158/553/4-066_dsc_0501.jpg

Telecí maso po italsku

06.07.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Telecí patří v italské kuchyni k nejoblíbenějším, zejména v severních oblastech. Vyzkoušejte kombinaci delikátní chuti libového masa a pro tuto zemi typických surovin.

Telecí pečeně na víně

4 porce, příprava: 3 hodiny

* 1 kg telecí pečeně
* sůl a pepř
* 100 g másla
* 4 šalotky
* 2 mrkve
* 2 řapíky celeru
* 2 bobkové listy
* 300 ml červeného vína
* 300 ml zeleninového vývaru
* 1 kg brambor typu B
* 1 žloutek
* 50 g másla
* 100 ml plnotučného mléka
* 100 ml smetany 33%

Telecí pečeni osolte, opepřete a orestujte na troše másla ze všech stran. Ve výpeku orestujte na malé kousky nakrájenou šalotku, poté mrkev a řapíkatý celer. Přidejte bobkový list, sůl a pepř, podlijte vínem a nechte odpařit alkohol. Vložte zpět maso a přiklopené dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C. Podlévejte vývarem a pečte doměkka asi 2 hodiny. Když maso změkne, vyjměte ho z omáčky, propasírujte ji přes cedník a dochuťte solí a pepřem. Případně přidejte máslo pro zjemnění. Oloupané a nakrájené brambory dejte vařit, potom je rozmačkejte, přidejte žloutek a máslo, teplé mléko a teplou smetanu. Vše vyšlehejte a dochuťte solí.


Milánské kotlety

4 porce, příprava: 3,5 hodiny

* 150 g másla
* 1 šalotka
* 2 stroužky česneku
* 2 jarní cibulky
* bobkový list
* sůl a pepř
* 1 hrst bazalky
* 1 hrst petrželky
* 1 lžíce nasekaného tymiánu
* 2 lžíce bílého balzamika
* 200 ml bílého vína
* 4 telecí kotlety s kostí
* hladká mouka
* 2 vejce
* 50 ml smetany
* strouhanka
* olej
* citron
* listový salát

Na másle orestujte nasekanou šalotku spolu s česnekem a jarní cibulkou, přidejte bobkový list, sůl, pepř, bylinky, zalijte balzamikem a redukujte. Přilijte víno, nechte odpařit alkohol a odstavte z plotny. Do vychladlého láku ponořte očištěné kotlety a nechte alespoň 2 hodiny odležet. Pak kotlety vyjměte a nechte okapat. Osolte, opepřete a obalte v trojobalu (mouka, vajíčko se smetanou a nasekanou petrželkou a strouhanka). Kotlety smažte na oleji z obou stran podle velikosti 6 až 8 minut z každé strany, zakápněte citronem. Podávejte se salátem.


Telecí svíčková s tuňákovou omáčkou

4 porce, příprava: 45 minut

* 1 lžička pepře v celku
* 1 lžíce růžového pepře
* 1 lžička chilli vloček
* 1 kg telecí svíčkové
* sůl a pepř
* olej na restování
* 6 žloutků
* 100 ml olivového oleje
* 1 lžíce nakládaných kaparů
* 5 filetů sardelek
* 200 g tuňáka ve vlastní šťávě
* 1 citron
* pečivo

V hmoždíři rozdrťte pepř, růžový pepř a chilli vločky. Svíčkovou nakrájejte asi na 3 cm vysoké válečky, osolte a obalte ve směsi koření. Maso zprudka orestujte tři minuty z každé strany, zabalte do alobalu a nechte dojít v troubě předehřáté na 180 °C asi 8 minut. Mezitím si připravte majonézu z 6 žloutků a oleje, přidejte nasekané kapary, sardelky a tuňáka, vše důkladně promíchejte a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Svíčkové řezy podávejte s tuňákovou majonézou a čerstvým pečivem.


Telecí kýta s risottem

4 porce, příprava: 45 minut

* 4 plátky telecí kýty
* sůl a mletý černý pepř
* 100g parmské šunky
* 4 snítky šalvěje
* 4 snítky tymiánu
* růžový pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 100 ml zeleninového vývaru

OMÁČKA

* 6 kuliček zeleného pepře
* 2 lžíce medu
* 3 lžíce balzamikového octa
* 250 ml červeného vína
* 2 lžíce pomerančové šťávy

RISOTTO

* 2 šalotky
* 100 g másla
* 300 g rýže arborio
* sůl a pepř
* 300 ml bílého vína
* 300 ml zeleninového vývaru
* 20 g parmazánu
* 2 hrsti rukoly

Maso osolte a opepřete, proložte šunkou, šalvějí a tymiánem. Zabalte a orestujte ze všech stran. Přiklopte a pečte při 180 °C doměkka, podlévejte vývarem. Na polovině másla orestujte nasekanou šalotku, přidejte rýži, osolte, opepřete, podlijte vínem a redukujte. Podlévejte a vařte asi 20 minut. Přidejte strouhaný parmazán, rukolu a máslo. Víno, balzamiko, med a pepř přiveďte k varu. Přidejte pomerančovou šťávu a redukujte. Rolky podávejte s omáčkou a risottem.

Fotogalerie

147/553/4-069_dsc_0536.jpg 151/553/4-067_dsc_0592.jpg 155/553/4-068_dsc_0557.jpg 159/553/4-066_dsc_0501.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Největší gastronomické trendy roku 2017

17.01.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Stejně jako každý rok, i letos se nesou gastronomií trendy z minulého roku a opět se vyzdvihuje lokálnost, maximální čerstvost a tradice. Pozadu nejsou ani hipsterské kavárny, minimalismus a alternativní stravování.

7 receptů, které musíte zkusit na horách v Rakousku

16.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Chystáte se během zimních měsíců na dovolenou do rakouských Alp? Jestli ano, tajně vám závidíme. Pokud se musíte spokojit s českými hory, doporučujeme vám si alespoň připravit několik delikátních rakouských receptů.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Trendy v barvách a účesech pro rok 2017: Takhle to nosí celebrity! Trendy v barvách a účesech pro rok 2017: Takhle to nosí celebrity!
Disney kolekce hrníčků právě teď v BILLE Disney kolekce hrníčků právě teď v BILLE
Jaká je nejoblíbenější poloha při sexu: Máte ji rádi taky? Jaká je nejoblíbenější poloha při sexu: Máte ji rádi taky?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web