V hlavní roli ovoce: Neobvyklé kombinace s masem, které vás překvapí
F.O.O.D.
|
19. 1. 2017
Gourmet
Sehnat čerstvé ovoce v zimních měsících se může zdát jako nevyřešitelný problém. Protože je sezónní ovoce v tuhle chvíli nedostupné, využijte plodiny, které se k nám dováží. Vyzkoušejte mandarinky, pomeranče nebo papáju a připravte si s nimi skvělá jídla a netradiční kombinace s masem.
Papája pochází ze Střední Ameriky a je pěstovaná zejména pro své plody. Z těch se vyrábějí džemy, ovocné nápoje nebo se přidávají do salátů. Využívají se i její semena, která díky své trpké a palčivé chuti nahrazují pepř. Listy papáji se konzumují jako špenát.
Pomeranč je velkým zdrojem vitaminu C a jeho využití je mnohonásobné. Konzumuje se čerstvý, kompotuje se či se z něj lisuje čerstvá šťáva. Je skvělou přílohou k rybám, do ovocných salátů či jako zvýraznění chuti do těst. Zpracovávají se i květy, které jsou pro svou chuť a vůni používány jako složka do čajových směsí. Kůra pomeranče obsahuje pektin, ze kterého se vyrábějí esenciální oleje.
Kachna asi není úplně nejlepší surovinou k hubnutí, ale vše vyváží fíky, které i přes svou sladkost pomáhají spalovat tukové polštářky. Obsahují balastní látky, které pomáhají tělu udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Navíc mají nízký glykemický index a po jejich konzumaci se snižuje pocit hladu. Nebudete tak mít chuť na kalorické bomby v podobě sušenek a čokolády.
Mandarinky mají podobné složení jako pomeranče, ale vitamín C, minerály, organické kyseliny a další látky jsou zastoupeny v menším množství. Pomáhají v boji proti infekcím, ředí krev, snižují krevní tlak a mají další očistné účinky. Doporučují se při nachlazení, horečce nebo faryngitidě. Každé ovoce má protirakovinotvorné vlastnosti, ale citrusové plody stojí na jeho vrcholu. Mandarinky obsahují například pektin, vitamín C, limonoidy či flavonoidy a jejich působení na sebe je proti rakovině účinnější než léky.