488/312/4-80napoje.jpg

Voňavé horké nápoje

28.12.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Chladné zimní večery svádějí k tomu, abyste se zachumlali do deky, vzali si k ruce oblíbenou knihu a zahřáli se punčem či svařákem.

Zázvorový punč s jablky – bez alkoholu

4 porce - příprava: 25 minut

* 2 chemicky neošetřené citrony
* 30 g čerstvého zázvoru
* 2 menší jablka
* 2 tyčinky skořice
* 2 sáčky bílého čaje
* 3–4 lžíce agávového sirupu

Citrony omyjte v horké vodě, osušte, svrchní kůru oloupejte a vymačkejte šťávu. Zázvor oloupejte a nakrájejte na nudličky. Jablka omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte. Několik kousků jablek vložte do misky s vodou a trochou citronové šťávy, ostatní společně se zázvorem, skořicí, zbylou citronovou šťávou a kůrou vložte do hrnce a zalijte 1 l vody. Přiveďte k varu, zmírněte plamen a povařte asi 5 minut. Odstavte, vložte sáčky s čajem a nechte 3 minuty louhovat. Hotový nápoj přeceďte do džbánu, oslaďte podle chuti agávovým sirupem. Podávejte ve skleničkách s kousky jablka.

Svařené víno s mandlemi – s alkoholem

4 porce - příprava: 20 minut + odležení

* kousek zázvoru
* 5 zrníček kardamomu
* 2 tyčinky skořice
* 4 hřebíčky
* 750 ml červeného vína
* 250 ml brusinkového džusu
* 100 g třtinového cukru
* 100 g rozinek
* 100 ml tuzemáku
* 80 g loupaných mandlí

Zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Tobolku kardamomu přeřízněte a vyjměte semínka. Všechno koření i zázvor vložte do čajového sítka a dejte do nerezového hrnce. Přilijte víno a džus, přidejte cukr s rozinkami a zahřejte na plotně. Nevařte. Nakonec vlijte ještě tuzemák. Nechte zchladnout, zakryjte fólií a nechte přes noc odležet v chladu. Druhý den vyjměte koření, přidejte mandle, ohřejte a podávejte.

Fotogalerie

489/312/4-80napoje.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Jarní dezerty, které musíte vyzkoušet!

28.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Vše se začíná probouzet a čerstvé ovoce se začíná dostávat na pulty obchodů. Nechte se inspirovat jarními chutěmi a připravte si něco lehkého a sladkého.

Dokonalý mazanec? 5 jednoduchých triků, jak na něj!

27.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Bez pravého mazance by to na Velikonoce nebylo ono. Poradíme vám několik způsobů, které vám pomůžou udělat právě ten váš mazanec.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut? Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut?
Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce! Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce!
Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout? Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web