158/514/4-nik5355.jpg

Zdravě podle ájurvédy

01.06.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

To, co jíme, ovlivňuje nejen naši náladu, ale také fyzický stav našeho těla. Hlavní roli hraje v ájurvédě koření, zelenina, luštěniny a obiloviny. Vyzkoušejte recept indického šéfkuchaře.

Palak Paneer

4 porce, příprava: 40 minut

* 750 g čerstvého špenátu
* sůl a pepř
* 2 lžíce ghí (nebo kokosového oleje)
* 1 velká cibule
* 2–3 stroužky česneku
* 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
* 1/2 lžičky chilli vloček
* 1/2 lžičky mletého koriandru
* 1/2 lžičky kurkumy
* 1/2 lžičky garam masaly
* 1 lžička kari
* 1 lžička římského kmínu
* 1 celá skořice
* 2 větší rajčata
* 50 ml kokosového mléka
* 1 hrst kešú ořechů
* cukr
* sůl a pepř
* 400 g sýra paneer
* čerstvý koriandr

Špenátové listy vařte v osolené vodě asi 5 minut, poté je slijte a rozmixujte v mixéru. Na pánvi rozehřejte ghí, přidejte nakrájenou cibuli a česnek, orestujte, postupně vmíchejte koření, skořici rozlomte, a nakrájená rajčata.

Poté vmíchejte rozmixovaný špenát, prohřejte a zjemněte rozmixovaným kokosovým mlékem s nasekanými kešú ořechy.

Dochuťte cukrem, solí a pepřem. Nakonec přidejte kousky sýra paneer. Posypte koriandrem a podávejte s čapátí nebo s rýží.


Sudheesh C P

ájurvédský šéfkuchař

Zkušenosti sbíral mimo jiné na Bali nebo Goa, nyní působí v Hotelu & Spa Larimar v rakouském Stegersbachu. www.larimarhotel.at


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

155/514/4-profimedia_0247942821.jpg 159/514/4-nik5355.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Zdravé mlsání u filmu? Vyzkoušejte cuketové lupínky nebo sušenky z banánů!

28.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Večerní relax u filmu nebo televize se většinou neobejde bez popcornu a drobných chuťovek, které jíme v průběhu celého večera, ale stále máme pocit, že jich bylo málo. Naučte se mlsat zdravě, po špenátových rolkách nebo lupínkách z cukety vám těžko nebude.

Vepřové maso v hlavní roli: Guláš, roláda i šťavnatá žebírka

27.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Patříte mezi milovníky masa, kteří neodolají pořádnému steaku a guláši se šesti? Dopřejte si jednu z vepřových specialit, ať už se rozhodnete pro roládu, žebírka nebo řízek. Všechny chutnají skvěle!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní! Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní!
Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari! Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari!
Tea Tree olej Australian Bodycare : Poznejte jeho kouzelné účinky na vaše zdraví Tea Tree olej Australian Bodycare : Poznejte jeho kouzelné účinky na vaše zdraví
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web