147/385/4-94jahly.jpg

Zábavná hra na rizoto

17.02.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Máte-li slabost pro perlu italské kuchyně, rizoto, možná vás zaujme tahle netradiční čtveřice. Jen v hlavní roli není rýže, nýbrž bulgur, pohanka, quinoa a jáhly.

Jáhlové rizoto s paprikou

4 porce - příprava: 35 minut

* 300 g mraženého hrášku
* 2 červené papriky
* 1 cibule
* 2 lžíce oleje
* 125 g jáhel
* 350 ml zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* 50 g strouhaného parmazánu
* 2 lžíce zakysané smetany
* hladkolistá petržel

Hrášek nechte povolit, papriku omyjte, očistěte a nakrájejte. Cibuli oloupejte a nasekejte. Na oleji ji orestujte, přidejte jáhly a promíchejte. Zalijte vývarem, přidejte hrášek a papriku, sůl a pepř a duste asi 15 minut na mírném plameni. Nakonec vmíchejte parmazán a smetanu. Podávejte posypané petrželkou.


Quinoa se saturejkou

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 cibule
* 4 lžíce olivového oleje
* 300 g quinoy
* sůl a pepř
* svazek saturejky

Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Orestujte ji dosklovata na oleji, přisypte quinou, ještě chvíli opékejte a pak zalijte vodou asi na jeden centimetr nad quinou. Osolte, přiveďte k varu a pak na mírném plameni vařte 15 až 20 minut. Mezitím opláchněte saturejku, oberte lístky a nasypte je do quinoové směsi. Dochuťte solí a pepřem.

Náš TIP: Místo saturejky můžete použít jinou svoji oblíbenou bylinku, třeba majoránku nebo bazalku. Před podáváním můžete posypat strouhaným sýrem.


Pohankové rizoto se šafránem

4 porce - příprava: 30 minut

* 2 šalotky
* 1 stroužek česneku
* 1 velký pastinák
* 3 lžíce olivového oleje
* 2 špetky šafránu
* 300 g pohanky
* 200 g suchého bílého vína
* 400 ml zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* 2 lžíce citronové šťávy
* strouhaný parmazán na ozdobu
* pažitka na ozdobu

Šalotky, česnek a pastinák oloupejte a nakrájejte najemno. Šalotku orestujte na oleji a přidejte pastinák, česnek a špetku šafránu. Ještě chvíli restujte a pak vmíchejte propláchnutou pohanku, promíchejte a zalijte vínem a vývarem. Osolte, opepřete a vařte za častého míchání 15 až 20 minut. Můžete přilít trochu vývaru. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu a dochuťte. Podávejte ozdobené strouhaným parmazánem, pažitkou a šafránem.


Bulgurové rizoto s mořskými plody

4 porce - příprava: 35 minut

* 400 g mořských plodů
* 4 šalotky
* 3 stroužky česneku
* 2 rajčata
* 8 lžic olivového oleje
* 300 g bulguru
* 1 lžička mleté papriky
* 100 ml suchého bílého vína
* 500 ml zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* čerstvá petrželka na ozdobu

Mořské plody důkladně opláchněte a nechte okapat. Šalotku a česnek oloupejte, nasekejte najemno. Rajčata omyjte a nakrájejte na kostičky. Na 4 lžících oleje orestujte šalotku a česnek, přidejte bulgur s mletou paprikou, po chvíli zalijte vínem a vývarem a poduste. Přisypte rajčata a vařte 10 až 15 minut, občas promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Zbylé 4 lžíce oleje rozpalte na pánvi a zprudka opečte mořské plody. Hotový bulgur podávejte s mořskými plody a nasekanou petrželkou.

Fotogalerie

065/385/4-94quinoa.jpg 073/385/4-95pohanka.jpg 069/385/4-95bulgur.jpg 148/385/4-94jahly.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Sobotní snídaně pro celou rodinu? Zkuste sladké i slané šátečky!

29.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Užijte si sobotní ráno ve znamení odpočinku! Snídani pro celou rodinu zvládnete během pár minut, vydrží do druhého dne a to nejlepší – přípravu zvládnou i děti. Sladké a slané šátečky chutnají nejlépe z listového těsta a s náplní, kterou máte vy a vaše ratolesti nejraději.

Letošní hit? Černá zmrzlina!

29.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Ačkoliv sezóna teprve začíná, zmrzlina je populární celoročně! V létě osvěží a v zimě chutná nejlépe na horkých palačinkách. Zmrzlinárna Little Damage v Los Angeles se rozhodla prodávat černou zmrzlinu natočenou do černého kornoutu. A stal se z ní hit!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky? 5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky?
Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat! Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat!
Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak? Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web