Marná sláva, čerstvý krajíc s křupavou kůrčičkou namazaný domácím máslem patří k tomu nejlepšímu, co česká kuchyně nabízí. Vášni zvané kváskový chléb propadla i naše čtenářka Bára Veselá z Černošic. Podle jejích rad ho zvládnete také.
Mnohozrnný chléb
1 bochník - příprava: 80 minut + kynutí
* 200 g žitné celozrnné mouky
* 200 g žitné chlebové mouky
* 150 g pšeničné chlebové mouky
* 50 g pohankové mouky
* 1 lžička soli
* 1 lžička kmínu
* 2 lžičky sezamových semínek
* 2 lžičky dýňových semínek
* 2 lžičky lněných semínek
* 2 lžičky slunečnicových semínek
* 600 g kvásku (připravíte ze lžičky kvásku, 300 g žitné celozrnné mouky a 300 g vody)
Všechny mouky, sůl a kmín smíchejte s vodou (základ je 350 ml, ale může se lišit podle savosti mouky), přisypte semínka a nechte půl hodiny odpočinout. Přidejte hotový kvásek (nezapomeňte si z něj odebrat lžičku na příště). K těstu
přidejte mouku nebo vodu podle potřeby, vzniknout by mělo mírně lepivé těsto.
To vyklopte na pomoučněný vál a překládejte tak dlouho, až těsto nabere dostatek mouky a získá pěkně sametovou konzistenci. Nakonec bochánek stočte tak, aby v něm nezůstaly žádné spoje a díry. Uzavřený bochník vložte do moukou vysypané ošatky a nechte vykynout na teplém místě pod utěrkou.
Pak vyklopte na plech a dejte péct do trouby vyhřáté na 250 °C. Když vložíte chleba do trouby, nalijte na její dno přibližně 200 ml studené vody. Můžete k tomu použít nějaký starší plech. Přibližně po 15 minutách stáhněte teplotu na 220 °C a pečte ještě asi 30 minut. Kůrka by měla být tvrdá a chléb musí při poklepání znít dutě. Těsto můžete upéct i v pekárně na chleba.
Náš TIP: Kvásek získáte od „nadšenců“ na kváskové mapě (www.pecempecen.cz) nebo u některých pekařů.
Unknown media type: gallery
Domácí máslo
1 MENŠÍ HRNEK - PŘÍPRAVA: 15 MINUT
* 250 ml smetany ke šlehání 40% (ideálně bez karagenanu)
Smetanu nalijte do vymyté suché okurkové sklenice a zavřete uzávěr. Třeste s ní (podobně jako se šejkrem) tak dlouho, než se vytvoří šlehačka.
Pak otevřete víčko, pusťte dovnitř trošku vzduchu, opět zavřete a šejkujte tak dlouho, až se oddělí syrovátka.
Máslo vyndejte a propláchněte pod ledovou vodou (můžete použít i vodu s ledem v misce). Vložte do připravené nádoby, třeba hrnečku, a nechte ztuhnout v ledničce.
NÁŠ TIP: Syrovátku, která vznikne jako vedlejší produkt, nevylévejte. Můžete ji třeba použít do těsta, až budete péct chleba nebo jiné domácí pečivo.