423/038/1-shutterstock_47890804.jpg

Čočka – jídlo našich předků, jídlo budoucnosti

03.11.2010 | Redakce | Ingredience

Lze jen těžko uvěřit tomu, že čočka je součástí jídelníčku lidí již 4000 let. Turečtí archeologové letos objevili takto stará semena, a o to větší bylo jejich překvapení, když i tato semena vzklíčila.

Čočka drobnozrnná pochází pravděpodobně z jihovýchodní Asie, čočka velkozrnná ze Středomoří. Dnes se čočka nejvíce pěstuje v Kanadě, Etiopii a v Pákistánu a její jednotlivé odrůdy se rozlišují a nazývají podle barvy zrnek diskovitého tvaru.

Díky své nutriční hodnotě a vysokému obsahu bílkovin se čočka brzy rozšířila na všechny kontinenty. Čočka byla v českých zemích překvapivě vždy obestřena řadou pověr, např. „Kdo jí čočku na Velký pátek, toho se budou peníze držet po celý rok“ anebo „Ten, kdo si tluče na kapsu a pojídá při tom čočku, bude mít stále dost peněz“. Či notoricky známé – „Novoroční čočka, aby se množily penízky“.

Čočka si své výsadní postavení v našem jídelníčku právem zasloužila a její přínos pro zdraví je neoddiskutovatelný. Obsahuje velké množství bílkovin a esenciálních aminokyselin, proto je skvělou alternativou masa. Je také bohatá na sacharidy, a proto dokáže dobře zasytit bez nadbytečných kalorií a právem se řadí mezi výrobky racionální výživy. Zároveň je vhodná pro nemocné cukrovkou, protože snižuje obsah cukru v krvi.

Má vysoký obsah vitaminů skupiny B, fosforu, hořčíku, vápníku, síry, železa, draslíku a selenu. Obsahuje také enzymy, organické kyseliny a lecitin. Doporučuje se také při chudokrevnosti, řídnutí kostí, a navíc při pravidelné konzumaci pomáhá účinně snižovat cholesterol. Právě díky svému jedinečnému složení je čočka vhodná pro všechny, kteří vyznávají zdravý životní styl, dále pro vegetariány, a také pro sportovce, kteří jsou vystaveni velké fyzické zátěži.

Čočka je ideální nejen jako příloha, ale lze ji použít i do salátů, pomazánek, polévek, a je výtečná především v kombinaci s obilovinami i zeleninou.

Fotogalerie

424/038/1-shutterstock_47890804.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. Ladia - 03.11.2010 15:30:15 Já bych jen doplnila, že čočku jako i ostatní luštěniny vaříme s bylinkami, které usnadňují trávení (kmín, majoránka, tymián, saturejka, fenykl, bazalka, libeček, česnek nebo cibule). Malým dětem luštěniny pasírujeme, abychom je zbavili méně stravitelných slupek. ;-)
Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

4x recepty s houbovým králem žampiónem

23.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Jsou tak dostupné, že je ani nesušíme do zásoby. Žampionů je ale tolik variant, že nás to občas může překvapit. Pojďme se jim podívat pod kloboučky.

Rozlouskněte tajemství ořechů a semínek

12.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Skoro žádné pečení se neobejde bez vlašských ořechů a mandlí. Rádi používáme i lískové oříšky. Co ale přijít na kloub tajemství dalších oříšků a semínek a vyměnit starou klasiku za stejně zdravou alternativu?

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nehubnete? Můžete si za to sama! Výmluvy, na které už to neuhrajete Nehubnete? Můžete si za to sama! Výmluvy, na které už to neuhrajete
Anna Slováčková: Rodiče rozhodně nehodlám soudit Anna Slováčková: Rodiče rozhodně nehodlám soudit
Linda: Najdi si milence, radil mi nevěrný manžel. Pak mu to vadilo Linda: Najdi si milence, radil mi nevěrný manžel. Pak mu to vadilo
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web