191/634/2-31.jpg

Talíř plný barev a chutí na konec léta

12.09.2012 | Jitka Rákosníková | Gourmet

Raný podzim by se mohl klidně jmenovat roh hojnosti, tolik nejrůznějších čerstvých plodin nabízí. Pojďte je s námi využít v senzačních teplých salátech, které fungují také jako ideální oběd na závěr léta. Nebojte se v salátech kombinovat ovoce a zeleninu, různé chutě včetně příjemně nasládlých se skvěle spojí se slanými a pikantními. Důležité je hlavně, aby všechny plodiny byly perfektně uzrálé a čerstvé. Jedině tak si salát opravdu vychutnáte.

Sherry ocet, připravovaný ze známého dezertního vína a chráněný známkou původu, je typickým španělským produktem, stejně jako pikantní paprikové chorizo a luštěnina s oříškovou chutí, cizrna.


Cizrnový salát s rajčaty a chorizem


Know-how: Luštěniny jsou se svým vysokým obsahem vlákniny, minerálních látek, bílkovin i vitaminů hodnotnou složkou stravy zvlášť pro vegetariány. Zatímco čočka je u nás běžná a oblíbená, příbuzná cizrna, zvaná také římský či španělský hrách (a kdysi i „cízrle“) už takové štěstí nemá. Škoda, je sytivá, křehká a s příjemně oříškovou chutí.


Čočkový salát s hruškami a plísňovým sýrem


Karamelizovaná jablka se slaninou


Salát z grilované zeleniny


Pečená dýně s rukolou a fetou


Know-how: Různé druhy octa dodají salátovým zálivkám zajímavé chuťové odstíny. Jablečný ocet je velmi jemný a ovocitý, španělský sherry ocet výrazný a hustý podobně jako italský balzamikový ocet, který zraje několik let v sudech z různých dřev a nasává jejich vůně a esence, takže je nakonec velmi hutný, výrazný, a používá se proto pouze po kapkách. Kvalitní octy se nikdy neředí vodou!


Teplý pečený lilek a hruškový salát s olivami


Krátká tepelná úprava vytáhne ze zeleniny úplně jiné chutě a dodá salátu rozměr sytého pokrmu. Na opékání, stejně jako na zálivku, používejte vždy kvalitní olivový olej nebo jiný rostlinný, zastudena lisovaný. Dodá tělu cenné látky, především vitaminy a nenasycené mastné kyseliny.


Další skvělé recepty najdete v aktuálním čísle časopisu F.O.O.D. 9/2012.

Fotogalerie

168/634/2-32.jpg 172/634/2-33.jpg 176/634/2-34.jpg 180/634/2-35.jpg 184/634/2-36.jpg 188/634/2-37.jpg 192/634/2-31.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Proč jíst zvěřinu?

10.12.2014 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Zejména na podzim narazíte i v běžných řeznictvích na maso z divočiny. Pokud se bojíte ho připravovat, je načase se strachu zbavit. Několik důvodů pro konzumaci lesní zvěře pro vás má i šéfkuchař Pavel Veltruský.

Prosinec nejsou jen Vánoce

08.12.2014 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Zimní tabule nemusí být vůbec nudná. Ať už vás osloví klasika ze sporáku našich předků, vybrané lahůdky uzenářů a cukrářů nebo vábivá vůně citrusů, tato sezona má něco do sebe nejen v období tolik očekávaných svátků.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejlepší jahodový sorbet: Zvládne ho každý a osvěží dokonale Nejlepší jahodový sorbet: Zvládne ho každý a osvěží dokonale
Zabijáci vztahů! Co napáchá stejně velkou škodu jako nevěra? Zabijáci vztahů! Co napáchá stejně velkou škodu jako nevěra?
Léto často odhalí víc, než bychom chtěli. Zbavte se mykózy, dokud je čas Léto často odhalí víc, než bychom chtěli. Zbavte se mykózy, dokud je čas
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web