158/514/4-nik5355.jpg

Zdravě podle ájurvédy

01.06.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

To, co jíme, ovlivňuje nejen naši náladu, ale také fyzický stav našeho těla. Hlavní roli hraje v ájurvédě koření, zelenina, luštěniny a obiloviny. Vyzkoušejte recept indického šéfkuchaře.

Palak Paneer

4 porce, příprava: 40 minut

* 750 g čerstvého špenátu
* sůl a pepř
* 2 lžíce ghí (nebo kokosového oleje)
* 1 velká cibule
* 2–3 stroužky česneku
* 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
* 1/2 lžičky chilli vloček
* 1/2 lžičky mletého koriandru
* 1/2 lžičky kurkumy
* 1/2 lžičky garam masaly
* 1 lžička kari
* 1 lžička římského kmínu
* 1 celá skořice
* 2 větší rajčata
* 50 ml kokosového mléka
* 1 hrst kešú ořechů
* cukr
* sůl a pepř
* 400 g sýra paneer
* čerstvý koriandr

Špenátové listy vařte v osolené vodě asi 5 minut, poté je slijte a rozmixujte v mixéru. Na pánvi rozehřejte ghí, přidejte nakrájenou cibuli a česnek, orestujte, postupně vmíchejte koření, skořici rozlomte, a nakrájená rajčata.

Poté vmíchejte rozmixovaný špenát, prohřejte a zjemněte rozmixovaným kokosovým mlékem s nasekanými kešú ořechy.

Dochuťte cukrem, solí a pepřem. Nakonec přidejte kousky sýra paneer. Posypte koriandrem a podávejte s čapátí nebo s rýží.


Sudheesh C P

ájurvédský šéfkuchař

Zkušenosti sbíral mimo jiné na Bali nebo Goa, nyní působí v Hotelu & Spa Larimar v rakouském Stegersbachu. www.larimarhotel.at


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

155/514/4-profimedia_0247942821.jpg 159/514/4-nik5355.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Co dominuje na vánočním stole ve Francii?

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Francouzi na svém vánočním stole milují pečenou krůtu nebo krocana s nádivkou, nejčastěji kaštanovou. Kaštany a pečené maso jsou jejich tradiční pokrmy na vánočím stole. Jako dezert volí vánoční poleno neboli piškotovou roládou s máslovým krémem, která je nazdobená tak, že vypadá jako větve.

Španělé o Vánocích milují ryby, šunku a sýry

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Španělé jsou známí tím, že na jejich stole najdeme několik druhů pokrmů. Ani o Vánocích nedělají výjimky, kdy jejich stůl zdobí různé druhy tapas se sýry, zeleninou a uzeninami. Hlavní chod se skládá z malých úhořů, královských krevet nebo pečené ryby s chřestem.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání
Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie! Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie!
Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek? Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web