918/978/aperitivy_b.jpg

Z historie aperitivů

01.02.2010 | Redakce | Gourmet

Římané pili aperitiv pro "rozveselení" chuti, mnichům zase prodlužoval život, dnešnímu člověku slouží aperitiv k povzbuzení přátelství. Přestože hlavním úkolem aperitivu bylo a je připravit žaludek na příjem dalších pochoutek, zdaleka se toto pití nemusí na stole objevovat jen před jídlem.

Aperitiv získal svůj takřka celosvětový název z latinského základu aperire, což znamená otevírat. Jeho úkol je jednoznačný - stimulovat apetit a povzbudit zažívání. Říman se napil aperitivu, jeho žaludek se připravil a začal pracovat - a Říman se mohl pustit do hodování. Takto účinkuje aperitiv v důsledku speciálního složení nápoje.

Každý správný aperitiv obsahuje určité množství výtažků z bylinek, kořínků, bobulí, semen či květin. Ty jsou smíchány s alkoholem. Výběr používaných bylin není náhodný. Vždy jsou to rostliny obsahující alkaloidy, které aktivují zažívací funkce žaludku. Tyto bylinky se přidávají do vína, ale také do čistého alkoholu. Římané neznali aperitivy ochucené bylinkami. Pro ně bylo aperitivem už víno smíchané s vodou a medem. Bylinky nebo koření se do vína začaly přidávat teprve ve středověku. Z terapeutických důvodů a také proto, aby víno lépe chutnalo. Technika destilace sice zůstávala až do šestnáctého století velmi primitivní, přesto však byly výrobky mnichů nejen nesmírně lahodné, ale také doslova životodárné.

O prvním aperitivu v dnešním slova smyslu můžeme hovořit od roku 1888. Do té doby se bylinkami ochucené nápoje považovaly za lék. Právě terapeutické účinky stály u zrodu jednoho z nejznámějších aperitivů - St. Raphael. V polovině devatenáctého století bylo třeba obohatit trh o chutný nápoj, který by obsahoval chinin. Úkol připravit recepturu takového nápoje se podařilo splnit jistému lékárníkovi jménem Joseph Dubonnet. Na počest svatého Rafaela, který mu dovolil prozřít a pomohl mu objevit správný recept, pojmenoval získaný nápoj světcovým jménem.

Fotogalerie

919/978/aperitivy_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Silný vývar 4x jinak: Uzený, slepičí, zeleninový a hovězí

23.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Balzámem pro zkřehlé tělo i duši jsou horké polévky. Základem je vždy poctivý vývar ze zeleniny či masa, který zabere více času, ale výsledek je nenahraditelný. Řekněte ne bujónu v kostce a naučte se 4 skvělé recepty na silný uzený, slepičí, zeleninový a hovězí vývar.

Burger, nebo růže? 13 tipů, jak servírovat avokádo!

23.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Většina z nás jej nakrájí na kousky, použije do salátu nebo jako hlavní ingredienci do populárního mexického guacamole. Food blogerka Colette Dike, autorka blogu Food Deco, začala servírovat avokádo do tvaru spirál, růží i burgerů. Zkrátka tak, aby bylo dokonale fotogenické.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test řasenek v ceně od 250 do 450 korun: Která je nejlepší? Velký test řasenek v ceně od 250 do 450 korun: Která je nejlepší?
Vodka s klobásou nebo sprej na astma: Jaké šílené diety lidé drží? Vodka s klobásou nebo sprej na astma: Jaké šílené diety lidé drží?
Gastrický bypass - jednoduchá operace, která zachraňuje životy Gastrický bypass - jednoduchá operace, která zachraňuje životy
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web