujte asi 4 minuty. Pak snižte teplotu. Vlijte smetanu, přidejte tymián a špetku čerstvě drceného pepře a duste, až omáčka zhoustne, zhruba 10 minut. Nakonec vmíchejte nakrájená rajčata a lehce prohřejte. Čerstvé těstoviny vařte v osolené vodě 2 minuty, podle návodu. Pak je sceďte. Rozdělte na talíře. Přelijte omáčkou s liškami. Posypte petrželkou a servírujte.


Lišky - Stále vzácnější houby pevné na skus, takže se hned tak nepromění v bláto. Jsou ceněny také pro aroma a barvu, která činí jídlo od pohledu lákavějším. Trpělivost při čištění miniaturních lupenů se určitě vyplatí.


Smažené řízky z hlívy

4 porce, příprava: 45 minut

* 400 g brambor typu B
* 100–150 ml smetany 12%
* 25 g másla
* 400–600 g větší hlívy ústřičné
* sůl a pepř
* 3 vejce
* 100 g hladké mouky
* 200 g strouhanky
* olej na smažení
* 250 g směsi salátových listů
* 1 lžíce extra panenského olivového oleje
* 1 lžička bílého balzamikového octa

Nejdřív připravte pyré. Brambory oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Uvařte je v osolené vodě doměkka. Pak vodu slijte. Brambory rozšťouchejte. Postupně do nich vešlehejte smetanu a máslo. Dochuťte solí. Klobouky hlívy očistěte a zkraťte nohy. Lehce osolte a opepřete. Připravte si trojobal. Hlívy obalte v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. V kastrolu nebo hluboké pánvi zahřejte větší vrstvu oleje. Houby smažte dozlatova. Odkládejte je na papírovou utěrku, tím je zbavíte přebytečného tuku. Listy salátu lehce promíchejte s olejem a balzamikovým octem, rozdělte je na talíře. Přidejte bramborové pyré a osmažené houby.


Hlíva - Nikdy jí není dost. Tvárná pevná houba je ceněna pro vysoký obsah bílkovin, aminokyselin a hlavně betaglukanů, které jsou přirozeným imunostimulantem. Skvělá i na ragú, do závinu a slaných koláčů.


Houbový guláš se zakysanou smetanou

4 porce, příprava: 40 minut

* 500 čerstvých hřibovitých hub
* 80 g sádla
* 2 velké bílé cibule
* 1 zelená paprika
* 1 rajče
* 0,5 lžičky drceného kmínu
* 1 lžička sladké mleté papriky
* sůl a pepř
* 150 g zakysané smetany
* 2 stonky čerstvé majoránky
* chléb na servírování

Očištěné hříbky pokrájejte na plátky. Polovinu sádla rozpusťte v kastrolu a vsypte nakrájené hřiby. Duste je ve vlastní šťávě, dokud nevydusíte tekutinu. Jednu cibuli nakrájejte nadrobno, druhou na kolečka. Papriku očistěte a nakrájejte na nudličky. Rajče omyjte a nakrájejte na kousky. Ve druhém kastrolu rozehřejte zbylé sádlo. Vsypte kmín a cibuli nakrájenou nadrobno a spolu restujte, až bude cibule měkká. Pak přidejte mletou papriku a krátce osmahněte. Přidejte podušené houby, nakrájenou papriku a rajče. Osolte, opepřete a společně duste asi 15 minut, dokud paprika nezměkne. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a servírujte s čerstvou majoránkou, na kolečka nakrájenou cibulí a chlebem.


Hříbky - Mezi českými houbami nekorunovaný král. Hřib obecný je masitá, velmi chutná houba, která potřebuje co nejdříve po sběru pečlivě očistit a bez otálení zpracovat. Jinak rychle měkne a ztrácí svou kvalitu.

Fotogalerie

699/630/4-042.jpg 703/630/4-043.jpg 707/630/4-044.jpg 711/630/4-045.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Jak vybrat brambory na vánoční salát?

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Ingredience

O tom, jak připravit dokonalý bramborový salát, jsme psali minule. Tentokrát se podíváme na to, jaké brambory jsou na jeho přípravu vhodné a kterou odrůdu použít. Nákupem vás provede Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story.

Silné chutě rýže

26.10.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Dnes už i v běžných obchodech narazíte na spoustu druhů rýže a každý se hodí na něco trochu jiného. Vychutnejte si s námi její nezapomenutelné podoby.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web