966/820/3-90.jpg

Venkovská idyla

21.01.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Marná sláva, čerstvý krajíc s křupavou kůrčičkou namazaný domácím máslem patří k tomu nejlepšímu, co česká kuchyně nabízí. Vášni zvané kváskový chléb propadla i naše čtenářka Bára Veselá z Černošic. Podle jejích rad ho zvládnete také.

Mnohozrnný chléb

1 bochník - příprava: 80 minut + kynutí

* 200 g žitné celozrnné mouky
* 200 g žitné chlebové mouky
* 150 g pšeničné chlebové mouky
* 50 g pohankové mouky
* 1 lžička soli
* 1 lžička kmínu
* 2 lžičky sezamových semínek
* 2 lžičky dýňových semínek
* 2 lžičky lněných semínek
* 2 lžičky slunečnicových semínek
* 600 g kvásku (připravíte ze lžičky kvásku, 300 g žitné celozrnné mouky a 300 g vody)

Všechny mouky, sůl a kmín smíchejte s vodou (základ je 350 ml, ale může se lišit podle savosti mouky), přisypte semínka a nechte půl hodiny odpočinout. Přidejte hotový kvásek (nezapomeňte si z něj odebrat lžičku na příště). K těstu přidejte mouku nebo vodu podle potřeby, vzniknout by mělo mírně lepivé těsto.

To vyklopte na pomoučněný vál a překládejte tak dlouho, až těsto nabere dostatek mouky a získá pěkně sametovou konzistenci. Nakonec bochánek stočte tak, aby v něm nezůstaly žádné spoje a díry. Uzavřený bochník vložte do moukou vysypané ošatky a nechte vykynout na teplém místě pod utěrkou.

Pak vyklopte na plech a dejte péct do trouby vyhřáté na 250 °C. Když vložíte chleba do trouby, nalijte na její dno přibližně 200 ml studené vody. Můžete k tomu použít nějaký starší plech. Přibližně po 15 minutách stáhněte teplotu na 220 °C a pečte ještě asi 30 minut. Kůrka by měla být tvrdá a chléb musí při poklepání znít dutě. Těsto můžete upéct i v pekárně na chleba.

Náš TIP: Kvásek získáte od „nadšenců“ na kváskové mapě (www.pecempecen.cz) nebo u některých pekařů.

Fotogalerie

951/820/3-90a.jpg 955/820/3-90b.jpg 959/820/3-90c.jpg 963/820/3-90d.jpg 967/820/3-90.jpg

Domácí máslo

1 MENŠÍ HRNEK - PŘÍPRAVA: 15 MINUT

* 250 ml smetany ke šlehání 40% (ideálně bez karagenanu)

Smetanu nalijte do vymyté suché okurkové sklenice a zavřete uzávěr. Třeste s ní (podobně jako se šejkrem) tak dlouho, než se vytvoří šlehačka.

Pak otevřete víčko, pusťte dovnitř trošku vzduchu, opět zavřete a šejkujte tak dlouho, až se oddělí syrovátka.

Máslo vyndejte a propláchněte pod ledovou vodou (můžete použít i vodu s ledem v misce). Vložte do připravené nádoby, třeba hrnečku, a nechte ztuhnout v ledničce.

NÁŠ TIP: Syrovátku, která vznikne jako vedlejší produkt, nevylévejte. Můžete ji třeba použít do těsta, až budete péct chleba nebo jiné domácí pečivo.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

6 tipů, jak připravit originální Pho

25.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Oblíbený vietnamský vývar s plochými rýžovými nudlemi, které mají stejný název jako polévka. Takže pokud uvidíte další alternativy vietnamských polévek, jejichž název obsahuje Pho, znamená to, že se můžete těšit na tyto rýžové nudle. Vietnamská kuchyně září krásnou zelenou barvou díky koriandru a jiným bylinkám, které k ní neodmyslitelně patří.

Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

23.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Nenahraditelný štrúdl neboli závin může mít mnoho podob. Naše nejoblíbenější je sladká klasika s jablky a moučkovým cukrem, který se lepí na prsty, ale neméně skvělá je i zdravější varianta ze špaldové mouky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web