Tradiční cukroví z rodinné kuchařky

Tradiční cukroví z rodinné kuchařky

S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generaci na generaci a zapisují se do staré rodinné kuchařky, kterou všichni pečlivě opatrujeme. Ani u nás nechybí několik starých rodinných kuchařek a kouzlo ručně psaných receptů po babičce zkrátka milujeme. S radostí jsme kuchařky otevřeli a načerpali inspiraci na nejhezčí období v roce.

1. ZASNĚŽENÉ OŘECHY

Určitě znáte klasické ořechy. My jsme je ale dovedli k dokonalosti a přidali k nim rozpuštěnou čokoládu a posněžili lahodným kokosem. Těsto je navíc perfektní také na jiné korpusy, hodí se zajména ke košíčkům a mašličkám.

2. TRADIČNÍ VINNÉ CUKROVÍ

Těsto u každého cukroví musí být hladké a dobře propracované. Nešiďte je, protože jinak může v troubě nerovnoměrně „vyskákat“ nebo nebude držet pohromadě. Těsta do formiček jdou i hůře vyklopit.

3. VÁNOČNÍ PRACNY

Pracny sice vypadají pracně, jak už název uvozuje, ale rozhodně stojí je vyzkoušet. Naše babičky je milovaly a my byly nadšené, když jsme našly jejich staré formičky, které dodávají kouzlu pečení ještě hezčí prožitek.

4. VANOČNÍ VANILKOVÉ ROHLÍČKY

Zda toužíte po stejně dokonalých tvarech rohlíčků, ale nemáte čas ani trpělivost na precizní krájení a válení, sáhněte po speciální formě na vanilkovém rohlíčky.

5. TRADIČNÍ LINECKÉ CUKROVÍ

Linecké cukroví milujeme už od 2. poloviny 19. století. Cukroví a jeho další varianty nechte vychladnout na mřížce nebo na rovné ploše, jinak se zhroutí. Pro zdravější verzi použijte hladkou špaldovou mouku a jemně namletý třtinový cukr. Možná vás překvapí, jak dobré a křehké bude vaše „nové“ linecké.

6. OŘECHOVÉ KYTIČKY

Pečení cukroví není rozhodně pro začátečníky, přestože se to na první pohled zdá jako hračka. Problém nastává především u pečení. Upečená světlá těsta tak vytahujte z trouby až tehdy, když cukroví začnou růžovět okraje. Buďte trpělivý a nespěchejte.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky