Čas vajec

Čas vajec

Vejce je symbolem zrození nového života. Plným právem může být považováno také za potravinu s velkým „P“, neboť v poměru k obrovskému množství živin obsahuje jen velmi málo kalorií. Vejce je zkrátka zázrak, hodný zkoumání nejen vědeckého, ale i kulinárního. A na to je třeba se důkladně připravit. Nejlépe v kuchyni a právě teď!

Zapečené chleby s vejcem a ricottou

Příprava: 20 minut

Na 4 porce:
* 4 plátky chleba nebo veky
* olivový olej na potření
* čerstvý tvaroh nebo ricotta
* 4 velká vejce
* sůl, pepř a tymián na dochucení
* hoblinky tvrdého sýra na posypání

Troubu předehřejte na 200 °C.
Z plátků chleba vydlabejte část střídky, aby vznikl otvor pro vajíčko. Chleby potřete olejem a opečte hezky dozlatova.
Tvaroh promíchejte se solí, pepřem a tymiánem a naneste na krajíce chleba, otvory nechte volné. Zakapejte olejem.
Do otvorů opatrně vyklepněte vejce, osolte ho a ještě asi 10 minut zapékejte, až vejce zpevní.
Podávejte posypané hoblinkami sýra.

Palačinky se šunkou a vejci

Příprava: 15 minut

Na 4 porce:
* 4 hotové tenké palačinky
* 8 plátků kvalitní šunky
* 4 velká vejce sůl
* pepř a pažitka

Troubu předehřejte na 180 °C.
Palačinky položte na plech pokrytý pečicím papírem. Na každou dejte 2 plátky šunky, doprostřed vyklepněte vejce, okraje přehrňte a zpevněte párátkem. Vejce osolte a opepřete a pečte, až bílek ztuhne, ale žloutek zůstane mírně tekutý, asi 10 minut.
Podávejte posypané najemno nasekanou pažitkou.

Know-how: Palačinky můžete koupit hotové nebo si je jednoduše připravte sami. V misce prošlehejte jedno vejce s 250 ml mléka a špetkou soli. Postupně vešlehejte 125 g hladké mouky a nakonec lžíci perlivé minerálky. Můžete také přilít trochu rozpuštěného másla. Smažte na lehce tukem potřené palačinkové pánvi s nepřilnavým povrchem.

Vejce s rýží

Příprava: 20 minut

Na 4 porce:
* 1 hrnek (200 ml) dlouhozrnné rýže
* 2 lžíce kvalitní sójové omáčky
* 2 lžičky citronové šťávy
* opražená sezamová semínka
* 1 lžíce sezamového oleje
* chilli koření podle chuti
* 4 vejce
* jarní cibulka na posypání

Rýži uvařte, v misce promíchejte s olejem, sójovou omáčkou, citronovou šťávou, sezamem a kořením. Rozdělte do misek, doplňte na čtvrtky pokrájenými natvrdo uvařenými vejci a na nudličky pokrájenou cibulkou.

Tip: Vejce můžete také prošlehat, ochutit solí a pepřem a na sezamovém oleji z nich udělat smaženici. Do té přimíchejte ochucenou rýži a na nudličky pokrájenou jarní cibulku.

Na toto rychlé jídlo můžete zužitkovat zbylou vařenou rýži a dát jí ještě druhou, mnohem lahodnější šanci. Náklady budou téměř nulové!

Další recepty z vajec najdete v časopise F.O.O.D. 3/2013.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • tom
    tom |

    4. 3. 2014 17:07

    Tak mě napadá, proč všichni nadávají na polská vejce. Já je v Polsku nakupuji potraviny už 10 let a myslím, že je to stejné jako v čechách , ale levnější. Viz. např www.polskiegazetki.pl

Další články z rubriky