966/820/3-90.jpg

Venkovská idyla

21.01.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Marná sláva, čerstvý krajíc s křupavou kůrčičkou namazaný domácím máslem patří k tomu nejlepšímu, co česká kuchyně nabízí. Vášni zvané kváskový chléb propadla i naše čtenářka Bára Veselá z Černošic. Podle jejích rad ho zvládnete také.

Mnohozrnný chléb

1 bochník - příprava: 80 minut + kynutí

* 200 g žitné celozrnné mouky
* 200 g žitné chlebové mouky
* 150 g pšeničné chlebové mouky
* 50 g pohankové mouky
* 1 lžička soli
* 1 lžička kmínu
* 2 lžičky sezamových semínek
* 2 lžičky dýňových semínek
* 2 lžičky lněných semínek
* 2 lžičky slunečnicových semínek
* 600 g kvásku (připravíte ze lžičky kvásku, 300 g žitné celozrnné mouky a 300 g vody)

Všechny mouky, sůl a kmín smíchejte s vodou (základ je 350 ml, ale může se lišit podle savosti mouky), přisypte semínka a nechte půl hodiny odpočinout. Přidejte hotový kvásek (nezapomeňte si z něj odebrat lžičku na příště). K těstu přidejte mouku nebo vodu podle potřeby, vzniknout by mělo mírně lepivé těsto.

To vyklopte na pomoučněný vál a překládejte tak dlouho, až těsto nabere dostatek mouky a získá pěkně sametovou konzistenci. Nakonec bochánek stočte tak, aby v něm nezůstaly žádné spoje a díry. Uzavřený bochník vložte do moukou vysypané ošatky a nechte vykynout na teplém místě pod utěrkou.

Pak vyklopte na plech a dejte péct do trouby vyhřáté na 250 °C. Když vložíte chleba do trouby, nalijte na její dno přibližně 200 ml studené vody. Můžete k tomu použít nějaký starší plech. Přibližně po 15 minutách stáhněte teplotu na 220 °C a pečte ještě asi 30 minut. Kůrka by měla být tvrdá a chléb musí při poklepání znít dutě. Těsto můžete upéct i v pekárně na chleba.

Náš TIP: Kvásek získáte od „nadšenců“ na kváskové mapě (www.pecempecen.cz) nebo u některých pekařů.

Fotogalerie

951/820/3-90a.jpg 955/820/3-90b.jpg 959/820/3-90c.jpg 963/820/3-90d.jpg 967/820/3-90.jpg

Domácí máslo

1 MENŠÍ HRNEK - PŘÍPRAVA: 15 MINUT

* 250 ml smetany ke šlehání 40% (ideálně bez karagenanu)

Smetanu nalijte do vymyté suché okurkové sklenice a zavřete uzávěr. Třeste s ní (podobně jako se šejkrem) tak dlouho, než se vytvoří šlehačka.

Pak otevřete víčko, pusťte dovnitř trošku vzduchu, opět zavřete a šejkujte tak dlouho, až se oddělí syrovátka.

Máslo vyndejte a propláchněte pod ledovou vodou (můžete použít i vodu s ledem v misce). Vložte do připravené nádoby, třeba hrnečku, a nechte ztuhnout v ledničce.

NÁŠ TIP: Syrovátku, která vznikne jako vedlejší produkt, nevylévejte. Můžete ji třeba použít do těsta, až budete péct chleba nebo jiné domácí pečivo.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Co dominuje na vánočním stole ve Francii?

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Francouzi na svém vánočním stole milují pečenou krůtu nebo krocana s nádivkou, nejčastěji kaštanovou. Kaštany a pečené maso jsou jejich tradiční pokrmy na vánočím stole. Jako dezert volí vánoční poleno neboli piškotovou roládou s máslovým krémem, která je nazdobená tak, že vypadá jako větve.

Španělé o Vánocích milují ryby, šunku a sýry

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Španělé jsou známí tím, že na jejich stole najdeme několik druhů pokrmů. Ani o Vánocích nedělají výjimky, kdy jejich stůl zdobí různé druhy tapas se sýry, zeleninou a uzeninami. Hlavní chod se skládá z malých úhořů, královských krevet nebo pečené ryby s chřestem.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web