678/672/4-hostina.jpg

To nejlepší z vepřového masa: 4 recepty podle časopisu F.O.O.D.

21.02.2017 | F.O.O.D. | Gourmet

Seznamte se se segedínským gulášem provoněným zauzeným bokem, naučte se, jak zarolovat šťavnatou roládu nebo naplnit kotletu zelím. Že to jde i ve stylu sous-vide, vás přesvědčí náš master chef Jirka. A jaké přílohy se hodí k vepříkovi? Jednoznačně domácí knedlíky, chléb, pečené brambory nebo pyré.

Je málo Čechů, kteří by nemilovali vepřové maso. Jsme na něj oprávněně pyšní. Třeba takové přeštické prase znají i ve světě. Toto plemeno bylo u nás vyšlechtěno ve druhé polovině 19. století v jihozápadních Čechách. Maso je šťavnaté, křehké a používá se nejen do kvalitních párků, možná pamatujete i na slavnou pražskou šunku. Seženete ho od farmářů či ve vybraných řeznictvích.

Objednat si ho můžete i na „domácí“ zabijačku. Ale zapomeňme teď na jitrničky, prejt nebo tlačenku a pojďme se vrhnout na to nejlepší, co zbyde – na maso. Naši kuchaři vybrali své čtyři nejoblíbenější recepty a připravili je na degustaci pěkně ve sklípku a u ohně.

1. Segedínský guláš

Foodstylista Štěpán Vašák: „Segedínský guláš zjemníte smetanou a knedlíky můžete udělat i bez masa.“

2. Bůčková roláda s nádivkou

Lukáš Zach, kuchař a zahradník: „Do nádivky se nebojte dát více česneku, vypeče se do masa. Kdyby byla nádivka řidší, můžete ji zahustit strouhankou.“

3. Kotlety plněné kysaným zelím

David Skokan, foodstylista: „Cibulí nemusíte šetřit, zvláště při opékání brambor. Jen dejte pozor, ať příliš nezhnědne, jídlo by zhořklo.“

4. Vepřový ořech s mrkvovým pyré

Jiří Hilgart doporučuje vepřový ořech s mrkvovým pyré aneb jídlo, které se snadno stane slavnostním pokrmem.

Fotogalerie

647/672/4-efeb7183.jpg 651/672/4-efeb7213.jpg 655/672/4-efeb7258.jpg 659/672/4-efeb7291.jpg 663/672/4-kotlety.jpg 667/672/4-pyre.jpg 671/672/4-rolada.jpg 675/672/4-vasak.jpg 679/672/4-hostina.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Zdravé mlsání u filmu? Vyzkoušejte cuketové lupínky nebo sušenky z banánů!

28.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Večerní relax u filmu nebo televize se většinou neobejde bez popcornu a drobných chuťovek, které jíme v průběhu celého večera, ale stále máme pocit, že jich bylo málo. Naučte se mlsat zdravě, po špenátových rolkách nebo lupínkách z cukety vám těžko nebude.

Vepřové maso v hlavní roli: Guláš, roláda i šťavnatá žebírka

27.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Patříte mezi milovníky masa, kteří neodolají pořádnému steaku a guláši se šesti? Dopřejte si jednu z vepřových specialit, ať už se rozhodnete pro roládu, žebírka nebo řízek. Všechny chutnají skvěle!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní! Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní!
Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari! Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari!
Tea Tree olej Australian Bodycare : Poznejte jeho kouzelné účinky na vaše zdraví Tea Tree olej Australian Bodycare : Poznejte jeho kouzelné účinky na vaše zdraví
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web