Turecká čorba: Polévka s vůní dálek

Turecká čorba: Polévka s vůní dálek

Zkuste se v chladných dnech zahřát na těle i na duši stejně jako naše čtenářka Míša, která si z dovolené v Istanbulu přivezla kromě fotek a vzpomínek i tenhle úžasný recept.

Turecká čorba

4–5 porcí - příprava: 45 minut

* 2 lžíce másla
* 1 větší cibule
* 1 lžička římského kmínu
* 1 lžička kari koření
* 1 větší mrkev
* 2 lžíce rajského protlaku
* 1,5 hrnku červené čočky
* 1,5 l zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* 0,5 citronu
* 1 chilli paprička

Na másle zpěňte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte římský kmín, trochu kari (případně kurkumy) a jemně nakrájenou mrkev. Nechte rozvonět. Přidejte rajčatový protlak a ještě chviličku restujte. Nakonec přisypte propláchnutou červenou čočku, promíchejte a podlijte vývarem. Pozvolna vařte za občasného promíchání doměkka, trvá to asi 25 minut.

Podle chuti rozmixujte celou polévku dohladka nebo část před mixováním odeberte a pak vmíchejte zpět, aby si zachovala texturu. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou, případně i trochou chilli. Podle potřeby ještě nařeďte vývarem nebo vodou, čočka jí do sebe absorbuje opravdu hodně. Podávejte s tureckým chlebem nebo bagetou.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. Autorkou receptu je Michaela Zemanová Rochová.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky