017/207/2-shutterstock_93316411.jpg

Co nevíte o kuskusu?

15.06.2016 | Bětka Niebauerová | Ingredience

O kuskusu jste určitě už slyšeli. Ale možná ho ještě neochutnali. A to je chyba. Tyhle drobné kuličky jsou totiž velmi výživné a dají se snadno připravit na spoustu způsobů….

Co je vlastně zač?

Ač se to na první pohled nezdá, jedná se o jemnozrnnou těstovinu. Vyrábí se z tzv. semoliny - druh tvrdé bílé pšenice, která je pro výrobu kuskusu nejvhodnější. Ta je zpracována na droboučké kuličky. Kuskus je velmi výživný, obsahuje spoustu uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, železo a fosfor a jen minimum tuku. Dodává energii, výborně zasytí, i když je lehký. Skvěle se hodí i do dietního jídelníčku, v němž bez problémů obsadí místo zdravé snídaně, svačiny i hlavního jídla.

Odkud se vzal?

Za domov kuskusu je považována severní Afrika a Blízký východ. Kuskus je základní surovinou národních kuchyní obyvatel Maghribu, jak jsou označovány západní země arabského světa. Dnes už je ale kuskus rozšířen i v ostatních světadílech a dostává se mu čím dál větší popularity. Seženete ho v mnoha supermarketech a hlavně v obchodech se zdravou výživou.

Zajímavost: V Maghrebu si ženy dodnes připravují kuskus tradičním způsobem. Ruční výroba kuskusu tu představuje téměř rituál, který zaměstná ženy na celé dny. Nejprve pšenici rozemelou na krupici a k ní přidávají mouku, sůl, vodu a hnětou směs rukama, dokud se pšeničná lámanka neopracuje na jemné kuličky kuskusu. Ty pak ještě čeká vaření v páře a nakonec sušení na slunci. A protože tradiční výroba kuskusu je tak náročná, k nám se dostává jako sušený instantní produkt, který nabobtná jen v horké vodě.

Jaký je nej?

Existuje několik druhů kuskusu, pro naše zdraví je ale rozhodně nejlepší tzv. celozrnný kuskus. Ten je vyráběn z celých pšeničných zrn včetně slupek. Tak si uchovává všechny zdraví prospěšné látky zejména vlákninu. Celozrnný kuskus v BIO kvalitě nabízí většina specializovaných prodejen biopotravin.

Jak na přípravu?

Kuskus můžete mít jako hlavní jídlo i jako dezert a přitom základní příprava zabere sotva pár minut. Příprava v podstatě spočívá pouze v přelití vroucí tekutinou např. osolenou vodou, vývarem či mlékem. Přidaná tekutina by měla být v poměru 1 : 2 (kuskus:voda). Poté kuskus dobře promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte zhruba 5-10 minut odstát, dokud nezměkne. Jednou za čas kuskus pročechrejte vidličkou. Přidat se může i trochu másla pro zjemnění chuti. Dál pokračujete podle vybraného receptu. Kuskus je možný podávat teplý - např. s masem, velmi dobrý je ale i studený například s jogurtem.

Zajímavost: V arabském světě se používá na přípravu kuskusu speciální hrnec, který je dvoudílný a má perforované dno horní části. V dolním díle se dusí maso se zeleninou nebo cizrnou, a pára tak kuskus krásně provoní. V každé zemi se kuskus ochucuje trochu jinak – v Maroku olivami a šafránem, v Alžírsku mají hlavní slovo rajčata a v Tunisku ostrá papriková omáčka „harissa“.

Fotogalerie

014/207/2-shutterstock_40360870.jpg 018/207/2-shutterstock_93316411.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Rozlouskněte tajemství ořechů a semínek

12.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Skoro žádné pečení se neobejde bez vlašských ořechů a mandlí. Rádi používáme i lískové oříšky. Co ale přijít na kloub tajemství dalších oříšků a semínek a vyměnit starou klasiku za stejně zdravou alternativu?

Losos na asijský způsob 6x jinak

12.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Losos je u nás velmi oblíbenou surovinou, jeho kuchyňská úprava se ale většinou omezí na filety z trouby nebo z pánve. Losos má ale mnohem větší a rozmanitější využití. Nechte se proto, stejně jako my, inspirovat východními kuchyněmi, kde lososa zbožňují a nedovedou si bez něj svůj jídelníček představit.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 typů oblečení, kterých byste se měla okamžitě zbavit! 5 typů oblečení, kterých byste se měla okamžitě zbavit!
Gábi se nebojí zeptat: Jak uspokojit rukou muže lépe, než to dovede on sám? Gábi se nebojí zeptat: Jak uspokojit rukou muže lépe, než to dovede on sám?
Hubnutí a oxytocin: Proč se zamilovaným a spokojeným lidem hubne líp? Hubnutí a oxytocin: Proč se zamilovaným a spokojeným lidem hubne líp?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web