121/664/4-profimedia_0302067013.jpg

Zelené suroviny, které v lednu zařaďte do jídelníčku

10.01.2017 | F.O.O.D. | Gourmet

S nedostatkem vitamínů zatočíte za pomoci surovin, které jsou v zimě běžně dostupné, dají se skladovat a jejich cena není závratná. Zařaďte je do svého jídelníčku a jeďte na zelenou!

1. ČERVENÉ A BÍLÉ ZELÍ

Už v antice se využívaly jeho léčivé účinky při obkladech ran nebo bolavých kloubů. Působí antimikrobiálně a pomáhá i při kašli. Pravidelně jezte zelí čerstvé i kysané, má spoustu vitaminu C!

2. KAPUSTA

Patří k nejbohatším zdrojům vápníku, je plná kyseliny listové a vlákniny. Používá se na nákypy, polévky nebo do salátů, často se také připravuje zadělávaná.

3. FAZOLOVÉ LUSKY

Snadno se zamrazují a jsou dobře využitelnou zásobárnou energie. Obsahují hodně vitaminů K, C, A i manganu. Hodí se pro teplou i studenou kuchyni, například do teplých salátů, k masu.

4. OŘECHY A SUŠENÉ OVOCE

Jsou dobrým společníkem zelených surovin. Jídlům, jako jsou noky, těstoviny, studené i teplé saláty, polévky nebo pečeně, vylepší chuť a nutriční hodnoty. Díky nim vstřebáte ze zeleniny více vitaminů rozpustných v tucích.

Fotogalerie

106/664/4-istock_521809408.jpg 110/664/4-istock_497951835.jpg 114/664/4-istock_478040177.jpg 118/664/4-istock_504336764.jpg 122/664/4-profimedia_0302067013.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

6 tipů, jak připravit originální Pho

25.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Oblíbený vietnamský vývar s plochými rýžovými nudlemi, které mají stejný název jako polévka. Takže pokud uvidíte další alternativy vietnamských polévek, jejichž název obsahuje Pho, znamená to, že se můžete těšit na tyto rýžové nudle. Vietnamská kuchyně září krásnou zelenou barvou díky koriandru a jiným bylinkám, které k ní neodmyslitelně patří.

Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

23.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Nenahraditelný štrúdl neboli závin může mít mnoho podob. Naše nejoblíbenější je sladká klasika s jablky a moučkovým cukrem, který se lepí na prsty, ale neméně skvělá je i zdravější varianta ze špaldové mouky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web