966/820/3-90.jpg

Venkovská idyla

21.01.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Marná sláva, čerstvý krajíc s křupavou kůrčičkou namazaný domácím máslem patří k tomu nejlepšímu, co česká kuchyně nabízí. Vášni zvané kváskový chléb propadla i naše čtenářka Bára Veselá z Černošic. Podle jejích rad ho zvládnete také.

Mnohozrnný chléb

1 bochník - příprava: 80 minut + kynutí

* 200 g žitné celozrnné mouky
* 200 g žitné chlebové mouky
* 150 g pšeničné chlebové mouky
* 50 g pohankové mouky
* 1 lžička soli
* 1 lžička kmínu
* 2 lžičky sezamových semínek
* 2 lžičky dýňových semínek
* 2 lžičky lněných semínek
* 2 lžičky slunečnicových semínek
* 600 g kvásku (připravíte ze lžičky kvásku, 300 g žitné celozrnné mouky a 300 g vody)

Všechny mouky, sůl a kmín smíchejte s vodou (základ je 350 ml, ale může se lišit podle savosti mouky), přisypte semínka a nechte půl hodiny odpočinout. Přidejte hotový kvásek (nezapomeňte si z něj odebrat lžičku na příště). K těstu přidejte mouku nebo vodu podle potřeby, vzniknout by mělo mírně lepivé těsto.

To vyklopte na pomoučněný vál a překládejte tak dlouho, až těsto nabere dostatek mouky a získá pěkně sametovou konzistenci. Nakonec bochánek stočte tak, aby v něm nezůstaly žádné spoje a díry. Uzavřený bochník vložte do moukou vysypané ošatky a nechte vykynout na teplém místě pod utěrkou.

Pak vyklopte na plech a dejte péct do trouby vyhřáté na 250 °C. Když vložíte chleba do trouby, nalijte na její dno přibližně 200 ml studené vody. Můžete k tomu použít nějaký starší plech. Přibližně po 15 minutách stáhněte teplotu na 220 °C a pečte ještě asi 30 minut. Kůrka by měla být tvrdá a chléb musí při poklepání znít dutě. Těsto můžete upéct i v pekárně na chleba.

Náš TIP: Kvásek získáte od „nadšenců“ na kváskové mapě (www.pecempecen.cz) nebo u některých pekařů.

Fotogalerie

951/820/3-90a.jpg 955/820/3-90b.jpg 959/820/3-90c.jpg 963/820/3-90d.jpg 967/820/3-90.jpg

Domácí máslo

1 MENŠÍ HRNEK - PŘÍPRAVA: 15 MINUT

* 250 ml smetany ke šlehání 40% (ideálně bez karagenanu)

Smetanu nalijte do vymyté suché okurkové sklenice a zavřete uzávěr. Třeste s ní (podobně jako se šejkrem) tak dlouho, než se vytvoří šlehačka.

Pak otevřete víčko, pusťte dovnitř trošku vzduchu, opět zavřete a šejkujte tak dlouho, až se oddělí syrovátka.

Máslo vyndejte a propláchněte pod ledovou vodou (můžete použít i vodu s ledem v misce). Vložte do připravené nádoby, třeba hrnečku, a nechte ztuhnout v ledničce.

NÁŠ TIP: Syrovátku, která vznikne jako vedlejší produkt, nevylévejte. Můžete ji třeba použít do těsta, až budete péct chleba nebo jiné domácí pečivo.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Dorty jako z cukrárny, které zvládnete: Sacher, medovník i cheesecake

26.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Dorty a sladké potěší každého v rodině nebo vám zpříjemní odpoledne společně s hrnkem kávy či čaje. Zkuste upéct klasiky, co znáte, aniž byste pro ně museli do cukrárny.

Chřestová sezóna: 7 lahodných jídel z chřestu, které musíte vyzkoušet

24.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Začala chřestová sezona! Co si z chřestu můžete připravit? Téměř cokoli, polévku a nebo i koláč.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte! Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte!
Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout
Největší zdravotnická soutěž v ČR učí ordinace komunikovat s pacienty online Největší zdravotnická soutěž v ČR učí ordinace komunikovat s pacienty online
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web