Zdravý jídelníček plný energie: 5 receptů na celý den
F.O.O.D.
|
1. 3. 2017
Gourmet
Zdravá jídla každý den? Obohaťte svůj jídelníček o nezaměnitelné a především zdravé chutě celeru, avokáda, salsy, ústřic a červené řepy doplněné výbornou přílohou.
Listy celeru jsou bohaté na vitamín A, zatímco kořeny jsou bohatým zdrojem vitamínů B1, B2, B6 a C. Další velkou výhodou této zeleniny je, že, na rozdíl od ostatních druhů zeleniny, velice dobře snáší vysoké teploty, proto během vaření neztrácí vitamíny. Přidejte jej do křupavé bagety s kuřecím masem a uvidíte, že si ho zamilujete!
Spolu s olivami je avokádo ovocem, které obsahuje nejvíce zdravých tuků. Není ani sladké, ani kyselé, a proto se dá přidávat do všech druhů salátů a jídel bez ohledu na jejich chuť. Rozmixováním s cizrnou vznikne netradiční variace hummus pomazánky, která chutná nejlépe v kombinaci s dobrým vínem.
Salsa verde s intenztivní chutí a barvou křehkých bylinek je původně italský vynález a báječně doplní vařené hovězí nebo steak, ale přidat ji lze i k pečeným rybám či zelenině.
Ústřice vám mohou pomoci s hubnutím, jejich konzumace zvyšuje metabolickou aktivitu, snižuje hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak a zlepšuje imunitní funkce. A stejně jako kvalitní maso, ani ústřice nepotřebují dochucovat několika druhy koření. Bohatě stačí sůl, pepř, koriandr a pokud máte rádi pálivější, přidejte chilli.
Postupem připomínají bramboráky, chuťově vás však dostanou mnohem víc. Syté placky z bulguru a červené řepy se dokonale hodí k salátům z čerstvé zeleniny, ale i jako náhrada masa ve vegetariánských burgerech.