423/038/1-shutterstock_47890804.jpg

Čočka – jídlo našich předků, jídlo budoucnosti

03.11.2010 | Redakce | Ingredience

Lze jen těžko uvěřit tomu, že čočka je součástí jídelníčku lidí již 4000 let. Turečtí archeologové letos objevili takto stará semena, a o to větší bylo jejich překvapení, když i tato semena vzklíčila.

Čočka drobnozrnná pochází pravděpodobně z jihovýchodní Asie, čočka velkozrnná ze Středomoří. Dnes se čočka nejvíce pěstuje v Kanadě, Etiopii a v Pákistánu a její jednotlivé odrůdy se rozlišují a nazývají podle barvy zrnek diskovitého tvaru.

Díky své nutriční hodnotě a vysokému obsahu bílkovin se čočka brzy rozšířila na všechny kontinenty. Čočka byla v českých zemích překvapivě vždy obestřena řadou pověr, např. „Kdo jí čočku na Velký pátek, toho se budou peníze držet po celý rok“ anebo „Ten, kdo si tluče na kapsu a pojídá při tom čočku, bude mít stále dost peněz“. Či notoricky známé – „Novoroční čočka, aby se množily penízky“.

Čočka si své výsadní postavení v našem jídelníčku právem zasloužila a její přínos pro zdraví je neoddiskutovatelný. Obsahuje velké množství bílkovin a esenciálních aminokyselin, proto je skvělou alternativou masa. Je také bohatá na sacharidy, a proto dokáže dobře zasytit bez nadbytečných kalorií a právem se řadí mezi výrobky racionální výživy. Zároveň je vhodná pro nemocné cukrovkou, protože snižuje obsah cukru v krvi.

Má vysoký obsah vitaminů skupiny B, fosforu, hořčíku, vápníku, síry, železa, draslíku a selenu. Obsahuje také enzymy, organické kyseliny a lecitin. Doporučuje se také při chudokrevnosti, řídnutí kostí, a navíc při pravidelné konzumaci pomáhá účinně snižovat cholesterol. Právě díky svému jedinečnému složení je čočka vhodná pro všechny, kteří vyznávají zdravý životní styl, dále pro vegetariány, a také pro sportovce, kteří jsou vystaveni velké fyzické zátěži.

Čočka je ideální nejen jako příloha, ale lze ji použít i do salátů, pomazánek, polévek, a je výtečná především v kombinaci s obilovinami i zeleninou.

Fotogalerie

424/038/1-shutterstock_47890804.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. Ladia - 03.11.2010 15:30:15 Já bych jen doplnila, že čočku jako i ostatní luštěniny vaříme s bylinkami, které usnadňují trávení (kmín, majoránka, tymián, saturejka, fenykl, bazalka, libeček, česnek nebo cibule). Malým dětem luštěniny pasírujeme, abychom je zbavili méně stravitelných slupek. ;-)
Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Jak vybrat brambory na vánoční salát?

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Ingredience

O tom, jak připravit dokonalý bramborový salát, jsme psali minule. Tentokrát se podíváme na to, jaké brambory jsou na jeho přípravu vhodné a kterou odrůdu použít. Nákupem vás provede Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story.

Silné chutě rýže

26.10.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Dnes už i v běžných obchodech narazíte na spoustu druhů rýže a každý se hodí na něco trochu jiného. Vychutnejte si s námi její nezapomenutelné podoby.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí 10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí
Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou
Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu! Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web