127/659/1-vino.jpg

Vína ze San Marina

19.05.2011 | Redakce | Gourmet

Malá země plná velkých vín. I tak bychom mohli nazvat malý stát San Marino, který leží jako drobný vinařský drahokam na Apeninském poloostrově, obklopený ze všech stran Itálií. Podle legendy je San Marino nejstarší dosud existující republikou na světě.

Stát byl údajně založen kameníkem jménem Marino, který pracoval na opravách hradeb města Rimini po té, co byly pobořeny při obléhání králem Demosthenesem. Svatý Marino za svého života konal dle legendy zázraky a když jedním z nich uzdravil Verissima, syna šlechtičny Felicissimy z Rimini, dostal od ní jako poděkování území hory Mount Titano, kde byla posléze založena republika San Marino.

Můžeme se společně s historiky dohadovat, zda je legenda opřená o skutečné události, ale faktem zůstává, že doložená tradice a historie vinařství na území San Marina je velmi bohatá. První stopy pěstování vína jsou podle archeologických nálezů datovány mezi roky 400 - 700 n.l., kdy byla zdejší krajina obývána společenstvím pastevců a zemědělců. Nejstarší dokument, který písemně dokládá existenci a vysokou důležitost vinařství v San Marinu je pak smlouva z roku 1253, ve které je přesně popsán způsob pěstování vína na pozemcích farmy Castello di Castole. Když pak v roce 1352 - 1353 vznikaly v San Marinu oficiální zákony, byly do nich začleněny klauzule o tvrdých postizích pro všechny, kdo budou shledáni vinnými poškozováním, nebo ničením hroznů.

Nejvýznamnější vinařskou organizací v San Marinu je Consorzio Vini Tipici. Nejde přímo o vinařství, ale o sdružení mnoha malých soukromníků, které bylo roku 1976 vytvořeno s cílem obnovit prestiž místních vín. V čele této společnosti stojí energický Renzino Gobbi, který před sanmarinské vinaře klade ambiciózní cíle. V prvé řadě chce více provázat místní produkci vína s turismem a celkovou image země, jako to dělají například italské regiony Toskánsko, nebo Piemonte.

Snad nejznámějším sanmarinským vínem je červené Brugneto, které je vyráběno převážně z odrůdy Sangiovese. Je to harmonické, měkké a elegantní víno s plným tělem, které vás zaujme intenzivní rubínovou barvou s fialovými odstíny, přecházející postupem času v barvu granátovou. Pokud Brugneto nalijete do sklenice a provzdušníte krouživými pohyby, ucítíte náznaky červeného ovoce, ostružin a borůvek. Na jazyku pak můžete vychutnat suchou chuť s velkým tělem a bohatou strukturou, která vás potěší svojí harmonií, měkkostí a elegancí. Brugneto výborně doplňuje pokrmy z červeného masa, nebo zvěřiny a je vhodné také pro kombinaci se sýry. Ideální teplotou pro jeho servírování je rozpětí mezi 18 - 20°C a láhev je vhodné otevřít alespoň hodinu před podáváním.

Pokud dáváte přednost bílým vínům, jistě vás zaujme Biancale. Biancale je jemné a svěží víno světlé slámové barvy s jiskřivým zeleným odstínem. V jeho vůni naleznete ovocné a květinové tóny s nádechem vinice v květu a na jazyku ucítíte intenzivní a zároveň měkkou chuť čerstvého ovoce. Biancale je vhodné jako aperitiv, ale nejlépe ho zkombinujete s pokrmy z ryb, nebo s těstovinami s lehkými omáčkami.

Vinařství v San Marinu má bohatou tradici, která je v posledních letech dále usilovně rozvíjena. Zemědělci upouštějí od pěstování klasických obilovin a oliv a zakládají nové vinohrady, které dodávají vinařskému průmyslu stále kvalitnější suroviny. Můžeme se proto těšit, že již tak vysoká úroveň vín pocházejících z této malé a půvabné země se bude dále zvyšovat a na naše stoly budou přinášet další a další překvapení. Pokud se budete chtít o kvalitě sanmarinských vín sami přesvědčit, nemusíte ani opouštět pohodlí svého domova. Širokou nabídku produktů naleznete také v českých internetových vinotékách, které vám rády zajistí dopravu až na váš stůl.

Milan Chládek
autor je provozovatelem internetové vinotéky www.extravino.cz

Fotogalerie

128/659/1-vino.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Cukroví podle čtenářů: 5 sladkých receptů, které musíte vyzkoušet

05.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Vybrali jsme pro vás lahodných 5 receptů na vánoční cukroví, podle kterých pravidelně pečete. Nechybí sladká klasika v podobě vanilkových rohlíčků, ani čokoládové pralinky, které můžete darovat nejenom k Vánocům.

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nový trailer Padesáti odstínů: Víc sexu, romantiky i temnoty! Nový trailer Padesáti odstínů: Víc sexu, romantiky i temnoty!
Vánoce podle feng-šuej: Jak na to, aby se vás držely peníze a pohoda Vánoce podle feng-šuej: Jak na to, aby se vás držely peníze a pohoda
Co si muži opravdu přejí, ale neřeknou si o to? Dejte jim to k Vánocům! Co si muži opravdu přejí, ale neřeknou si o to? Dejte jim to k Vánocům!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web