533/589/4-060.jpg

Víkendové menu na terase

08.08.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Máte už plány na víkend? Nezapomeňte mezi ně zařadit naše odlehčené grilovací recepty na sváteční oběd pod širým nebem. A na volné odpoledne si naordinujte výlet do přírody nebo třeba návštěvu památek. Hlavně je prožijte společně.

Předkrm

Mini tacos s grilovanou rybou

4 porce, příprava: 25 minut

* 4–8 filetů sledě s kůží
* sůl
* 2 lžíce olivového oleje
* špetka chilli
* 1 avokádo
* 1 limetka
* 0,5 svazku koriandru
* 4–8 mini tortill
* 1 červená cibule

Masitou část filetů ze sledě nařízněte a osolte. Olej smíchejte s chilli a potřete jím filety. Ty naskládejte na gril nejprve kůží dolů. Až získají zlatavý odstín, otočte je. Avokádo rozkrojte, zbavte pecky a oloupejte. Pak ho nakrájejte na kostičky. Pokapejte šťávou z limetky, osolte a posypejte lístky koriandru. Na grilu krátce opečte tortilly. Podávejte je s rybou, avokádem a na kolečka nakrájenou červenou cibulí.


Polévka

Kuřecí polévka s kokosovým mlékem

4 porce, příprava: 65 minut

* 2 kuřecí čtvrtky bez kůže
* 1 menší cibule
* 1 mrkev
* 1 petržel
* 4 kuličky nového koření
* 0,5 lžičky kuliček černého pepře
* sůl
* 250 ml kokosového mléka
* 1 badyán
* 1 kousek skořice
* 1 kukuřičný klas
* 1 lžíce slunečnicového oleje
* 2 uvařená vejce
* 1 chilli paprička

Čtvrtky kuřete zalijte asi 1,5 l studené vody. Přidejte očištěnou cibuli, mrkev, petržel, nové koření a kuličky pepře. Osolte. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 30 minut. Vývar sceďte a oberte kuřecí maso. Do vývaru přidejte kokosové mléko, badyán a skořici. Na mírném ohni vařte asi 15 minut, pak do něj vraťte maso. Kukuřici potřete olejem a osolte. Na griluji opečte ze všech stran. Pak nožem z klasu okrájejte zrnka kukuřice. Polévku podávejte s polovinou vejce, grilovanou kukuřicí a na kolečka nakrájenou chilli papričkou zbavenou semen.


Salát

Salát s batáty, sušenými rajčaty a fetou

4 porce, příprava: 45 minut

* 2 batáty
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* 200 g rukoly
* 150 g dalších druhů listových salátů
* 200 g cherry rajčátek
* 200 g sušených rajčat v oleji
* 2 lžíce extra panenského olivového oleje
* 200 g fety

Batáty nakrájejte na plátky, potřete olejem, osolte, opepřete a ugrilujte. Rukolu smíchejte se salátovými listy. Cherry rajčátka nakrájejte na poloviny. Sušená rajčata slijte a nakrájejte na menší kousky. Vše rozdělte na talíře a pokapejte extra panenským olivovým olejem. Přidejte nakrájené plátky fety.


Dezert

Grilované ovoce na piškotu se zmrzlinou

4 porce, příprava: 35 minut + pečení

* 800 g meruněk (broskví nebo blum)
* 2 lžíce medu
* špetka skořice
* hrst lístků máty
* 300 g vanilkové zmrzliny

PIŠKOT

* 3 vejce
* 100 g krupicového cukru
* 1 lžička strouhané citronové kůry
* 100 g hladké mouky
* špetka soli

Troubu rozehřejte na 170 °C. Piškot si upečte dopředu. Pečlivě oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru, citronovou kůrou a lžící teplé vody do pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem a špetkou soli na tuhý sníh. Sníh postupně zapracujte do žloutkové pěny. Pak vmíchejte mouku. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 10 minut, testujte špejlí. Hotový piškot nechte vychladnout. Rozehřejte gril. Ovoce opláchněte a zbavte pecek, vyrovnejte na gril. Během grilování je potírejte medem smíchaným se skořicí. Piškot natrhejte na kusy a krátce je opečte na grilu. Na talíře rozdělte piškot, na něj ovoce, které posypte mátou a zakápněte zbylým skořicovým medem. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou.

Fotogalerie

522/589/4-061.jpg 526/589/4-062.jpg 530/589/4-063.jpg 534/589/4-060.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Co dominuje na vánočním stole ve Francii?

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Francouzi na svém vánočním stole milují pečenou krůtu nebo krocana s nádivkou, nejčastěji kaštanovou. Kaštany a pečené maso jsou jejich tradiční pokrmy na vánočím stole. Jako dezert volí vánoční poleno neboli piškotovou roládou s máslovým krémem, která je nazdobená tak, že vypadá jako větve.

Španělé o Vánocích milují ryby, šunku a sýry

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Španělé jsou známí tím, že na jejich stole najdeme několik druhů pokrmů. Ani o Vánocích nedělají výjimky, kdy jejich stůl zdobí různé druhy tapas se sýry, zeleninou a uzeninami. Hlavní chod se skládá z malých úhořů, královských krevet nebo pečené ryby s chřestem.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web