533/589/4-060.jpg

Víkendové menu na terase

08.08.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Máte už plány na víkend? Nezapomeňte mezi ně zařadit naše odlehčené grilovací recepty na sváteční oběd pod širým nebem. A na volné odpoledne si naordinujte výlet do přírody nebo třeba návštěvu památek. Hlavně je prožijte společně.

Předkrm

Mini tacos s grilovanou rybou

4 porce, příprava: 25 minut

* 4–8 filetů sledě s kůží
* sůl
* 2 lžíce olivového oleje
* špetka chilli
* 1 avokádo
* 1 limetka
* 0,5 svazku koriandru
* 4–8 mini tortill
* 1 červená cibule

Masitou část filetů ze sledě nařízněte a osolte. Olej smíchejte s chilli a potřete jím filety. Ty naskládejte na gril nejprve kůží dolů. Až získají zlatavý odstín, otočte je. Avokádo rozkrojte, zbavte pecky a oloupejte. Pak ho nakrájejte na kostičky. Pokapejte šťávou z limetky, osolte a posypejte lístky koriandru. Na grilu krátce opečte tortilly. Podávejte je s rybou, avokádem a na kolečka nakrájenou červenou cibulí.


Polévka

Kuřecí polévka s kokosovým mlékem

4 porce, příprava: 65 minut

* 2 kuřecí čtvrtky bez kůže
* 1 menší cibule
* 1 mrkev
* 1 petržel
* 4 kuličky nového koření
* 0,5 lžičky kuliček černého pepře
* sůl
* 250 ml kokosového mléka
* 1 badyán
* 1 kousek skořice
* 1 kukuřičný klas
* 1 lžíce slunečnicového oleje
* 2 uvařená vejce
* 1 chilli paprička

Čtvrtky kuřete zalijte asi 1,5 l studené vody. Přidejte očištěnou cibuli, mrkev, petržel, nové koření a kuličky pepře. Osolte. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 30 minut. Vývar sceďte a oberte kuřecí maso. Do vývaru přidejte kokosové mléko, badyán a skořici. Na mírném ohni vařte asi 15 minut, pak do něj vraťte maso. Kukuřici potřete olejem a osolte. Na griluji opečte ze všech stran. Pak nožem z klasu okrájejte zrnka kukuřice. Polévku podávejte s polovinou vejce, grilovanou kukuřicí a na kolečka nakrájenou chilli papričkou zbavenou semen.


Salát

Salát s batáty, sušenými rajčaty a fetou

4 porce, příprava: 45 minut

* 2 batáty
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* 200 g rukoly
* 150 g dalších druhů listových salátů
* 200 g cherry rajčátek
* 200 g sušených rajčat v oleji
* 2 lžíce extra panenského olivového oleje
* 200 g fety

Batáty nakrájejte na plátky, potřete olejem, osolte, opepřete a ugrilujte. Rukolu smíchejte se salátovými listy. Cherry rajčátka nakrájejte na poloviny. Sušená rajčata slijte a nakrájejte na menší kousky. Vše rozdělte na talíře a pokapejte extra panenským olivovým olejem. Přidejte nakrájené plátky fety.


Dezert

Grilované ovoce na piškotu se zmrzlinou

4 porce, příprava: 35 minut + pečení

* 800 g meruněk (broskví nebo blum)
* 2 lžíce medu
* špetka skořice
* hrst lístků máty
* 300 g vanilkové zmrzliny

PIŠKOT

* 3 vejce
* 100 g krupicového cukru
* 1 lžička strouhané citronové kůry
* 100 g hladké mouky
* špetka soli

Troubu rozehřejte na 170 °C. Piškot si upečte dopředu. Pečlivě oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru, citronovou kůrou a lžící teplé vody do pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem a špetkou soli na tuhý sníh. Sníh postupně zapracujte do žloutkové pěny. Pak vmíchejte mouku. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 10 minut, testujte špejlí. Hotový piškot nechte vychladnout. Rozehřejte gril. Ovoce opláchněte a zbavte pecek, vyrovnejte na gril. Během grilování je potírejte medem smíchaným se skořicí. Piškot natrhejte na kusy a krátce je opečte na grilu. Na talíře rozdělte piškot, na něj ovoce, které posypte mátou a zakápněte zbylým skořicovým medem. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou.

Fotogalerie

522/589/4-061.jpg 526/589/4-062.jpg 530/589/4-063.jpg 534/589/4-060.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Silný vývar 4x jinak: Uzený, slepičí, zeleninový a hovězí

23.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Balzámem pro zkřehlé tělo i duši jsou horké polévky. Základem je vždy poctivý vývar ze zeleniny či masa, který zabere více času, ale výsledek je nenahraditelný. Řekněte ne bujónu v kostce a naučte se 4 skvělé recepty na silný uzený, slepičí, zeleninový a hovězí vývar.

Burger, nebo růže? 13 tipů, jak servírovat avokádo!

23.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Většina z nás jej nakrájí na kousky, použije do salátu nebo jako hlavní ingredienci do populárního mexického guacamole. Food blogerka Colette Dike, autorka blogu Food Deco, začala servírovat avokádo do tvaru spirál, růží i burgerů. Zkrátka tak, aby bylo dokonale fotogenické.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí? Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí?
5 andělů, kteří vám pomůžou najít a udržet lásku 5 andělů, kteří vám pomůžou najít a udržet lásku
Tři ženy prozradily, proč si začaly se ženáčem. Co jim to dalo? Tři ženy prozradily, proč si začaly se ženáčem. Co jim to dalo?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web