488/312/4-80napoje.jpg

Voňavé horké nápoje

28.12.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Chladné zimní večery svádějí k tomu, abyste se zachumlali do deky, vzali si k ruce oblíbenou knihu a zahřáli se punčem či svařákem.

Zázvorový punč s jablky – bez alkoholu

4 porce - příprava: 25 minut

* 2 chemicky neošetřené citrony
* 30 g čerstvého zázvoru
* 2 menší jablka
* 2 tyčinky skořice
* 2 sáčky bílého čaje
* 3–4 lžíce agávového sirupu

Citrony omyjte v horké vodě, osušte, svrchní kůru oloupejte a vymačkejte šťávu. Zázvor oloupejte a nakrájejte na nudličky. Jablka omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte. Několik kousků jablek vložte do misky s vodou a trochou citronové šťávy, ostatní společně se zázvorem, skořicí, zbylou citronovou šťávou a kůrou vložte do hrnce a zalijte 1 l vody. Přiveďte k varu, zmírněte plamen a povařte asi 5 minut. Odstavte, vložte sáčky s čajem a nechte 3 minuty louhovat. Hotový nápoj přeceďte do džbánu, oslaďte podle chuti agávovým sirupem. Podávejte ve skleničkách s kousky jablka.

Svařené víno s mandlemi – s alkoholem

4 porce - příprava: 20 minut + odležení

* kousek zázvoru
* 5 zrníček kardamomu
* 2 tyčinky skořice
* 4 hřebíčky
* 750 ml červeného vína
* 250 ml brusinkového džusu
* 100 g třtinového cukru
* 100 g rozinek
* 100 ml tuzemáku
* 80 g loupaných mandlí

Zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Tobolku kardamomu přeřízněte a vyjměte semínka. Všechno koření i zázvor vložte do čajového sítka a dejte do nerezového hrnce. Přilijte víno a džus, přidejte cukr s rozinkami a zahřejte na plotně. Nevařte. Nakonec vlijte ještě tuzemák. Nechte zchladnout, zakryjte fólií a nechte přes noc odležet v chladu. Druhý den vyjměte koření, přidejte mandle, ohřejte a podávejte.

Fotogalerie

489/312/4-80napoje.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Silný vývar 4x jinak: Uzený, slepičí, zeleninový a hovězí

23.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Balzámem pro zkřehlé tělo i duši jsou horké polévky. Základem je vždy poctivý vývar ze zeleniny či masa, který zabere více času, ale výsledek je nenahraditelný. Řekněte ne bujónu v kostce a naučte se 4 skvělé recepty na silný uzený, slepičí, zeleninový a hovězí vývar.

Burger, nebo růže? 13 tipů, jak servírovat avokádo!

23.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Většina z nás jej nakrájí na kousky, použije do salátu nebo jako hlavní ingredienci do populárního mexického guacamole. Food blogerka Colette Dike, autorka blogu Food Deco, začala servírovat avokádo do tvaru spirál, růží i burgerů. Zkrátka tak, aby bylo dokonale fotogenické.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test řasenek v ceně od 250 do 450 korun: Která je nejlepší? Velký test řasenek v ceně od 250 do 450 korun: Která je nejlepší?
Vodka s klobásou nebo sprej na astma: Jaké šílené diety lidé drží? Vodka s klobásou nebo sprej na astma: Jaké šílené diety lidé drží?
Gastrický bypass - jednoduchá operace, která zachraňuje životy Gastrický bypass - jednoduchá operace, která zachraňuje životy
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web