Top 10 restaurací, které musíte v České republice navštívit
Redakce
|
6. 1. 2017
Gourmet
Sto lidí, sto chutí. Které jsou ty nejlepší restaurace a jak se vůbec pozná ta, která stojí za navštívení? Není to jen o dokonalém jídle, precizně vybraných surovinách a kvalitních kuchařích, ale také o příjemné a milé obsluze a zajímavém interiéru. My vám přinášíme top restaurace, které byste neměli v letošním roce vynechat.
Restaurace s vlastní pekárnou se zaměřuje na kvalitní suroviny a jejich domácí chleba je vyhlášený. V Esce, kde post šéfkuchaře zastává Martin Štangl, se soustředí na staré techniky přípravy pokrmů - kvašení, sušení, topení dřevem a pečení na ohni. Milovníci dobrého chleba jistě znají jejich vlastně upečený, který má pod palcem šéfpekař Aleš Karpíšek. Úspěch slaví především jejich degustační večer, osm chodů pro vyjde na 1750 korun
Maso a kobliha, restaurace Paula Daye se stala známá nejen díky dokonalému skotskému vejci, ale také koblize s vanilkovým krémem z vanilky z Madagaskaru. Menu v restauraci mění podle sezóny a všechny suroviny musí být od těch nejlepších farmářů. Proslulé skotské vejce pořídíte za 110 korun, vanilkovou koblihu za 55 korun.
Za dobrým jídlem se vyplatí jet i mimo Prahu. Pokud budete v okolí Olomouce, rozhodně si udělejte výlet i do Entrée, kde v kuchyni šéfuje Přemek Forejt. V ojedinělém prostoru vidíte kuchařům přímo pod ruce a můžete tak obdivovat jejich kuchařský um. Hlavní chod pořídíte okolo 400 korun na osobu.
Italská restaurace Aromi nabízí širokou škálu čerstvých ryb a mořských plodů. Pod vedením majitele Ricarda Lucque a šéfkuchaře Roberta Loose se snaží představit italskou kuchyni ve všech jejích chutí. Cena hlavního chodu se pohybuje okolo 600 korun, lze využít i týdenní nabídky.
Jestli se vypravíte do města rybníků a ryb do Třeboně, rozhodně nezapomeňte navštívit ani známou a vyhlášenou restauraci Šupina a Šupinka. Tam vám naservírují ty nejlepší pokrmy ze sladkovodních ryb, například z candáta, sumce, úhoře, amura, pstruha a samozřejmě z kapra. Mezi vyhlášené pokrmy patří kapří hranolky za 238 korun, ostatní pokrmy z ryb vás vyjdou do 500 korun
Česká restaurace šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha se nachází v krásném domě u Náměstí republiky, v ulici Na Poříčí. Důraz kladou nejen na dokonalé prostory, ale především na kvalitní suroviny a zajímavé chody. České pokrmy zde pořídíte cca za 300 korun, doporučujeme se zaměřit i na speciality šéfkuchaře, za které zaplatíte do 400 korun.
Restaurace Koishi v Brně je zaměřená na sushi a ryby. V roce 2013 se stala nejlepší restaurací podle známého Mauerova výběru. Základní nabídku tvoří originálně a moderně pojatá evropská kuchyně snoubená s asijskými prvky. O to nejlepší zpracování všech možných druhů ryb se stará šéfkuchař Petr Fučík. Ala carte menu zde pořídíte okolo 800 korun.
Hotelová restaurace Goldie v Táboře se letos probojovala do hodnocení expertů v Mauerově výběru a láká nejen na vynikající pokrmy a široký výběr nápojů, ale také na svůj interiéry. Dominantou jsou vysoké stropy a velká zrcadla, díky kterým prostor vypadá elegantně a pohostinně. Na perfektní chod kuchyně dohlíží šéfkuchař Martin Svatek. Za hlavní chod zaplatíte průměrně 400 korun, za biftek ale až 575 korun.
Pražská restaurace šéfkuchaře Romana Pauluse patří mezi top restaurace vůbec. Od roku 2012 je podnik držitelem Michelinské hvězdičky a noblesní interiéry ve stylu art deco dotváří nádherný a dominantní mramorový krb. Cena šestichodového degustačního menu se sice vyšplhá k 2500 korun, ale podle návštěvníků to rozhodně stojí za to. A pokud toužíte vařit jako Roman Paulus, vyzkoušejte jeho lekce vaření.
Noblesa, kvalita a přívětivost. To jsou hlavní znaky luxusního hotelu a restaurace Promenáda v Karlových Varech, který leží v centru města. Restaurace se pyšní titulem nejlepší restaurace v Karlových Varech, úspěšně boduje i mezi ostatními restauracemi a není divu, že do jejich křeslech usedlo již mnoho hollywoodských hvězd, které navštívili lázeňské město a filmový festival. Hlavní chod zde pořídíte do 500 korun.