915/303/4-6corba.jpg

Turecká čorba: Polévka s vůní dálek

09.12.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Zkuste se v chladných dnech zahřát na těle i na duši stejně jako naše čtenářka Míša, která si z dovolené v Istanbulu přivezla kromě fotek a vzpomínek i tenhle úžasný recept.

Turecká čorba

4–5 porcí - příprava: 45 minut

* 2 lžíce másla
* 1 větší cibule
* 1 lžička římského kmínu
* 1 lžička kari koření
* 1 větší mrkev
* 2 lžíce rajského protlaku
* 1,5 hrnku červené čočky
* 1,5 l zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* 0,5 citronu
* 1 chilli paprička

Na másle zpěňte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte římský kmín, trochu kari (případně kurkumy) a jemně nakrájenou mrkev. Nechte rozvonět. Přidejte rajčatový protlak a ještě chviličku restujte. Nakonec přisypte propláchnutou červenou čočku, promíchejte a podlijte vývarem. Pozvolna vařte za občasného promíchání doměkka, trvá to asi 25 minut.

Podle chuti rozmixujte celou polévku dohladka nebo část před mixováním odeberte a pak vmíchejte zpět, aby si zachovala texturu. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou, případně i trochou chilli. Podle potřeby ještě nařeďte vývarem nebo vodou, čočka jí do sebe absorbuje opravdu hodně. Podávejte s tureckým chlebem nebo bagetou.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. Autorkou receptu je Michaela Zemanová Rochová.

Fotogalerie

916/303/4-6corba.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Zdravé mlsání u filmu? Vyzkoušejte cuketové lupínky nebo sušenky z banánů!

28.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Večerní relax u filmu nebo televize se většinou neobejde bez popcornu a drobných chuťovek, které jíme v průběhu celého večera, ale stále máme pocit, že jich bylo málo. Naučte se mlsat zdravě, po špenátových rolkách nebo lupínkách z cukety vám těžko nebude.

Vepřové maso v hlavní roli: Guláš, roláda i šťavnatá žebírka

27.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Patříte mezi milovníky masa, kteří neodolají pořádnému steaku a guláši se šesti? Dopřejte si jednu z vepřových specialit, ať už se rozhodnete pro roládu, žebírka nebo řízek. Všechny chutnají skvěle!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejlepší červené rtěnky: Vyzkoušely jsme, kterou musíte mít! Nejlepší červené rtěnky: Vyzkoušely jsme, kterou musíte mít!
Sexuální tajemství z ložnic hollywoodských hvězd. Co na sebe prozradily? Sexuální tajemství z ložnic hollywoodských hvězd. Co na sebe prozradily?
Chat: Samovolný únik moči trápí více než 50 % žen! Zjistěte, jak mu předcházet Chat: Samovolný únik moči trápí více než 50 % žen! Zjistěte, jak mu předcházet
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web