373/572/2-oh.jpg

Vítězné chuťové zápolení

06.08.2012 | Jitka Rákosníková | Gourmet

Zapomeňte na pověsti o nevalné chuti britských jídel, dávno už neplatí. Od dob, kdy se ve Velké Británii postavil na startovní čáru nový tým šéfkuchařů, začaly se v ostrovním království lámat kulinární rekordy.

Mnozí z nich doslova přepsali gastronomické dějiny.
O Jamie Oliverovi píšeme zvlášť na str. 56 (F.O.O.D. 8/2012), ale seznam Britů, kteří se svou vášní k vaření, příklonem k lokálním surovinám, odvážnou avantgardou i decentním přilnutím k místním tradicím dostali alespoň do pomyslného šlechtického stavu, je opravdu výjimečný.

Ať žije olympiáda!

Britové letošní právě probíhající olympiádou doslova žijí a obrovskou renesanci zažívají také tradiční britská jídla. Ikonické Fish and Chips vám představujeme na str. 74 (F.O.O.D. 8/2012), stejně jako lahodný dezert s pusinkami s přímo univerzitním vzděláním, Eton Mess.
Tady přidáváme polévku vonící mátou, variaci ryby na hrášku, další to Brity milované domácí plodině, klasickou pečínku se zajímavým chuťovým dozvukem, sendvič s rostbífem či slavný piškotový dort, pojmenovaný po královně Viktorii, který musí každý poddaný povinně milovat. Není to ale, stejně jako u ostatních jídel, nijak těžké břemeno!


(Foto: David Turecký)
(Produkce: Daniela Salšová)
(Food styling: Klára Ziková)
(Dekor styling: Johana Střížková)

Fotogalerie

374/572/2-oh.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

VIDEO: Jak na knedlíky plněné uzeným masem?

21.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Naučte se domácí bramborové knedlíky s uzeným masem a zelím podle časopisu F.O.O.D., který se tento měsíc zaměřil na tradiční české recepty. Bramborové těsto se také hodí na placky k masu a v mrazáku vydrží až půl roku.

To nejlepší z vepřového masa: 4 recepty podle časopisu F.O.O.D.

21.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Seznamte se se segedínským gulášem provoněným zauzeným bokem, naučte se, jak zarolovat šťavnatou roládu nebo naplnit kotletu zelím. Že to jde i ve stylu sous-vide, vás přesvědčí náš master chef Jirka. A jaké přílohy se hodí k vepříkovi? Jednoznačně domácí knedlíky, chléb, pečené brambory nebo pyré.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit? Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit?
Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů
Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství! Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web