211/674/4-istock_515000496.jpg

Tradiční české recepty: Valašské frgále, králík nebo hrušková bryja

28.02.2017 | F.O.O.D. | Gourmet

Ochutnejte skvělá jídla napříč východním Českem, od Beskyd až do Slezska k polským hranicím. Chutím místní kuchyně vládnou králičí maso pečené do křupava, valašské frgále i levné recepty původem z hor.

1. Beskydský králík

Lehce stravitelné králičí maso se chuťově nejvíce podobá drůbežímu a v kombinaci s uzeným bokem se perfektně hodí jako večeře pro celou rodinu. Beskydský recept vsází na jednoduchost a dochucení divokým kořením.

2. Valašský frgál

Tradiční valašský koláč neboli frgál, nejčastěji zdobený mákem, tvarohem, marmeládou či jinou náplní. Základem je kynuté těsto a navrch nesmí chybět drobenka. Již v roce 1826 se o frgálech mluvilo a tyto koláče se tak staly nepostradatelnou součástí všech slavností.

3. Hrušková bryja s plackami

Bryja se dříve považovala za pokrm chudých, dnes ji využijete třeba na chalupě s přáteli. Ráno se uvaří plný hrnec a kdo má během dne hlad nebo chuť, pořádně si nabere. Když do omáčky přidáte slívy, vůči tradici se rozhodně neprohřešíte.

4. Fazolová polévka

Vyžaduje přípravu předem, kdy musíte namočit fazole na několik hodin - jsou lépe stravitelné, změknou a znásobí svou velikost. Správný říz dodá fazolové polévce hovězí vývar a smetana na zjemnění.

Fotogalerie

196/674/4-beskydsky_kralik.jpg 200/674/4-valassky_frgal.jpg 204/674/4-hruskova_bryjka.jpg 208/674/4-fazolova_polevka.jpg 212/674/4-istock_515000496.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

6 tipů, jak připravit originální Pho

25.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Oblíbený vietnamský vývar s plochými rýžovými nudlemi, které mají stejný název jako polévka. Takže pokud uvidíte další alternativy vietnamských polévek, jejichž název obsahuje Pho, znamená to, že se můžete těšit na tyto rýžové nudle. Vietnamská kuchyně září krásnou zelenou barvou díky koriandru a jiným bylinkám, které k ní neodmyslitelně patří.

Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

23.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Nenahraditelný štrúdl neboli závin může mít mnoho podob. Naše nejoblíbenější je sladká klasika s jablky a moučkovým cukrem, který se lepí na prsty, ale neméně skvělá je i zdravější varianta ze špaldové mouky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii
Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce! Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce!
Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy? Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web