To nejlepší z vepřového masa: 4 recepty podle časopisu F.O.O.D.

To nejlepší z vepřového masa: 4 recepty podle časopisu F.O.O.D.

Seznamte se se segedínským gulášem provoněným zauzeným bokem, naučte se, jak zarolovat šťavnatou roládu nebo naplnit kotletu zelím. Že to jde i ve stylu sous-vide, vás přesvědčí náš master chef Jirka. A jaké přílohy se hodí k vepříkovi? Jednoznačně domácí knedlíky, chléb, pečené brambory nebo pyré.

Je málo Čechů, kteří by nemilovali vepřové maso. Jsme na něj oprávněně pyšní. Třeba takové přeštické prase znají i ve světě. Toto plemeno bylo u nás vyšlechtěno ve druhé polovině 19. století v jihozápadních Čechách. Maso je šťavnaté, křehké a používá se nejen do kvalitních párků, možná pamatujete i na slavnou pražskou šunku. Seženete ho od farmářů či ve vybraných řeznictvích.

Objednat si ho můžete i na „domácí“ zabijačku. Ale zapomeňme teď na jitrničky, prejt nebo tlačenku a pojďme se vrhnout na to nejlepší, co zbyde – na maso. Naši kuchaři vybrali své čtyři nejoblíbenější recepty a připravili je na degustaci pěkně ve sklípku a u ohně.

1. Segedínský guláš

Foodstylista Štěpán Vašák: „Segedínský guláš zjemníte smetanou a knedlíky můžete udělat i bez masa.“

2. Bůčková roláda s nádivkou

Lukáš Zach, kuchař a zahradník: „Do nádivky se nebojte dát více česneku, vypeče se do masa. Kdyby byla nádivka řidší, můžete ji zahustit strouhankou.“

3. Kotlety plněné kysaným zelím

David Skokan, foodstylista: „Cibulí nemusíte šetřit, zvláště při opékání brambor. Jen dejte pozor, ať příliš nezhnědne, jídlo by zhořklo.“

4. Vepřový ořech s mrkvovým pyré

Jiří Hilgart doporučuje vepřový ořech s mrkvovým pyré aneb jídlo, které se snadno stane slavnostním pokrmem.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky