191/634/2-31.jpg

Talíř plný barev a chutí na konec léta

12.09.2012 | Jitka Rákosníková | Gourmet

Raný podzim by se mohl klidně jmenovat roh hojnosti, tolik nejrůznějších čerstvých plodin nabízí. Pojďte je s námi využít v senzačních teplých salátech, které fungují také jako ideální oběd na závěr léta. Nebojte se v salátech kombinovat ovoce a zeleninu, různé chutě včetně příjemně nasládlých se skvěle spojí se slanými a pikantními. Důležité je hlavně, aby všechny plodiny byly perfektně uzrálé a čerstvé. Jedině tak si salát opravdu vychutnáte.

Sherry ocet, připravovaný ze známého dezertního vína a chráněný známkou původu, je typickým španělským produktem, stejně jako pikantní paprikové chorizo a luštěnina s oříškovou chutí, cizrna.


Cizrnový salát s rajčaty a chorizem


Know-how: Luštěniny jsou se svým vysokým obsahem vlákniny, minerálních látek, bílkovin i vitaminů hodnotnou složkou stravy zvlášť pro vegetariány. Zatímco čočka je u nás běžná a oblíbená, příbuzná cizrna, zvaná také římský či španělský hrách (a kdysi i „cízrle“) už takové štěstí nemá. Škoda, je sytivá, křehká a s příjemně oříškovou chutí.


Čočkový salát s hruškami a plísňovým sýrem


Karamelizovaná jablka se slaninou


Salát z grilované zeleniny


Pečená dýně s rukolou a fetou


Know-how: Různé druhy octa dodají salátovým zálivkám zajímavé chuťové odstíny. Jablečný ocet je velmi jemný a ovocitý, španělský sherry ocet výrazný a hustý podobně jako italský balzamikový ocet, který zraje několik let v sudech z různých dřev a nasává jejich vůně a esence, takže je nakonec velmi hutný, výrazný, a používá se proto pouze po kapkách. Kvalitní octy se nikdy neředí vodou!


Teplý pečený lilek a hruškový salát s olivami


Krátká tepelná úprava vytáhne ze zeleniny úplně jiné chutě a dodá salátu rozměr sytého pokrmu. Na opékání, stejně jako na zálivku, používejte vždy kvalitní olivový olej nebo jiný rostlinný, zastudena lisovaný. Dodá tělu cenné látky, především vitaminy a nenasycené mastné kyseliny.


Další skvělé recepty najdete v aktuálním čísle časopisu F.O.O.D. 9/2012.

Fotogalerie

168/634/2-32.jpg 172/634/2-33.jpg 176/634/2-34.jpg 180/634/2-35.jpg 184/634/2-36.jpg 188/634/2-37.jpg 192/634/2-31.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Polévky jsou grunt

24.08.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Když nevíte co by, dejte si hutnou polévku z chalupářských zásob. Ať už k obědu, nebo k večeři, zasytí vás!

Třešně & čokoláda

17.08.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Všechny třešně dokonale ladí s čokoládou. Nebojte se použít i třešně žluté, mohou být totiž velmi sladké, záleží na odrůdě a kondici ovoce.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Rychlé letní večeře: Jsou skvělé a do 20 minut hotové Rychlé letní večeře: Jsou skvělé a do 20 minut hotové
Vše, co jste chtěli vědět o laserové epilaci Vše, co jste chtěli vědět o laserové epilaci
Minulé životy: Objevte svou minulost a změňte přítomnost Minulé životy: Objevte svou minulost a změňte přítomnost
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web