Všechny třešně dokonale ladí s čokoládou. Nebojte se použít i třešně žluté, mohou být totiž velmi sladké, záleží na odrůdě a kondici ovoce.
Čokoládovotřešňové tartaletky
4 koláčky o průměru 10 cm, příprava: 75 minut
* 350 g hladké mouky
* 2 lžíce kakaa
* 2 lžíce moučkového cukru
* 225 g studeného másla
NÁPLŇ
* 280 ml smetany ke šlehání
* 140 g moučkového cukru
* 150 g másla
* 400 g hořké čokolády
* 4 žloutky
* 2 hrsti třešní
Mouku prosejte s kakaem a moučkovým cukrem. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo a prsty vypracujte drobenku. Pak přidejte asi 100 ml studené vody a rychle vypracujte jemné hladké těsto, podle potřeby můžete trochu tekutiny přidat. Nechte asi 30 minut odpočinout v ledničce. Troubu zapněte na 200 °C. Těsto vyjměte z ledničky a rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát silný asi 4 mm. Vykrájejte z něj kolečka, která urovnejte do formiček (použít můžete i jednu velkou formu o o 26 cm). Přečnívající kraje zařízněte. Dno několikrát propíchejte vidličkou. Položte na něj kruhy z pečicího papíru, zasypte fazolemi a dejte na 15 minut péct. Sejměte papír s fazolemi a ještě asi 7 minut dopečte dokřupava. Smetanu s cukrem a máslem zahřívejte, dokud se cukr a máslo nerozpustí, nesmí ale přejít varem. Čokoládu rozpusťte v parní lázni a postupně do ní vmíchejte smetanu. Nakonec všlehejte žloutky. Krém naneste do koláčků, rozprostřete do něj třešně a nechte vychladit.
Třešňové brownies
forma o rozměrech 20 x 20 cm, příprava: 45 minut
* 130 g másla
* 150 g hořké čokolády (se 70 % kakaa)
* 75 g třešní + k podávání
* 55 g ořechů
* 220 g krupicového cukru
* 50 g kakaa
* 75 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 3 vejce
* 50 ml mléka
Máslo a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Třešně vypeckujte, rozpulte a spolu s nasucho opraženými ořechy dle vlastního výběru přimíchejte k čokoládě. Cukr promíchejte s kakaem, moukou a práškem do pečiva. Promíchejte s čokoládovou směsí. Nakonec vidličkou vmíchejte rozšlehaná vejce a mléko. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte 15–20 minut dozlatova. I hotová buchta je uprostřed trochu mazlavá. Podávejte ji nakrájenou s čerstvými třešněmi.
Náš TIP: Místo brownies upečte „blondies“ – hořkou čokoládu nahraďte bílou. U té si ale dejte pozor při rozpouštění (zejména pokud ji rozpouštíte ne v parní lázni, ale v mikrovlnné troubě, mnohem snáz se totiž připaluje). Kakao v tomto případě vynechte i ze surovin a místo něj navyšte množství mouky o 1 lžíci a přidejte vanilkový extrakt.
Pikantní čokoládová pěna
4–6 porcí, příprava: 25 minut + chlazení
* 200 g hořké čokolády (minimálně 70 % kakaa)
* 50 g másla
* 2 lžíce červeného portského vína
* 2 vejce
* 2 lžíce moučkového cukru
* 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
* špetka mletého chilli a kardamomu
* 400 g třešní k podávání
Čokoládu a máslo rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte portské víno. Horní misku sejměte a nechte asi 5 minut chladnout. Mezitím v jiné misce nad parní lázní vyšlehejte žloutky s cukrem do vysoké pěny. Přidejte vanilku, chilli a mletý kardamom. Hotová pěna má konzistenci krému. Vmíchejte čokoládovou směs a odstavte. Bílky vyšlehejte dotuha a vmíchejte do připravené čokoládovo-žloutkové hmoty. Pěnu rozdělte do 4–6 skleniček a dejte minimálně na 2 hodiny chladit do ledničky. Podávejte s čerstvými třešněmi.