488/312/4-80napoje.jpg

Voňavé horké nápoje

28.12.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Chladné zimní večery svádějí k tomu, abyste se zachumlali do deky, vzali si k ruce oblíbenou knihu a zahřáli se punčem či svařákem.

Zázvorový punč s jablky – bez alkoholu

4 porce - příprava: 25 minut

* 2 chemicky neošetřené citrony
* 30 g čerstvého zázvoru
* 2 menší jablka
* 2 tyčinky skořice
* 2 sáčky bílého čaje
* 3–4 lžíce agávového sirupu

Citrony omyjte v horké vodě, osušte, svrchní kůru oloupejte a vymačkejte šťávu. Zázvor oloupejte a nakrájejte na nudličky. Jablka omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte. Několik kousků jablek vložte do misky s vodou a trochou citronové šťávy, ostatní společně se zázvorem, skořicí, zbylou citronovou šťávou a kůrou vložte do hrnce a zalijte 1 l vody. Přiveďte k varu, zmírněte plamen a povařte asi 5 minut. Odstavte, vložte sáčky s čajem a nechte 3 minuty louhovat. Hotový nápoj přeceďte do džbánu, oslaďte podle chuti agávovým sirupem. Podávejte ve skleničkách s kousky jablka.

Svařené víno s mandlemi – s alkoholem

4 porce - příprava: 20 minut + odležení

* kousek zázvoru
* 5 zrníček kardamomu
* 2 tyčinky skořice
* 4 hřebíčky
* 750 ml červeného vína
* 250 ml brusinkového džusu
* 100 g třtinového cukru
* 100 g rozinek
* 100 ml tuzemáku
* 80 g loupaných mandlí

Zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Tobolku kardamomu přeřízněte a vyjměte semínka. Všechno koření i zázvor vložte do čajového sítka a dejte do nerezového hrnce. Přilijte víno a džus, přidejte cukr s rozinkami a zahřejte na plotně. Nevařte. Nakonec vlijte ještě tuzemák. Nechte zchladnout, zakryjte fólií a nechte přes noc odležet v chladu. Druhý den vyjměte koření, přidejte mandle, ohřejte a podávejte.

Fotogalerie

489/312/4-80napoje.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Chřestová sezóna: 7 lahodných jídel z chřestu, které musíte vyzkoušet

24.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Začala chřestová sezona! Co si z chřestu můžete připravit? Téměř cokoli, polévku a nebo i koláč.

Milujete sedmikrásky? Přidejte je do těchto pokrmů!

24.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Na jaře začíná všechno kvést a ožívat. Pokud si chcete také oživit jídlo něčím netradičním, květy ze sedmikrásky jsou to pravé. Nejenže krásně ozdobí jídlo, ale jsou i jako prevence proti různým nemocem.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku? Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku?
Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo? Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo?
Václav Kopta se svěřil: Sáhli jsme si se ženou na dno Václav Kopta se svěřil: Sáhli jsme si se ženou na dno
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web