193/608/4-028a.jpg

Brambory rozhodně nejsou nuda!

29.08.2016 | F.O.O.D. | Ingredience

Děláte stále jen dokola brambory vařené, pečené či šťouchané? Je čas na změnu. Ta vám zabere minimum času a vy zjistíte, že z těchto okopanin můžete vykouzlit neotřeloz přílohu. Rané jsou stoprocentně nejchutnější.

Plněný řízek s bramborami

4 porce, příprava: 40 minut

* 4 tence nařezané krůtí řízky po 120 g
* sůl a pepř
* 1 hrst plocholisté petržele
* 1 šalotka
* 1 stroužek česneku
* 150 g měkkého másla
* asi 100 g strouhanky
* 2–3 lžíce hladké mouky
* 1 vejce
* 600 g brambor typu B uvařených ve slupce
* olej na smažení

Troubu zapněte na 220 °C. Maso přes fólii naklepejte, z obou stran osolte a opepřete. Polovinu petržele a šalotku nasekejte najemno, česnek utřete a smíchejte se 4 lžícemi měkkého másla. Zbytek petržele smíchejte se strouhankou. Doprostřed každého plátku masa dejte kousek másla, překlopte, spojte párátky a obalte v trojobalu. Brambory podélně rozpulte a na řezu několikrát nařízněte. Poklaďte šupinkami zbylého ochuceného másla a dopečte v troubě. Řízky usmažte a podávejte s bramborami.


Smažené brambory se sázeným vejcem

4 porce, příprava: 30 minut

* 1 kg brambor typu A uvařených ve slupce
* 1 cibule
* řepkový olej
* sůl a pepř
* 100 g nakládaných cibulek
* 120 g menších kyselých okurek
* 1 lžíce másla
* 4 vejce
* koriandr na ozdobu

Brambory uvařte den dopředu. Oloupejte je a nakrájejte na kolečka. Cibuli nakrájejte na půlkolečka. V pánvi rozehřejte větší množství řepkového oleje a pečte
na něm asi 5 minut brambory. Přidejte cibuli a za občasného promíchání smažte ještě asi 10 minut dozlatova. Vyjměte, osolte, opepřete a nechte okapat. V jiné pánvi mezitím rozehřejte máslo a na něm usmažte sázená vejce. Žloutky osolte a opepřete. Cibulky a okurky sceďte a podle potřeby nakrájejte na menší kousky. Podávejte s bramborami a sázeným vejcem. Posypte koriandrem.

Náš TIP: Rané brambory jsou dokonalé samy o sobě, proto to s dalšími surovinami nemusíte přehánět. Když k nim přidáte jemně nasekaný libeček s jeho silnou masitou „magi“ chutí a vůní, jistě uspokojíte i „masožravce“.


Bramborový gratin s lososem

4 porce, příprava: 95 minut

* 600 g brambor typu A
* sůl a pepř
* 50 g másla + na formu
* 4 filety z lososa s kůží po 125 g
* šťáva z 0,5 citronu
* 2 rajčata
* 1 mozzarella v nálevu
* hrst bazalky

Troubu rozehřejte na 220 °C. Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky nebo je nastrouhejte na kolečka. Osolte je, opepřete a promíchejte. Zapékací misku vymažte kouskem másla a brambory do ní navrstvěte střídavě se šupinkami másla. Vložte asi na 30 minut do trouby. Lososa osušte, zakápněte citronovou šťávou a osolte a opepřete. Rajčata a mozzarellu nakrájejte na plátky. Brambory vyjměte z trouby, rozprostřete na ně lososa, mozzarellu, rajčata a část bazalky a 20 minut zapékejte. Podávejte posypané bazalkou.


Bílá ryba s koprovými bramborami

4 porce, příprava: 95 minut

* 1 červená chilli paprička
* 300 g fenyklu
* 300 g rebarbory
* olivový olej
* 2 lžíce medu
* 1 špetka kari koření
* sůl a pepř
* 600 g menších brambor typu A
* 4 filé z bílé ryby (pstruh, treska, candát…)
* 1 lžíce citronové šťávy
* 4 rajčata
* 1 červená cibule
* 3 lžíce másla
* 1 lžíce kopru

Troubu zapněte na 200 °C. Chilli papričku zbavte semínek a nasekejte najemno. Očistěte a na malé kousky nakrájejte fenykl a rebarboru. Fenyklové listy si odložte. Vše smíchejte se 2 lžícemi olivového oleje, medem, kari, solí a pepřem. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 30 minut doměkka. Brambory vařte v osolené vodě doměkka. Nechte lehce zchladnout a oloupejte je. Ryby osušte, zakápněte citronovou šťávou a na oleji z obou stran opečte dozlatova, celkem asi 4–5 minut. Uložte do tepla. Rajčata nakrájejte na osminky, cibuli na tenké proužky. Obojí lehce osmahněte na 1 lžíci másla. Dochuťte solí a pepřem a smíchejte s pečenou zeleninou. Zbylé máslo přepusťte, vmíchejte 1 lžíci olivového oleje, nasekaný kopr a fenyklové lístky. Prohřejte v něm brambory. Rybu podávejte se zeleninou a bramborami.


Plněné sladké brambory

4 porce, příprava: 110 minut

* 4 velké batáty
* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* rostlinný olej
* 400 g mletého hovězího masa
* 200 ml masového vývaru
* sůl a pepř
* mletý římský kmín
* 1 cuketa

DIP

* 200 g řeckého jogurtu
* 100 g tvarohu
* 1–2 polévkové lžíce pasty tahini
* 1–2 lžíce citronové šťávy

Troubu zapněte na 190 °C. Batáty důkladně očistěte kartáčem a omyjte. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a 50–60 minut pečte doměkka. Mezitím cibuli a česnek nakrájejte najemno. Zpěňte na troše oleje, přidejte maso a restujte tak dlouho, až přestane dělat hrudky. Podlijte vývarem a nechte za občasného promíchání asi 30 minut dusit doměkka. Cuketu nastrouhejte nahrubo a smíchejte se solí, pepřem a římským kmínem. Batáty vyjměte z trouby a podélně rozpulte. Vnitřek trochu vydlabejte, naplňte masovou směsí a navrch dejte cuketu. Vložte ještě na 10 minut do trouby. Podávejte s dipem, který vznikne smícháním všech uvedených surovin.


Cajunské brambory

4–6 porcí, příprava: 35 minut

* 10 menších brambor typu B
* 3 menší cibule
* 1 lžíce cajunského koření
* 2 lžíce rostlinného oleje
* kajenský pepř
* sůl a pepř

Troubu zapněte na 200 °C. Brambory nakrájejte podle velikosti na poloviny až čtvrtiny a propíchejte vidličkou, budou křupavější. Cibuli nakrájejte na čtvrtiny. Olej rozehřejte na pánvi, přidejte brambory a zasypte kořením. Přidejte cibuli. Osmahněte dozlatova, pak přendejte do pekáčku a pečte ještě asi 15 minut doměkka.

Fotogalerie

194/608/4-028a.jpg 198/608/4-028b.jpg 202/608/4-029a.jpg 206/608/4-029b.jpg 210/608/4-030a.jpg 214/608/4-030b.jpg 218/608/4-031.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Jak snadno oloupat česnek? Pomocí misky nebo v mikrovlnce!

16.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Myslíte si, že česnek lze oloupat jen pomocí nože? My vám dokážeme, že to jde hned několika způsoby a navíc snadno a rychle.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku? Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku?
Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo? Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo?
Václav Kopta se svěřil: Sáhli jsme si se ženou na dno Václav Kopta se svěřil: Sáhli jsme si se ženou na dno
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web