074/404/4-50treska.jpg

Treska - poklad ze severních moří

02.03.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Oprostěte se od předsudku, že treska je jakási „podřadná“ ryba. Hravě ji připravíte na večeři ve všední dny a přitom se docela dobře hodí také na nedělní oběd pro celou rodinu.

Saltimbocca z tresky

4 porce - příprava: 65 minut

* 4 filety z tresky
* sůl a pepř
* 4 lístky šalvěje
* 4 plátky prosciutta
* 3 lžíce rozpuštěného másla
* hobliny parmazánu na posypání

RISOTTO:
* 1 šalotka
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 300 g kulatozrnné rýže
* 200 ml suchého bílého vína
* 250 g rajčatové passaty
* 600–700 ml zeleninového vývaru
* 75 g másla
* 3 lžíce nastrouhaného parmazánu
* sůl a pepř
* 4 cherry rajčátka

Šalotku a česnek nasekejte najemno a zpěňte na oleji. Zasypte rýží a nechte ji lehce zesklovatět, nesmí ale začít hnědnout. Podlijte vínem, zamíchejte a nechte redukovat. Vmíchejte passatu a nechte krátce odvařit. Pak postupně přidávejte horký zeleninový vývar. Teprve když se vsákne, přidejte další naběračku. Když je rýže měkká, je risotto hotové. Teď už jen vařečkou zašlehejte studené máslo, parmazán a překrojená rajčátka. Dochuťte. Troubu zapněte na 200 °C. Rybu osušte, osolte a opepřete. Na každý kousek položte lístek šalvěje a zabalte do prosciutta. Na plechu přelijte máslem a pečte 15 minut. Podávejte na risottu s rajčátky a parmazánem.


Tortilla s treskou a bramborami

4 porce - příprava: 45 minut

* 400 g předvařených brambor typu B
* 400 g filé z tresky
* 200 g hnědých žampionů
* 4 sušená rajčata v oleji
* řepkový olej
* sůl a pepř
* 10 vajec
* plocholistá petržel na ozdobu

Brambory uvařte den dopředu ve slupce. Troubu zapněte na 180 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Tresku osušte a nakrájejte na kousky. Žampiony očistěte a rovněž je pokrájejte. Sušená rajčata nechte okapat a nakrájejte je na tenké proužky. V hluboké pánvi vhodné i do trouby rozehřejte trochu oleje a brambory a houby na něm orestujte, dokud nezačnou zlátnout. Osolte, opepřete a promíchejte s rybou a rajčaty. Stáhněte z plotny. Vejce prošlehejte, lehce osolte a zalijte jimi směs v pánvi. Vložte do trouby a pečte asi 10 až 15 minut, dokud vejce nezatuhnou. Podávejte posypané petrželí.


Treska v bylinkové krustě

4 porce - příprava: 80 minut

* 800 g brambor typu B, C
* sůl a pepř
* 4 filety z tresky
* kousek másla
* 4 plátky toastového chleba
* 1 hrst plocholisté petržele
* 1 hrst estragonu + na ozdobu
* 6 lžic olivového oleje
* 100 ml smetany ke šlehání
* muškátový oříšek

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě zcela doměkka. Slijte a nechte trochu vychladnout. Mezitím troubu zapněte na 200 °C. Rybu osušte, osolte a opepřete a narovnejte v pekáčku vymazaném máslem. Z chleba odkrojte kůrku. Střídku nakrájejte na kostičky a spolu s bylinkami rozmixujte najemno. Přidejte špetku soli a pepř. Připravenou střídku narovnejte na filety tresky a pečte podle tloušťky masa 15 až 20 minut. Brambory oloupejte a rozmačkejte úplně na kaši. Olej se smetanou smíchejte a prohřejte, pak vmíchejte k bramborám. Metlou prošlehejte a dochuťte solí a muškátovým oříškem. Podávejte s pečenou rybou a ozdobené trochou estragonu.


Karbanátky s avokádovým salátem

4 porce - příprava: 80 minut

* 6 starších housek
* 250 ml plnotučného mléka
* 4 šalotky
* 300 g filé z tresky
* 2 vejce
* 3 lžíce hladké mouky
* 2 lžíce nasekané petrželky
* sůl a pepř
* strouhanka podle potřeby
* 1 červená chilli paprička
* 1 lžička hořčice
* 3 lžíce limetkové šťávy
* olivový olej
* máslo na smažení
* 3 avokáda
* čerstvý koriandr

Housky nakrájejte na kostky. Zalijte vlažným mlékem a nechte 20 minut odstát. Šalotku nasekejte najemno. Tresku osušte a pokrájejte na malé kousky. Namočené pečivo smíchejte s asi 3/4 šalotky, treskou, vejci, moukou a petrželkou. Ochuťte solí a pepřem. Vypracujte těsto, které podle potřeby ještě trochu zahustěte strouhankou. Z těsta tvořte malé karbanátky. Nechte odležet. Papričku nakrájejte na kolečka a smíchejte se zbylou šalotkou, hořčicí, limetkovou šťávou a asi třemi lžícemi olivového oleje. Prošlehejte, aby vznikla emulze. V pánvi rozehřejte máslo a karbanátky na něm ze všech stran osmažte dozlatova. Mezitím avokáda rozpulte, vyjměte pecku a dužninu se pokuste ze slupky vyjmout v kuse. Nakrájejte na nudličky a na talíři zakápněte zálivkou a posypte koriandrem. Podávejte s karbanátky.

Avokádo

Patří mezi superpotraviny, protože obsahuje látky velmi prospěšné lidskému organismu. Je obrovským zdrojem mononenasycených kyselin a nasycených mastných kyselin, zároveň obsahuje vitaminy C, E, K1 a skupiny B, stejně jako minerály, zejména hořčík a mangan.

NÁŠ TIP: Karbanátky můžete také upéct v troubě. Položte je na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte máslem a pečte při 180 °C asi 30 minut dozlatova.


Treska v bramborovém těstíčku

4 porce - příprava: 85 minut

* 400 g brambor typu B
* 1 svazek ředkviček
* 1 lžíce nasekané pažitky
* 4 lžíce bílého vinného octa
* olivový olej
* sůl a pepř
* krupicový cukr
* olej na smažení
* 4 filety z tresky
* hladká mouka na obalení

TĚSTÍČKO:
* 120 g brambor typu B, C
* 15 g droždí
* 80 ml plnotučného mléka
* 80 g hladké mouky
* 3 žloutky
* muškátový oříšek

Brambory ve slupce uvařte den předem. Takto připravené je oloupejte a nakrájejte na plátky. Ředkvičky očistěte a rovněž nakrájejte na tenké plátky (klidně přes plátkovač na struhadle!). Ocet smíchejte s olejem, solí, pepřem a troškou cukru, který ve směsi rozpusťte. Zalijte brambory s ředkvičkami a nechte odležet v chladu. Brambory na těstíčko oškrábejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Sceďte, nechte vychladnout a rozmačkejte v lisu na zeleninu. Droždí rozmíchejte v mléce, přidejte hladkou mouku, prolisované brambory a žloutky. Dochuťte solí a muškátovým oříškem. Nechte 30 minut kynout. Olej rozpalte na středním plameni (ve fritéze nastavte 170 °C). Tresku osušte, osolte a opepřete. Zlehka ji zaprašte hladkou moukou a obalte v těstíčku. Smažte v oleji dozlatova. Nechte okapat na papírové utěrce a podávejte s bramborovým salátem.

Fotogalerie

055/404/4-50_51saltimbocca.jpg 059/404/4-51tortilla.jpg 063/404/4-52treska.jpg 067/404/4-53karbanatky.jpg 071/404/4-54treska.jpg 075/404/4-50treska.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

23.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Nenahraditelný štrúdl neboli závin může mít mnoho podob. Naše nejoblíbenější je sladká klasika s jablky a moučkovým cukrem, který se lepí na prsty, ale neméně skvělá je i zdravější varianta ze špaldové mouky.

Čerstvé ryby téměř bez tuku? Ochutnejte klasiku českých vod!

23.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by se tu ryby nejedly vůbec. Právě naopak, české sladkovodní ryby můžete mít navíc čerstvé a za dobrou cenu.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii
Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce! Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce!
Jak se vyrovnat s nevěrou: Je to definitivní konec, nebo nový začátek? Jak se vyrovnat s nevěrou: Je to definitivní konec, nebo nový začátek?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web