411/001/3-94.jpg

Čas vajec

24.04.2013 | Eva Všetíčková | Ingredience

Vejce je symbolem zrození nového života. Plným právem může být považováno také za potravinu s velkým „P“, neboť v poměru k obrovskému množství živin obsahuje jen velmi málo kalorií. Vejce je zkrátka zázrak, hodný zkoumání nejen vědeckého, ale i kulinárního. A na to je třeba se důkladně připravit. Nejlépe v kuchyni a právě teď!

Zapečené chleby s vejcem a ricottou

Příprava: 20 minut

Na 4 porce:
* 4 plátky chleba nebo veky
* olivový olej na potření
* čerstvý tvaroh nebo ricotta
* 4 velká vejce
* sůl, pepř a tymián na dochucení
* hoblinky tvrdého sýra na posypání

Troubu předehřejte na 200 °C.
Z plátků chleba vydlabejte část střídky, aby vznikl otvor pro vajíčko. Chleby potřete olejem a opečte hezky dozlatova.
Tvaroh promíchejte se solí, pepřem a tymiánem a naneste na krajíce chleba, otvory nechte volné. Zakapejte olejem.
Do otvorů opatrně vyklepněte vejce, osolte ho a ještě asi 10 minut zapékejte, až vejce zpevní.
Podávejte posypané hoblinkami sýra.

Palačinky se šunkou a vejci

Příprava: 15 minut

Na 4 porce:
* 4 hotové tenké palačinky
* 8 plátků kvalitní šunky
* 4 velká vejce sůl
* pepř a pažitka

Troubu předehřejte na 180 °C.
Palačinky položte na plech pokrytý pečicím papírem. Na každou dejte 2 plátky šunky, doprostřed vyklepněte vejce, okraje přehrňte a zpevněte párátkem. Vejce osolte a opepřete a pečte, až bílek ztuhne, ale žloutek zůstane mírně tekutý, asi 10 minut.
Podávejte posypané najemno nasekanou pažitkou.

Know-how: Palačinky můžete koupit hotové nebo si je jednoduše připravte sami. V misce prošlehejte jedno vejce s 250 ml mléka a špetkou soli. Postupně vešlehejte 125 g hladké mouky a nakonec lžíci perlivé minerálky. Můžete také přilít trochu rozpuštěného másla. Smažte na lehce tukem potřené palačinkové pánvi s nepřilnavým povrchem.

Vejce s rýží

Příprava: 20 minut

Na 4 porce:
* 1 hrnek (200 ml) dlouhozrnné rýže
* 2 lžíce kvalitní sójové omáčky
* 2 lžičky citronové šťávy
* opražená sezamová semínka
* 1 lžíce sezamového oleje
* chilli koření podle chuti
* 4 vejce
* jarní cibulka na posypání

Rýži uvařte, v misce promíchejte s olejem, sójovou omáčkou, citronovou šťávou, sezamem a kořením. Rozdělte do misek, doplňte na čtvrtky pokrájenými natvrdo uvařenými vejci a na nudličky pokrájenou cibulkou.

Tip: Vejce můžete také prošlehat, ochutit solí a pepřem a na sezamovém oleji z nich udělat smaženici. Do té přimíchejte ochucenou rýži a na nudličky pokrájenou jarní cibulku.

Na toto rychlé jídlo můžete zužitkovat zbylou vařenou rýži a dát jí ještě druhou, mnohem lahodnější šanci. Náklady budou téměř nulové!

Další recepty z vajec najdete v časopise F.O.O.D. 3/2013.

Fotogalerie

400/001/3-95.jpg 404/001/3-96.jpg 408/001/3-100.jpg 412/001/3-94.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Poznáte kvalitní čokoládu? 3 tipy, jak se vyhnout náhražkám plným cukru!

26.04.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Mírní stres, přináší radost v podobě hormonu štěstí a nikdy se jí nepřejíte. Ano, řeč je o čokoládě! Naučte se, jak ji vybírat a jak jednoduše poznat, že se jedná o kvalitní výrobek.

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky? 5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky?
Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat! Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat!
Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak? Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web