099/699/2-16.jpg

Švestkový koláč

17.10.2012 | Jitka Rákosníková | Gourmet

Značkové ovoce podzimu, švestky, se představuje v neméně designovém outfitu. Koláče na plech prostě nemůžete ani letos ze svého sezonního repertoáru vynechat!

Máme pro Vás variantu švestkového koláče s lahodným tvarohovým krémem. Vyzkoušejte:

Švestkový koláč s krémem

Na 1 plech, příprava: 70 minut + kynutí

Potřebujete:

125 ml mléka
375 g hladké mouky + na poprášení
1/2 kostky droždí (21 g)
75 g krupicového cukru
60 g změklého másla + na vymazání
1 pořádná špetka soli

Na obložení:
500 g plnotučného tvarohu
250 g smetany ke šlehání
5 vajec střední velikosti
125 g krupicového cukru
50 g škrobu
kůra z 1 citronu
10 cukrářských piškotů nebo 5-6 sucharů
2 kg švestek

Postup:
1. Mléko ohřejte zhruba na teplotu těla. Mouku vsypte do mísy, uprostřed vytvořte důlek, rozdrobte do něj droždí, zalejte trochou mléka, posypte lžičkou cukru a přehrňte trochou mouky. Nechte zakryté na teplém místě asi 15 minut kynout.

2. Ke kvásku přidejte zbylé mléko, cukr, máslo a sůl.
Zpracujte hnětačem nebo ručně do hladkého těsta a nechte je na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí objem.

3. Mezitím spolu utřete tvaroh, smetanu, vejce, cukr, škrob a citronovou kůru. Piškoty nebo suchary nadrťte nebo rozemelte. Švestky opláchněte, osušte, vypeckujte a nakrájejte na klínky. Plech vymažte máslem a troubu předehřejte na 200 °C.

4. Na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte a vyložte jím plech. Vytvarujte zvýšené okraje, těsto posypte piškotovými drobty, poklaďte švestkami slupkou dolů a přelijte tvarohovým krémem. Vložte do trouby, teplotu po chvíli stáhněte na 180 °C a koláč pečte asi 50 minut, až kraje zezlátnou a náplň zpevní.


Know-how: Švestkových koláčů v nejrůznějších podobách zná naše, ale i sousední německá a rakouská kuchyně obrovské množství.
Vyzkoušet můžete i následující variaci na dané téma: Těsto připravte podle předchozího předpisu. Na náplň spolu utřete 500 g plnotučného tvarohu, 40 g mletého máku, 250 g smetany ke šlehání, 5 středně velkých vajec, 100 g krupicového cukru.
Svařte 1/2 balíčku vanilkového pudinku s mlékem podle návodu, přimíchejte nastrouhanou kůru z 1 pomeranče, nechte trochu vychladnout a pak zatřete k tvarohu. Těsto vyválejte a vyložte jím plech, poklaďte ovocem (můžete ještě napřed potřít trochou povidel) a přelijte tvarohovým krémem. Stejným způsobem můžete koláč připravit i z jiného podzimního ovoce, například z ostružin.


Foto: Profimedia.cz

Fotogalerie

084/699/2-17a.jpg 088/699/2-17b.jpg 092/699/2-17c.jpg 096/699/2-17d.jpg 100/699/2-16.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Co s vaječnými bílky? Naučte se dokonale nadýchané bezé

27.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Zbyly vám po oddělení žloutků bílky? Vyšlehejte je společně s cukrem do nadýchané pěny! Vznikne takzvané bezé, kterým ozdobíte koláč, připravíte z něj krém anebo použijete na dort Pavlova.

Sladké dezerty ze zeleniny: Bábovka z červené řepy i batátový koláč

27.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Využijte zeleninu pro přípravu sladkých koláčů, chlebíčků i bábovek, ve kterých ji vůbec nepoznáte! Chuťově výrazná řepa i petržel se v úžasných dezertech ztratí a překvapí i jinak vybíravou návštěvu.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Halina Pawlowská: Když člověk hubne, není s ním sranda! Halina Pawlowská: Když člověk hubne, není s ním sranda!
Oscar 2017: Narážky na Trumpa i Ivanku, roztančený sál a dojatá Emma Stone Oscar 2017: Narážky na Trumpa i Ivanku, roztančený sál a dojatá Emma Stone
To je láska! Muže jeho psi neopustili ani po vážném úrazu To je láska! Muže jeho psi neopustili ani po vážném úrazu
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web