488/312/4-80napoje.jpg

Voňavé horké nápoje

28.12.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Chladné zimní večery svádějí k tomu, abyste se zachumlali do deky, vzali si k ruce oblíbenou knihu a zahřáli se punčem či svařákem.

Zázvorový punč s jablky – bez alkoholu

4 porce - příprava: 25 minut

* 2 chemicky neošetřené citrony
* 30 g čerstvého zázvoru
* 2 menší jablka
* 2 tyčinky skořice
* 2 sáčky bílého čaje
* 3–4 lžíce agávového sirupu

Citrony omyjte v horké vodě, osušte, svrchní kůru oloupejte a vymačkejte šťávu. Zázvor oloupejte a nakrájejte na nudličky. Jablka omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte. Několik kousků jablek vložte do misky s vodou a trochou citronové šťávy, ostatní společně se zázvorem, skořicí, zbylou citronovou šťávou a kůrou vložte do hrnce a zalijte 1 l vody. Přiveďte k varu, zmírněte plamen a povařte asi 5 minut. Odstavte, vložte sáčky s čajem a nechte 3 minuty louhovat. Hotový nápoj přeceďte do džbánu, oslaďte podle chuti agávovým sirupem. Podávejte ve skleničkách s kousky jablka.

Svařené víno s mandlemi – s alkoholem

4 porce - příprava: 20 minut + odležení

* kousek zázvoru
* 5 zrníček kardamomu
* 2 tyčinky skořice
* 4 hřebíčky
* 750 ml červeného vína
* 250 ml brusinkového džusu
* 100 g třtinového cukru
* 100 g rozinek
* 100 ml tuzemáku
* 80 g loupaných mandlí

Zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Tobolku kardamomu přeřízněte a vyjměte semínka. Všechno koření i zázvor vložte do čajového sítka a dejte do nerezového hrnce. Přilijte víno a džus, přidejte cukr s rozinkami a zahřejte na plotně. Nevařte. Nakonec vlijte ještě tuzemák. Nechte zchladnout, zakryjte fólií a nechte přes noc odležet v chladu. Druhý den vyjměte koření, přidejte mandle, ohřejte a podávejte.

Fotogalerie

489/312/4-80napoje.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Pohodové Vánoce? Naplánujte si pečení dopředu!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Každoročně si slibujete klidné Vánoce v dokonale uklizeném bytě, u pohádek a s několika druhy cukroví? Nestresujte se a naplánujte si s námi pečení dopředu!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete 8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete
Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu
Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web