158/514/4-nik5355.jpg

Zdravě podle ájurvédy

01.06.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

To, co jíme, ovlivňuje nejen naši náladu, ale také fyzický stav našeho těla. Hlavní roli hraje v ájurvédě koření, zelenina, luštěniny a obiloviny. Vyzkoušejte recept indického šéfkuchaře.

Palak Paneer

4 porce, příprava: 40 minut

* 750 g čerstvého špenátu
* sůl a pepř
* 2 lžíce ghí (nebo kokosového oleje)
* 1 velká cibule
* 2–3 stroužky česneku
* 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
* 1/2 lžičky chilli vloček
* 1/2 lžičky mletého koriandru
* 1/2 lžičky kurkumy
* 1/2 lžičky garam masaly
* 1 lžička kari
* 1 lžička římského kmínu
* 1 celá skořice
* 2 větší rajčata
* 50 ml kokosového mléka
* 1 hrst kešú ořechů
* cukr
* sůl a pepř
* 400 g sýra paneer
* čerstvý koriandr

Špenátové listy vařte v osolené vodě asi 5 minut, poté je slijte a rozmixujte v mixéru. Na pánvi rozehřejte ghí, přidejte nakrájenou cibuli a česnek, orestujte, postupně vmíchejte koření, skořici rozlomte, a nakrájená rajčata.

Poté vmíchejte rozmixovaný špenát, prohřejte a zjemněte rozmixovaným kokosovým mlékem s nasekanými kešú ořechy.

Dochuťte cukrem, solí a pepřem. Nakonec přidejte kousky sýra paneer. Posypte koriandrem a podávejte s čapátí nebo s rýží.


Sudheesh C P

ájurvédský šéfkuchař

Zkušenosti sbíral mimo jiné na Bali nebo Goa, nyní působí v Hotelu & Spa Larimar v rakouském Stegersbachu. www.larimarhotel.at


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

155/514/4-profimedia_0247942821.jpg 159/514/4-nik5355.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Originální dezerty nejen z formy: Upečte hrad, růži nebo pandu

25.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Pečení dortů, koláčů, sušenek a bábovek vás bude bavit o to víc, když sladké získá neobvyklý tvar! Zejména pak děti ocení dezerty ve tvaru hradu, mini báboviček nebo medvídka. Pořiďte si jednu z originálních forem nebo některé z vykrajovátek na pečení podle našeho výběru.

Silný vývar 4x jinak: Uzený, slepičí, zeleninový a hovězí

23.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Balzámem pro zkřehlé tělo i duši jsou horké polévky. Základem je vždy poctivý vývar ze zeleniny či masa, který zabere více času, ale výsledek je nenahraditelný. Řekněte ne bujónu v kostce a naučte se 4 skvělé recepty na silný uzený, slepičí, zeleninový a hovězí vývar.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Domácí koblihy: Jsou nadýchané a hříšně dobré! Domácí koblihy: Jsou nadýchané a hříšně dobré!
Jaké cvičení se pro vás hodí? Raci by měli běhat, Střelci tančit a Býci boxovat Jaké cvičení se pro vás hodí? Raci by měli běhat, Střelci tančit a Býci boxovat
Petra Vacka věšeli háky za kůži na zádech! Proč? Petra Vacka věšeli háky za kůži na zádech! Proč?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web