Zdravé vaření na páře: Tipy, které vás udrží ve formě

Zdravé vaření na páře: Tipy, které vás udrží ve formě

Obliba potravin připravených na páře stoupá. Důvodem je začátek nového roku, kdy se většina z nás rozhodne plnit svá předsevzetí. Přesvědčte se, že zdravé vaření na páře vás nejenom udrží ve formě, ale že i skvěle chutná.

1. Maso i zelenina plná vitamínů

Na rozdíl od vaření ve vodě si potraviny vařené na páře uchovávají až o 50% více vitamínů a minerálů. Zelenina i maso jsou mnohem svěžejší, výživově hodnotnější a není šance, že by se z nich vyvařila šťáva, tak jako tomu bývá při vaření ve vodě.

2. Vaření na páře vás nestojí nic!

V kuchyni vám k vaření na páře postačí obyčejný pařáček, který používáte na nahřívání knedlíků. Postup je úplně stejný: Na dno hrnce nalijte vodu, položte děrovaný pařáček, vyskládejte na něj marinované maso či zeleninu, přiklopte poklicí a nechte působit páru, dokud nebude jídlo měkké. Pokud se vám nechce lososa se zeleninou neustále hlídat, pořiďte si napařovací přístroj, který bývá zpravidla vybaven několika patry na odlišné suroviny a nabízí funkci minutky během napařování, udržování tepla a další vychytávky.

3. Vody tak akorát

Při vaření dejte pozor, aby nebylo na dně hrnce příliš mnoho vody, která by se během vaření dotýkala jednotlivých surovin. Mohla by se z nich vyvařit šťáva, stejně jako tomu bývá u klasického vaření ve vodě. Hlídat musíte i to, jestli se voda neodpařila, aby vám nakonec v ruce nezůstal připálený hrnec bez páry.

NÁŠ TIP:

Vaření na páře dá vyniknout chuti ryb a v kombinaci se zeleninou vás udrží ve formě. Naším favoritem je losos na páře s restovanou zeleninou, recept na lehký oběd či večeři, která vyžaduje pár ingrediencí a 40 minut času.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky