Svěží jarní saláty

Svěží jarní saláty

Způsobů, jak připravit jarní salát, je určitě milion. My jsme pro vás vybrali aspoň tuhle kouzelnou pětku.

Těstovinový salát s chřestem

4 porce - příprava: 35 minut

* 400 g těstovin orecchiette
* sůl a pepř
* 250 g mladého zeleného chřestu
* 200 g zelených fazolek
* 30 g loupaných mandlí
* 1 citron
* hrst máty
* 2 lžíce strouhaného parmazánu
* olivový olej

Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Sceďte. Zelený chřest omyjte, osušte a nakrájejte na 5 až 6 cm dlouhé kousky. Fazolkám podle potřeby odřízněte špičky. Obojí krátce (4–5 minut) povařte ve vodě, pak sceďte a prudce ochlaďte v ledové vodě. Mandle nasucho opražte na pánvi. Z citronu oškrábejte žlutou část kůry a vymačkejte šťávu. Část máty si nechte na ozdobu, zbytek s mandlemi, 2 až 3 lžícemi citronové šťávy, parmazánem a 4 až 5 lžícemi olivového oleje rozmixujte na pesto. Promíchejte s těstovinami a blanšírovanou zeleninou a podávejte ozdobené zbytkem máty.

Orecchiette jsou italské těstoviny typické pro oblast Apulie. Jejich název v překladu znamená „ouško“. Často mají uplatnění právě v salátech.


Cizrnový salát se zelím a hráškem

4 porce - příprava: 55 minut

* 600 g bílého zelí
* 400 g hrášku
* sůl a pepř
* 400 g sterilované cizrny
* 2 lžíce citronové šťávy
* 2–3 lžíce bílého balzamika
* 4 lžíce hroznového oleje
* 1 lžička krupicového cukru

Zelí zbavte horních listů a košťálu a nakrájejte ho na tenké nudličky. Spolu s hráškem jej vhoďte do vroucí osolené vody a 4 až 5 minut povařte. Sceďte a prudce zchlaďte v ledové vodě. Cizrnu sceďte a propláchněte. Citronovou šťávu smíchejte s balzamikem, olejem, cukrem, solí a pepřem. Smíchejte se zeleninou a nechte asi půl hodiny odležet, aby se všechny chutě propojily. Podávejte vychlazené. Náš TIP: Do salátu můžete použít také olej z ořechů, třeba z lískových nebo vlašských, který dodá salátu zajímavou chuť.


Barevný salát s italskými sýry

4 porce - příprava: 20 minut

* 200 g směsi mladých barevných salátů (čekanka, polníček, rukola, dubový salát…)
* hrst plocholisté petržele
* 2 kyselejší jablka
* 100 g zralého parmazánu
* podle chuti lusky cukrového hrášku
* 100 g gorgonzoly

ZÁLIVKA:
* 1 šalotka
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1–2 lžičky medu
* 2–3 lžičky dijonské hořčice
* 1 lžička majonézy
* 75 ml panenského řepkového oleje

Začněte zálivkou. Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte najemno. Pak za postupného přilévání oleje mixujte tak dlouho, až bude mít zálivka konzistenci jemné emulze. Saláty a petržel natrhejte na kousky, omyjte a osušte. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a dužninu nakrájejte na malé kostičky (pomůže vám strunkové kolečko na brambory). Promíchejte se zálivkou a nechte odležet. Parmazán nakrájejte na malé kousky, případně nastrouhejte na hrubší hobliny. Saláty promíchejte s namacerovanými jablky, parmazánem, případně i cukrovým hráškem. Gorgonzolu nechte volně k podávání.


Čočkový salát s halloumi

4 porce - příprava: 45 minut

* 250 g květáku
* 250 g sýra halloumi
* olivový olej
* sůl a pepř
* 800 g sterilované (nebo předvařené) hnědé čočky
* 1 hrst rukoly
* 1 svazek ředkviček
* 1 červená cibule
* 1 hrst bylinek (kopr, petržel, kerblík)
* 2 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce jablečného octa

Troubu zapněte na 180 °C. Květák rozeberte na růžičky a nakrájejte na plátky. Sýr halloumi rovněž nakrájejte na plátky a spolu s květákem urovnejte do pekáčku vymazaného trochou oleje. Zakápněte ještě 2 lžícemi oleje, osolte a opepřete. Vložte na 20 minut do trouby, během této doby směs asi dvakrát promíchejte. Čočku sceďte a propláchněte. Rukolu omyjte a osušte. Očištěné ředkvičky nakrájejte na tenké plátky. Cibuli oloupejte, rozpulte a nasekejte na nudličky. Bylinky rozmixujte s česnekem, citronovou šťávou, jablečným octem, 2 lžícemi olivového oleje, solí a pepřem. Čočku promíchejte s rukolou, ředkvičkami a upečeným květákem se sýrem. Rozdělte na talíře a podávejte zakápnuté bylinkovou zálivkou.

Náš TIP: Před zapékáním můžete květák a sýr dochutit vaším oblíbeným kořením, římským kmínem či kurkumou.


Rukolový salát s treskou

4 porce - příprava: 35 minut

* 120 g rukoly a dalších salátů (včetně šťovíku)
* 4 lžíce balzamikového octa
* 1 lžička bylinkového pesta
* 1 lžíce citronové šťávy
* 4 lžíce hroznového oleje
* sůl a pepř
* třtinový cukr na dochucení
* 200 ml suchého bílého vína
* 1 bobkový list
* 1 badyán
* 600 g filé z tresky bez kůže
* 2 lžíce rostlinného oleje
* 30 g lískových oříšků
* citronová kůra
* 2 lžíce strouhanky
* 2 lžíce rozpuštěného másla

Saláty opláchněte, osušte a natrhejte. Balzamiko promíchejte s pestem, citronovou šťávou, olejem, solí, pepřem a cukrem. Víno krátce svařte s bobkovým listem a badyánem. Tresku naporcujte, osolte, potřete olejem a vařte v páře 6 až 8 minut. Oříšky nasucho orestujte na pánvi. Nechte zchladnout a nasekejte. Smíchejte je s citronovou kůrou, strouhankou a máslem. Salát podávejte s porcí ryby, posypaný oříšky a zakápnutý připraveným dresinkem.


Salátové tipy

* Zkuste ke své oblíbené zelenině přidat PINIOVÉ OŘÍŠKY a SUŠENOU ŠUNKU, dodají salátu italský šarm.
* Dokonalou kombinací jsou také KOZÍ SÝR, VLAŠSKÉ OŘECHY a MED.
* Mnoha salátům sluší i KRUTONY. Zkuste je ochutit bylinkami a česnekem.

Galerie + Reklama ...

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky