193/608/4-028a.jpg

Brambory rozhodně nejsou nuda!

29.08.2016 | F.O.O.D. | Ingredience

Děláte stále jen dokola brambory vařené, pečené či šťouchané? Je čas na změnu. Ta vám zabere minimum času a vy zjistíte, že z těchto okopanin můžete vykouzlit neotřeloz přílohu. Rané jsou stoprocentně nejchutnější.

Plněný řízek s bramborami

4 porce, příprava: 40 minut

* 4 tence nařezané krůtí řízky po 120 g
* sůl a pepř
* 1 hrst plocholisté petržele
* 1 šalotka
* 1 stroužek česneku
* 150 g měkkého másla
* asi 100 g strouhanky
* 2–3 lžíce hladké mouky
* 1 vejce
* 600 g brambor typu B uvařených ve slupce
* olej na smažení

Troubu zapněte na 220 °C. Maso přes fólii naklepejte, z obou stran osolte a opepřete. Polovinu petržele a šalotku nasekejte najemno, česnek utřete a smíchejte se 4 lžícemi měkkého másla. Zbytek petržele smíchejte se strouhankou. Doprostřed každého plátku masa dejte kousek másla, překlopte, spojte párátky a obalte v trojobalu. Brambory podélně rozpulte a na řezu několikrát nařízněte. Poklaďte šupinkami zbylého ochuceného másla a dopečte v troubě. Řízky usmažte a podávejte s bramborami.


Smažené brambory se sázeným vejcem

4 porce, příprava: 30 minut

* 1 kg brambor typu A uvařených ve slupce
* 1 cibule
* řepkový olej
* sůl a pepř
* 100 g nakládaných cibulek
* 120 g menších kyselých okurek
* 1 lžíce másla
* 4 vejce
* koriandr na ozdobu

Brambory uvařte den dopředu. Oloupejte je a nakrájejte na kolečka. Cibuli nakrájejte na půlkolečka. V pánvi rozehřejte větší množství řepkového oleje a pečte
na něm asi 5 minut brambory. Přidejte cibuli a za občasného promíchání smažte ještě asi 10 minut dozlatova. Vyjměte, osolte, opepřete a nechte okapat. V jiné pánvi mezitím rozehřejte máslo a na něm usmažte sázená vejce. Žloutky osolte a opepřete. Cibulky a okurky sceďte a podle potřeby nakrájejte na menší kousky. Podávejte s bramborami a sázeným vejcem. Posypte koriandrem.

Náš TIP: Rané brambory jsou dokonalé samy o sobě, proto to s dalšími surovinami nemusíte přehánět. Když k nim přidáte jemně nasekaný libeček s jeho silnou masitou „magi“ chutí a vůní, jistě uspokojíte i „masožravce“.


Bramborový gratin s lososem

4 porce, příprava: 95 minut

* 600 g brambor typu A
* sůl a pepř
* 50 g másla + na formu
* 4 filety z lososa s kůží po 125 g
* šťáva z 0,5 citronu
* 2 rajčata
* 1 mozzarella v nálevu
* hrst bazalky

Troubu rozehřejte na 220 °C. Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky nebo je nastrouhejte na kolečka. Osolte je, opepřete a promíchejte. Zapékací misku vymažte kouskem másla a brambory do ní navrstvěte střídavě se šupinkami másla. Vložte asi na 30 minut do trouby. Lososa osušte, zakápněte citronovou šťávou a osolte a opepřete. Rajčata a mozzarellu nakrájejte na plátky. Brambory vyjměte z trouby, rozprostřete na ně lososa, mozzarellu, rajčata a část bazalky a 20 minut zapékejte. Podávejte posypané bazalkou.


Bílá ryba s koprovými bramborami

4 porce, příprava: 95 minut

* 1 červená chilli paprička
* 300 g fenyklu
* 300 g rebarbory
* olivový olej
* 2 lžíce medu
* 1 špetka kari koření
* sůl a pepř
* 600 g menších brambor typu A
* 4 filé z bílé ryby (pstruh, treska, candát…)
* 1 lžíce citronové šťávy
* 4 rajčata
* 1 červená cibule
* 3 lžíce másla
* 1 lžíce kopru

Troubu zapněte na 200 °C. Chilli papričku zbavte semínek a nasekejte najemno. Očistěte a na malé kousky nakrájejte fenykl a rebarboru. Fenyklové listy si odložte. Vše smíchejte se 2 lžícemi olivového oleje, medem, kari, solí a pepřem. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 30 minut doměkka. Brambory vařte v osolené vodě doměkka. Nechte lehce zchladnout a oloupejte je. Ryby osušte, zakápněte citronovou šťávou a na oleji z obou stran opečte dozlatova, celkem asi 4–5 minut. Uložte do tepla. Rajčata nakrájejte na osminky, cibuli na tenké proužky. Obojí lehce osmahněte na 1 lžíci másla. Dochuťte solí a pepřem a smíchejte s pečenou zeleninou. Zbylé máslo přepusťte, vmíchejte 1 lžíci olivového oleje, nasekaný kopr a fenyklové lístky. Prohřejte v něm brambory. Rybu podávejte se zeleninou a bramborami.


Plněné sladké brambory

4 porce, příprava: 110 minut

* 4 velké batáty
* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* rostlinný olej
* 400 g mletého hovězího masa
* 200 ml masového vývaru
* sůl a pepř
* mletý římský kmín
* 1 cuketa

DIP

* 200 g řeckého jogurtu
* 100 g tvarohu
* 1–2 polévkové lžíce pasty tahini
* 1–2 lžíce citronové šťávy

Troubu zapněte na 190 °C. Batáty důkladně očistěte kartáčem a omyjte. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a 50–60 minut pečte doměkka. Mezitím cibuli a česnek nakrájejte najemno. Zpěňte na troše oleje, přidejte maso a restujte tak dlouho, až přestane dělat hrudky. Podlijte vývarem a nechte za občasného promíchání asi 30 minut dusit doměkka. Cuketu nastrouhejte nahrubo a smíchejte se solí, pepřem a římským kmínem. Batáty vyjměte z trouby a podélně rozpulte. Vnitřek trochu vydlabejte, naplňte masovou směsí a navrch dejte cuketu. Vložte ještě na 10 minut do trouby. Podávejte s dipem, který vznikne smícháním všech uvedených surovin.


Cajunské brambory

4–6 porcí, příprava: 35 minut

* 10 menších brambor typu B
* 3 menší cibule
* 1 lžíce cajunského koření
* 2 lžíce rostlinného oleje
* kajenský pepř
* sůl a pepř

Troubu zapněte na 200 °C. Brambory nakrájejte podle velikosti na poloviny až čtvrtiny a propíchejte vidličkou, budou křupavější. Cibuli nakrájejte na čtvrtiny. Olej rozehřejte na pánvi, přidejte brambory a zasypte kořením. Přidejte cibuli. Osmahněte dozlatova, pak přendejte do pekáčku a pečte ještě asi 15 minut doměkka.

Fotogalerie

194/608/4-028a.jpg 198/608/4-028b.jpg 202/608/4-029a.jpg 206/608/4-029b.jpg 210/608/4-030a.jpg 214/608/4-030b.jpg 218/608/4-031.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Silné chutě rýže

26.10.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Dnes už i v běžných obchodech narazíte na spoustu druhů rýže a každý se hodí na něco trochu jiného. Vychutnejte si s námi její nezapomenutelné podoby.

Exotické fíky - sladký poklad Středomoří

12.10.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Ve Středomoří je můžete ze stromu ochutnávat již v červnu. Exotické fíky z pozdní, tedy srpnové a zářijové sklizně, jsou ale nejsladší.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci
Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru! Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru!
Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web