Zdravě podle ájurvédy

Zdravě podle ájurvédy

To, co jíme, ovlivňuje nejen naši náladu, ale také fyzický stav našeho těla. Hlavní roli hraje v ájurvédě koření, zelenina, luštěniny a obiloviny. Vyzkoušejte recept indického šéfkuchaře.

Palak Paneer

4 porce, příprava: 40 minut

* 750 g čerstvého špenátu
* sůl a pepř
* 2 lžíce ghí (nebo kokosového oleje)
* 1 velká cibule
* 2–3 stroužky česneku
* 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
* 1/2 lžičky chilli vloček
* 1/2 lžičky mletého koriandru
* 1/2 lžičky kurkumy
* 1/2 lžičky garam masaly
* 1 lžička kari
* 1 lžička římského kmínu
* 1 celá skořice
* 2 větší rajčata
* 50 ml kokosového mléka
* 1 hrst kešú ořechů
* cukr
* sůl a pepř
* 400 g sýra paneer
* čerstvý koriandr

Špenátové listy vařte v osolené vodě asi 5 minut, poté je slijte a rozmixujte v mixéru. Na pánvi rozehřejte ghí, přidejte nakrájenou cibuli a česnek, orestujte, postupně vmíchejte koření, skořici rozlomte, a nakrájená rajčata.

Poté vmíchejte rozmixovaný špenát, prohřejte a zjemněte rozmixovaným kokosovým mlékem s nasekanými kešú ořechy.

Dochuťte cukrem, solí a pepřem. Nakonec přidejte kousky sýra paneer. Posypte koriandrem a podávejte s čapátí nebo s rýží.


Sudheesh C P

ájurvédský šéfkuchař

Zkušenosti sbíral mimo jiné na Bali nebo Goa, nyní působí v Hotelu & Spa Larimar v rakouském Stegersbachu. www.larimarhotel.at


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky