413/489/4-74salat.jpg

Svěží jarní saláty

04.05.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Způsobů, jak připravit jarní salát, je určitě milion. My jsme pro vás vybrali aspoň tuhle kouzelnou pětku.

Těstovinový salát s chřestem

4 porce - příprava: 35 minut

* 400 g těstovin orecchiette
* sůl a pepř
* 250 g mladého zeleného chřestu
* 200 g zelených fazolek
* 30 g loupaných mandlí
* 1 citron
* hrst máty
* 2 lžíce strouhaného parmazánu
* olivový olej

Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Sceďte. Zelený chřest omyjte, osušte a nakrájejte na 5 až 6 cm dlouhé kousky. Fazolkám podle potřeby odřízněte špičky. Obojí krátce (4–5 minut) povařte ve vodě, pak sceďte a prudce ochlaďte v ledové vodě. Mandle nasucho opražte na pánvi. Z citronu oškrábejte žlutou část kůry a vymačkejte šťávu. Část máty si nechte na ozdobu, zbytek s mandlemi, 2 až 3 lžícemi citronové šťávy, parmazánem a 4 až 5 lžícemi olivového oleje rozmixujte na pesto. Promíchejte s těstovinami a blanšírovanou zeleninou a podávejte ozdobené zbytkem máty.

Orecchiette jsou italské těstoviny typické pro oblast Apulie. Jejich název v překladu znamená „ouško“. Často mají uplatnění právě v salátech.


Cizrnový salát se zelím a hráškem

4 porce - příprava: 55 minut

* 600 g bílého zelí
* 400 g hrášku
* sůl a pepř
* 400 g sterilované cizrny
* 2 lžíce citronové šťávy
* 2–3 lžíce bílého balzamika
* 4 lžíce hroznového oleje
* 1 lžička krupicového cukru

Zelí zbavte horních listů a košťálu a nakrájejte ho na tenké nudličky. Spolu s hráškem jej vhoďte do vroucí osolené vody a 4 až 5 minut povařte. Sceďte a prudce zchlaďte v ledové vodě. Cizrnu sceďte a propláchněte. Citronovou šťávu smíchejte s balzamikem, olejem, cukrem, solí a pepřem. Smíchejte se zeleninou a nechte asi půl hodiny odležet, aby se všechny chutě propojily. Podávejte vychlazené. Náš TIP: Do salátu můžete použít také olej z ořechů, třeba z lískových nebo vlašských, který dodá salátu zajímavou chuť.


Barevný salát s italskými sýry

4 porce - příprava: 20 minut

* 200 g směsi mladých barevných salátů (čekanka, polníček, rukola, dubový salát…)
* hrst plocholisté petržele
* 2 kyselejší jablka
* 100 g zralého parmazánu
* podle chuti lusky cukrového hrášku
* 100 g gorgonzoly

ZÁLIVKA:
* 1 šalotka
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1–2 lžičky medu
* 2–3 lžičky dijonské hořčice
* 1 lžička majonézy
* 75 ml panenského řepkového oleje

Začněte zálivkou. Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte najemno. Pak za postupného přilévání oleje mixujte tak dlouho, až bude mít zálivka konzistenci jemné emulze. Saláty a petržel natrhejte na kousky, omyjte a osušte. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a dužninu nakrájejte na malé kostičky (pomůže vám strunkové kolečko na brambory). Promíchejte se zálivkou a nechte odležet. Parmazán nakrájejte na malé kousky, případně nastrouhejte na hrubší hobliny. Saláty promíchejte s namacerovanými jablky, parmazánem, případně i cukrovým hráškem. Gorgonzolu nechte volně k podávání.


Čočkový salát s halloumi

4 porce - příprava: 45 minut

* 250 g květáku
* 250 g sýra halloumi
* olivový olej
* sůl a pepř
* 800 g sterilované (nebo předvařené) hnědé čočky
* 1 hrst rukoly
* 1 svazek ředkviček
* 1 červená cibule
* 1 hrst bylinek (kopr, petržel, kerblík)
* 2 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce jablečného octa

Troubu zapněte na 180 °C. Květák rozeberte na růžičky a nakrájejte na plátky. Sýr halloumi rovněž nakrájejte na plátky a spolu s květákem urovnejte do pekáčku vymazaného trochou oleje. Zakápněte ještě 2 lžícemi oleje, osolte a opepřete. Vložte na 20 minut do trouby, během této doby směs asi dvakrát promíchejte. Čočku sceďte a propláchněte. Rukolu omyjte a osušte. Očištěné ředkvičky nakrájejte na tenké plátky. Cibuli oloupejte, rozpulte a nasekejte na nudličky. Bylinky rozmixujte s česnekem, citronovou šťávou, jablečným octem, 2 lžícemi olivového oleje, solí a pepřem. Čočku promíchejte s rukolou, ředkvičkami a upečeným květákem se sýrem. Rozdělte na talíře a podávejte zakápnuté bylinkovou zálivkou.

Náš TIP: Před zapékáním můžete květák a sýr dochutit vaším oblíbeným kořením, římským kmínem či kurkumou.


Rukolový salát s treskou

4 porce - příprava: 35 minut

* 120 g rukoly a dalších salátů (včetně šťovíku)
* 4 lžíce balzamikového octa
* 1 lžička bylinkového pesta
* 1 lžíce citronové šťávy
* 4 lžíce hroznového oleje
* sůl a pepř
* třtinový cukr na dochucení
* 200 ml suchého bílého vína
* 1 bobkový list
* 1 badyán
* 600 g filé z tresky bez kůže
* 2 lžíce rostlinného oleje
* 30 g lískových oříšků
* citronová kůra
* 2 lžíce strouhanky
* 2 lžíce rozpuštěného másla

Saláty opláchněte, osušte a natrhejte. Balzamiko promíchejte s pestem, citronovou šťávou, olejem, solí, pepřem a cukrem. Víno krátce svařte s bobkovým listem a badyánem. Tresku naporcujte, osolte, potřete olejem a vařte v páře 6 až 8 minut. Oříšky nasucho orestujte na pánvi. Nechte zchladnout a nasekejte. Smíchejte je s citronovou kůrou, strouhankou a máslem. Salát podávejte s porcí ryby, posypaný oříšky a zakápnutý připraveným dresinkem.


Salátové tipy

* Zkuste ke své oblíbené zelenině přidat PINIOVÉ OŘÍŠKY a SUŠENOU ŠUNKU, dodají salátu italský šarm.
* Dokonalou kombinací jsou také KOZÍ SÝR, VLAŠSKÉ OŘECHY a MED.
* Mnoha salátům sluší i KRUTONY. Zkuste je ochutit bylinkami a česnekem.

Fotogalerie

398/489/4-75salat.jpg 402/489/4-76_77salat.jpg 406/489/4-76salat.jpg 410/489/4-77salat.jpg 414/489/4-74salat.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Originální jídla z luštěnin? Dhal s mušlemi, hummus nebo chilli con carne

01.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Připadají vám luštěniny nudné? Zkuste naše nové recepty z hrachu, čočky a fazolí. Nejen že jsou zdravé, ale s trochou inspirace se stávají neodolatelnými!

Tradiční české recepty: Valašské frgále, králík nebo hrušková bryja

28.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Ochutnejte skvělá jídla napříč východním Českem, od Beskyd až do Slezska k polským hranicím. Chutím místní kuchyně vládnou králičí maso pečené do křupava, valašské frgále i levné recepty původem z hor.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete zhubnout? Tak svačte! Tipy na svačiny, po kterých nepřiberete Chcete zhubnout? Tak svačte! Tipy na svačiny, po kterých nepřiberete
Konec hvězdného páru? Orlando Bloom a Katy Perry si dávají pauzu Konec hvězdného páru? Orlando Bloom a Katy Perry si dávají pauzu
Třezalka a antikoncepce? Pozor, můžete otěhotnět! Na jaké byliny si dávat pozor? Třezalka a antikoncepce? Pozor, můžete otěhotnět! Na jaké byliny si dávat pozor?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web