Zdravé vaření na páře: Tipy, které vás udrží ve formě
Redakce
|
10. 1. 2017
Gourmet
Obliba potravin připravených na páře stoupá. Důvodem je začátek nového roku, kdy se většina z nás rozhodne plnit svá předsevzetí. Přesvědčte se, že zdravé vaření na páře vás nejenom udrží ve formě, ale že i skvěle chutná.
1. Maso i zelenina plná vitamínů
Na rozdíl od vaření ve vodě si potraviny vařené na páře uchovávají až o 50% více vitamínů a minerálů. Zelenina i maso jsou mnohem svěžejší, výživově hodnotnější a není šance, že by se z nich vyvařila šťáva, tak jako tomu bývá při vaření ve vodě.
2. Vaření na páře vás nestojí nic!
V kuchyni vám k vaření na páře postačí obyčejný pařáček, který používáte na nahřívání knedlíků. Postup je úplně stejný: Na dno hrnce nalijte vodu, položte děrovaný pařáček, vyskládejte na něj marinované maso či zeleninu, přiklopte poklicí a nechte působit páru, dokud nebude jídlo měkké. Pokud se vám nechce lososa se zeleninou neustále hlídat, pořiďte si napařovací přístroj, který bývá zpravidla vybaven několika patry na odlišné suroviny a nabízí funkci minutky během napařování, udržování tepla a další vychytávky.
3. Vody tak akorát
Při vaření dejte pozor, aby nebylo na dně hrnce příliš mnoho vody, která by se během vaření dotýkala jednotlivých surovin. Mohla by se z nich vyvařit šťáva, stejně jako tomu bývá u klasického vaření ve vodě. Hlídat musíte i to, jestli se voda neodpařila, aby vám nakonec v ruce nezůstal připálený hrnec bez páry.
NÁŠ TIP:
Vaření na páře dá vyniknout chuti ryb a v kombinaci se zeleninou vás udrží ve formě. Naším favoritem je [[http://www.recepty.cz/recept/losos-na-pare-s-restovanou-zeleninou-161248|losos na páře s restovanou zeleninou]], recept na lehký oběd či večeři, která vyžaduje pár ingrediencí a 40 minut času.