Ve jménu vepřové kotlety

Ve jménu vepřové kotlety

Šťavnaté maso, které je důkazem, že vepřové nemusí být jen tučnou kalorickou bombou. Kotletám propůjčuje jejich typickou silnou chuť a vůni už jen to, že jsou od kosti.

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

4 porce, příprava: 40 minut

* 3 cibule
* 3 lžíce hladké mouky
* sůl
* rostlinný olej
* 100 g prorostlé anglické slaniny
* 50 g vlašských ořechů
* 4 vepřové kotlety (800 g)
* sůl a pepř
* 3 lžíce sádla

Cibule nakrájejte na tenké kroužky, promíchejte s osolenou moukou a na oleji restujte asi 15 minut, dokud nebude cibule křehká a světle hnědá. Poté cibuli vyndejte a nechte okapat v cedníku nebo usušte na papírové utěrce. Na pánvi orestujte nadrobno nakrájenou slaninu a na poslední chvilku přidejte nasekané ořechy, osušte. Cibulku smíchejte se slaninou a ořechy a použijte jako posyp na kotlety. Maso osolte, opepřete a zprudka orestujte na sádle, přibližně 6 minut z každé strany. Podávejte s drobenkou.


Kotlety s houbovou omáčkou

4 porce, příprava: 80 minut

* 4 vepřové kotlety (800 g)
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 1 jablko
* 250 g lišek
* 4 šalotky
* 3 stroužky česneku
* 1 lžička kmínu
* 50 g másla

KROKETY

* 600 g vařených brambor typu B nebo C
* 20 g bramborového škrobu
* 60 g polohrubé mouky
* 3 žloutky
* sůl hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení
* olej na smažení

Kotlety osolte, opepřete a zprudka zatáhněte na olivovém oleji, asi 1 minutu z každé strany. Na výpeku orestujte nasekanou cibuli s jablkem, přidejte lišky, nahrubo nakrájené šalotky, česnek a kmín, přendejte do pekáčku, přidejte kotlety a máslo a pečte v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 45 minut, osolte, opepřete. Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno, přidejte škrob, mouku, žloutky a dochuťte solí. Těsto mokrýma rukama vytvarujte v malé koule o průměru asi 2 cm, obalte je v hladké mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Smažte je ponořené v oleji dozlatova.


Pečené kotlety na rajčatech

4 porce, příprava: 70 minut

* 4 kotlety s kostí (800 g)
* 2 lžíce sádla
* 1 cibule
* 250 g cherry rajčátek
* 2 snítky rozmarýnu
* 1 palice česneku
* sůl a pepř

Kotlety osolte a zprudka je orestujte na sádle z obou stran dozlatova. Na vzniklém výpeku orestujte nadrobno nasekanou cibuli, přidejte celá rajčátka, rozmarýn,
rozpůlenou palici česneku a opečte. Orestovanou směs přendejte do pekáčku, přidejte kotlety a přiklopené pečte při 180 °C za občasného podlití vodou do změknutí kotlet, přibližně 45 minut.

NÁŠ TIP: Kotlety v troubě podlijte suchým červeným vínem.


NA JISTOTU

* Mladé maso má jemnější vlákna a méně intenzivní aroma než maso starší. Je vhodné pro všechny, kterým nesedí síla vepřového.

* Opečte nejprve okraj s vrstvou tuku, potom teprve opékejte plochu kotlet. Na silný okraj s vyšší vrstvou tuku stačí minuta.

* Nepoužívejte k obracení vidličku, jinak přijdete o šťávu.

* Ideálně připravené kotlety mají narůžovělý střed s křupavým okrajem.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky