915/303/4-6corba.jpg

Turecká čorba: Polévka s vůní dálek

09.12.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Zkuste se v chladných dnech zahřát na těle i na duši stejně jako naše čtenářka Míša, která si z dovolené v Istanbulu přivezla kromě fotek a vzpomínek i tenhle úžasný recept.

Turecká čorba

4–5 porcí - příprava: 45 minut

* 2 lžíce másla
* 1 větší cibule
* 1 lžička římského kmínu
* 1 lžička kari koření
* 1 větší mrkev
* 2 lžíce rajského protlaku
* 1,5 hrnku červené čočky
* 1,5 l zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* 0,5 citronu
* 1 chilli paprička

Na másle zpěňte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte římský kmín, trochu kari (případně kurkumy) a jemně nakrájenou mrkev. Nechte rozvonět. Přidejte rajčatový protlak a ještě chviličku restujte. Nakonec přisypte propláchnutou červenou čočku, promíchejte a podlijte vývarem. Pozvolna vařte za občasného promíchání doměkka, trvá to asi 25 minut.

Podle chuti rozmixujte celou polévku dohladka nebo část před mixováním odeberte a pak vmíchejte zpět, aby si zachovala texturu. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou, případně i trochou chilli. Podle potřeby ještě nařeďte vývarem nebo vodou, čočka jí do sebe absorbuje opravdu hodně. Podávejte s tureckým chlebem nebo bagetou.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. Autorkou receptu je Michaela Zemanová Rochová.

Fotogalerie

916/303/4-6corba.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Cukroví podle čtenářů: 5 sladkých receptů, které musíte vyzkoušet

05.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Vybrali jsme pro vás lahodných 5 receptů na vánoční cukroví, podle kterých pravidelně pečete. Nechybí sladká klasika v podobě vanilkových rohlíčků, ani čokoládové pralinky, které můžete darovat nejenom k Vánocům.

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web