524/526/4-023_dsc_0456.jpg

Tradiční polévky

06.06.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné polévkové perly. Zkuste třeba tuto méně známou, avšak klasickou chutnou trojici.

Chlebová polévka

4 porce, příprava: 35 minut

* 200 g rajčat
* 2 řapíky celeru
* 4 lžíce olivového oleje
* 4 brambory typu B
* 2 stroužky česneku
* bobkový list
* sůl a pepř
* 1 l zeleninového vývaru
* 400 g bílého chleba
* petrželka
* 30 g parmazánu

Rajčata a řapíkatý celer nakrájejte na menší kousky a orestujte na oleji. Přidejte oloupané a nakrájené brambory a nadrobno nasekaný česnek, bobkový list, pepř a sůl, zalijte vývarem a vařte do změknutí brambor. Nalijte do misek a podávejte s plátky chleba opečenými na troše oleje. Ozdobte nasekanou petrželkou a nastrouhaným parmazánem.


Houbová polévka

4 porce, příprava: 35 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 2 jarní cibulky
* 1 stroužek česneku
* 250 g hlívy ústřičné
* 2 žampiony portobello
* 1 pórek
* sůl a pepř
* tymián
* 300 ml bílého vína
* 1 l zeleninového vývaru
* petrželka
* 200 ml smetany 33%

Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou jarní cibulku spolu s nasekaným česnekem, přidejte na menší kousky nakrájenou hlívu, portobello a pórek. Osolte, opepřete, přidejte tymián a orestujte dozlatova. Potom podlijte vínem a redukujte. Když se víno odpaří, přilijte vývar a povařte. Na závěr přidejte nadrobno nasekanou petrželku, vmíchejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.

Náš tip: Tučnou smetanu můžete nahradit zakysanou smetanou, houby použijte podle chuti a sezony.


Dršťková polévka

4 porce, příprava: 40 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 100 g pancetty
* 2 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 200 g šunky
* šalvěj
* 200 ml rajčatového pyré
* 300 g předvařených drštěk
* 1 l hovězího vývaru
* sůl a pepř
* petrželka
* parmazán

Na oleji orestujte nakrájenou pancettu, přidejte nasekanou šalotku a česnek, orestujte. Poté přidejte nakrájenou šunku, šalvěj a rajčatové
pyré. Povařte. Pak do hrnce vhoďte dršťky, zalijte vývarem, ochuťte solí i pepřem a vařte asi 20 minut. Na závěr přidejte nasekanou petrželku a nastrouhaný parmazán.

Fotogalerie

517/526/4-022_dsc_0476.jpg 521/526/4-024_dsc_0421.jpg 525/526/4-023_dsc_0456.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Cukroví podle čtenářů: 5 sladkých receptů, které musíte vyzkoušet

05.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Vybrali jsme pro vás lahodných 5 receptů na vánoční cukroví, podle kterých pravidelně pečete. Nechybí sladká klasika v podobě vanilkových rohlíčků, ani čokoládové pralinky, které můžete darovat nejenom k Vánocům.

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle! Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle!
Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli
Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web