134/979/zelinek_b.jpg

Ve zdravém těle zdravý duch

21.04.2010 | F.O.O.D. | Gourmet

„Jez vždy střídmě, tedy jen tolik, pokud ti to zdrávo. Uvaž také, zda vše, co ti chutná, i dobře strávíš,“ míní Anuše Kejřová, klasik české (i bezmasé) kuchyně. Souhlasíme.

Dobrou zprávou pro všechny milovníky odlehčené a bezmasé letní kuchyně je, že existuje bezpočet receptů, které připravovaly pro své blízké už naše prababičky. Připravili jsme pro vás výběr z těch, které snadno připravíte a ke kterým se budete určitě znovu vracet…

Co je doma…

Otázka zdravého životního stylu, byť zdaleka ne tak propracovaná a s tak širokým dosahem, přicházela na pořad dne už po první světové válce. Řečeno dnešní terminologií byla v tomto směru ikonou královéhradecká učitelka vaření, majitelka a zakladatelka koncesované kuchařské školy a autorka mnoha kuchařských knih Anuše Kejřová.

Ta v té době dokonce vydala nejdříve Polovegetariánskou zdravotní kuchařku a poté Českou vegetariánskou kuchařku. V jejím úvodu psala: „V našem státu pěstuje se mnoho zeleniny a ovoce, které často nemajíce dostatečného odbytu v našich domácnostech, vyváží se za levný peníz do ciziny, což jest jistě na škodu, s kterou nutno počítati.“

O prospěšnosti zeleninových jídel také říká: „Vždyť správně volená a dobře upravená strava vegetariánská jest nejen velice lehko stravitelná, vydatná, ale také poměrně mnohem levnější nežli strava masitá!“ Značný prostor bezmasým jídlům věnují všechny české dobové kuchařky a dokazují tak, jak zbytečné a smutné bylo pozdější zredukování využití zeleniny na několik salátů a smažených jídel.

Léto je roh hojnosti

Sáhneme-li si do svědomí i dnes, nejspíš zjistíme, že léto oslavujeme pravda poměrně širokou škálou různých salátů, ale máme-li si vzpomenout na teplé bezmasé jídlo, bude to smažený sýr s bramborami, smažený květák či ovocné knedlíky. Proto je dobré připomenout, že tu jsou skvělé recepty s využitím tuzemské zeleniny a ovoce, ze kterých je možné sestavit celá menu.

Stačí jen v sezoně navštěvovat pravidelně farmářská tržiště, která jen v Praze přibývají jako houby po dešti, při procházce v přírodě mít možnost nasbírat si v lese borůvky, maliny či ostružiny a u babičky, kamarádky či na vlastní zahrádce poznávat a využívat různé bylinky, které dokážou s úspěchem nahradit část soli.

Blýskání na lepší časy

Kromě iniciativy, která je vyvíjena ohledně návratů trhů s čerstvou tuzemskou zeleninou a ovocem do českých měst, se začíná blýskat na lepší časy i v oblasti organicky pěstované produkce (o biozelenině se více dozvíte na str. 31).

Chvályhodnou iniciativou je také existence integrovaného systému produkce zeleniny, IPZ. Farmáři, sdružení v Zelinářské unii Čech a Moravy, bojují proti záplavě levných přebytků dovážených k nám za dumpingové ceny kvalitou a apelováním na zdravý rozum.

Produkce podléhá velmi přísné kvalitativní kontrole, je při ní používáno jen nezbytné množství hnojiv a ošetřujících látek a dostává se díky krátkosti přepravy do obchodů čerstvá – a místní.

Certifikát IPZ je udělován až po dvouleté zkušební lhůtě a pouze na rok. Poohlédněte se po něm, například v supermarketech Penny Market a Billa, více se dozvíte také na www.youtube.com/pennymarketcz.

Text: EVA VŠETÍČKOVÁ, časopis F.O.O.D. Foto: KAREL KITA

Fotogalerie

135/979/zelinek_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

4x jednoduché a hravé recepty pro děti

22.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Jestliže máte ratolesti, přichystejte pro ně a jejich kamarády oslavu, na kterou jen tak nezapomenou. Nechte je, ať vám pomohou se zábavnými přípravami i následným úklidem. Zábava bude po celou dobu party a děti na ní jen tak nezapomenou.

Kam na nejlepší cheesecake podle blogerky

21.01.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Sušenkový korpus, krémově tvarohová náplň a navrch čokoláda, ovoce, oříšky nebo třeba karamel. Americký cheesecake se stal oblíbeným i u nás a nabízí ho prakticky každá kavárna. Autorka blogu Sweet World by Barush jich ochutnala hned několik a připravila si pro vás, šest tipů na ty místa, kde cheesecake musíte rozhodně ochutnat.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Zajíci se mohou těšit na peníze, Krysy na žhavý flirt Horoskop na další týden: Zajíci se mohou těšit na peníze, Krysy na žhavý flirt
Leden: Měsíc, kdy se lidé nejvíc rozvádějí. Dejte si pozor! Leden: Měsíc, kdy se lidé nejvíc rozvádějí. Dejte si pozor!
8 způsobů, jak si prodloužit život: Dejte si občas skleničku a vypněte televizi 8 způsobů, jak si prodloužit život: Dejte si občas skleničku a vypněte televizi
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web