073/664/4-istock_502194001.jpg

Zdravé vaření na páře: Tipy, které vás udrží ve formě

10.01.2017 | Redakce | Gourmet

Obliba potravin připravených na páře stoupá. Důvodem je začátek nového roku, kdy se většina z nás rozhodne plnit svá předsevzetí. Přesvědčte se, že zdravé vaření na páře vás nejenom udrží ve formě, ale že i skvěle chutná.

1. Maso i zelenina plná vitamínů

Na rozdíl od vaření ve vodě si potraviny vařené na páře uchovávají až o 50% více vitamínů a minerálů. Zelenina i maso jsou mnohem svěžejší, výživově hodnotnější a není šance, že by se z nich vyvařila šťáva, tak jako tomu bývá při vaření ve vodě.

2. Vaření na páře vás nestojí nic!

V kuchyni vám k vaření na páře postačí obyčejný pařáček, který používáte na nahřívání knedlíků. Postup je úplně stejný: Na dno hrnce nalijte vodu, položte děrovaný pařáček, vyskládejte na něj marinované maso či zeleninu, přiklopte poklicí a nechte působit páru, dokud nebude jídlo měkké. Pokud se vám nechce lososa se zeleninou neustále hlídat, pořiďte si napařovací přístroj, který bývá zpravidla vybaven několika patry na odlišné suroviny a nabízí funkci minutky během napařování, udržování tepla a další vychytávky.

3. Vody tak akorát

Při vaření dejte pozor, aby nebylo na dně hrnce příliš mnoho vody, která by se během vaření dotýkala jednotlivých surovin. Mohla by se z nich vyvařit šťáva, stejně jako tomu bývá u klasického vaření ve vodě. Hlídat musíte i to, jestli se voda neodpařila, aby vám nakonec v ruce nezůstal připálený hrnec bez páry.

NÁŠ TIP:

Vaření na páře dá vyniknout chuti ryb a v kombinaci se zeleninou vás udrží ve formě. Naším favoritem je losos na páře s restovanou zeleninou, recept na lehký oběd či večeři, která vyžaduje pár ingrediencí a 40 minut času.

Fotogalerie

070/664/4-istock_502701410.jpg 074/664/4-istock_502194001.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

6 tipů, jak připravit originální Pho

25.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Oblíbený vietnamský vývar s plochými rýžovými nudlemi, které mají stejný název jako polévka. Takže pokud uvidíte další alternativy vietnamských polévek, jejichž název obsahuje Pho, znamená to, že se můžete těšit na tyto rýžové nudle. Vietnamská kuchyně září krásnou zelenou barvou díky koriandru a jiným bylinkám, které k ní neodmyslitelně patří.

Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

23.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Nenahraditelný štrúdl neboli závin může mít mnoho podob. Naše nejoblíbenější je sladká klasika s jablky a moučkovým cukrem, který se lepí na prsty, ale neméně skvělá je i zdravější varianta ze špaldové mouky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii
Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce! Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce!
Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy? Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web