524/526/4-023_dsc_0456.jpg

Tradiční polévky

06.06.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné polévkové perly. Zkuste třeba tuto méně známou, avšak klasickou chutnou trojici.

Chlebová polévka

4 porce, příprava: 35 minut

* 200 g rajčat
* 2 řapíky celeru
* 4 lžíce olivového oleje
* 4 brambory typu B
* 2 stroužky česneku
* bobkový list
* sůl a pepř
* 1 l zeleninového vývaru
* 400 g bílého chleba
* petrželka
* 30 g parmazánu

Rajčata a řapíkatý celer nakrájejte na menší kousky a orestujte na oleji. Přidejte oloupané a nakrájené brambory a nadrobno nasekaný česnek, bobkový list, pepř a sůl, zalijte vývarem a vařte do změknutí brambor. Nalijte do misek a podávejte s plátky chleba opečenými na troše oleje. Ozdobte nasekanou petrželkou a nastrouhaným parmazánem.


Houbová polévka

4 porce, příprava: 35 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 2 jarní cibulky
* 1 stroužek česneku
* 250 g hlívy ústřičné
* 2 žampiony portobello
* 1 pórek
* sůl a pepř
* tymián
* 300 ml bílého vína
* 1 l zeleninového vývaru
* petrželka
* 200 ml smetany 33%

Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou jarní cibulku spolu s nasekaným česnekem, přidejte na menší kousky nakrájenou hlívu, portobello a pórek. Osolte, opepřete, přidejte tymián a orestujte dozlatova. Potom podlijte vínem a redukujte. Když se víno odpaří, přilijte vývar a povařte. Na závěr přidejte nadrobno nasekanou petrželku, vmíchejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.

Náš tip: Tučnou smetanu můžete nahradit zakysanou smetanou, houby použijte podle chuti a sezony.


Dršťková polévka

4 porce, příprava: 40 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 100 g pancetty
* 2 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 200 g šunky
* šalvěj
* 200 ml rajčatového pyré
* 300 g předvařených drštěk
* 1 l hovězího vývaru
* sůl a pepř
* petrželka
* parmazán

Na oleji orestujte nakrájenou pancettu, přidejte nasekanou šalotku a česnek, orestujte. Poté přidejte nakrájenou šunku, šalvěj a rajčatové
pyré. Povařte. Pak do hrnce vhoďte dršťky, zalijte vývarem, ochuťte solí i pepřem a vařte asi 20 minut. Na závěr přidejte nasekanou petrželku a nastrouhaný parmazán.

Fotogalerie

517/526/4-022_dsc_0476.jpg 521/526/4-024_dsc_0421.jpg 525/526/4-023_dsc_0456.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

6 tipů, jak připravit originální Pho

25.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Oblíbený vietnamský vývar s plochými rýžovými nudlemi, které mají stejný název jako polévka. Takže pokud uvidíte další alternativy vietnamských polévek, jejichž název obsahuje Pho, znamená to, že se můžete těšit na tyto rýžové nudle. Vietnamská kuchyně září krásnou zelenou barvou díky koriandru a jiným bylinkám, které k ní neodmyslitelně patří.

Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

23.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Nenahraditelný štrúdl neboli závin může mít mnoho podob. Naše nejoblíbenější je sladká klasika s jablky a moučkovým cukrem, který se lepí na prsty, ale neméně skvělá je i zdravější varianta ze špaldové mouky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web