326/664/4-souhrn.JPG

Tradiční cukroví z rodinné kuchařky

15.12.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generaci na generaci a zapisují se do staré rodinné kuchařky, kterou všichni pečlivě opatrujeme. Ani u nás nechybí několik starých rodinných kuchařek a kouzlo ručně psaných receptů po babičce zkrátka milujeme. S radostí jsme kuchařky otevřeli a načerpali inspiraci na nejhezčí období v roce.

1. ZASNĚŽENÉ OŘECHY

Určitě znáte klasické ořechy. My jsme je ale dovedli k dokonalosti a přidali k nim rozpuštěnou čokoládu a posněžili lahodným kokosem. Těsto je navíc perfektní také na jiné korpusy, hodí se zajména ke košíčkům a mašličkám.

2. TRADIČNÍ VINNÉ CUKROVÍ

Těsto u každého cukroví musí být hladké a dobře propracované. Nešiďte je, protože jinak může v troubě nerovnoměrně „vyskákat“ nebo nebude držet pohromadě. Těsta do formiček jdou i hůře vyklopit.

3. VÁNOČNÍ PRACNY

Pracny sice vypadají pracně, jak už název uvozuje, ale rozhodně stojí je vyzkoušet. Naše babičky je milovaly a my byly nadšené, když jsme našly jejich staré formičky, které dodávají kouzlu pečení ještě hezčí prožitek.

4. VANOČNÍ VANILKOVÉ ROHLÍČKY

Zda toužíte po stejně dokonalých tvarech rohlíčků, ale nemáte čas ani trpělivost na precizní krájení a válení, sáhněte po speciální formě na vanilkovém rohlíčky.

5. TRADIČNÍ LINECKÉ CUKROVÍ

Linecké cukroví milujeme už od 2. poloviny 19. století. Cukroví a jeho další varianty nechte vychladnout na mřížce nebo na rovné ploše, jinak se zhroutí. Pro zdravější verzi použijte hladkou špaldovou mouku a jemně namletý třtinový cukr. Možná vás překvapí, jak dobré a křehké bude vaše „nové“ linecké.

6. OŘECHOVÉ KYTIČKY

Pečení cukroví není rozhodně pro začátečníky, přestože se to na první pohled zdá jako hračka. Problém nastává především u pečení. Upečená světlá těsta tak vytahujte z trouby až tehdy, když cukroví začnou růžovět okraje. Buďte trpělivý a nespěchejte.

Fotogalerie

315/664/4-orechove_kyticky_linecke.JPG 319/664/4-orechy_vinne.JPG 323/664/4-pracny_rohlicky.JPG 327/664/4-souhrn.JPG
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Chřestová sezóna: 7 lahodných jídel z chřestu, které musíte vyzkoušet

24.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Začala chřestová sezona! Co si z chřestu můžete připravit? Téměř cokoli, polévku a nebo i koláč.

Milujete sedmikrásky? Přidejte je do těchto pokrmů!

24.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Na jaře začíná všechno kvést a ožívat. Pokud si chcete také oživit jídlo něčím netradičním, květy ze sedmikrásky jsou to pravé. Nejenže krásně ozdobí jídlo, ale jsou i jako prevence proti různým nemocem.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku? Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku?
Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo? Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo?
Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný! Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web