Spižírna z přírody - část II.

Spižírna z přírody - část II.

Pohled na nasbírané lesní plody této sezony musí uspokojit každého estéta. Tolik barev a jejich odstínů, tolik chutí a jejich nuancí, tolik možností a jejich variací. A radost, kterou nám dokáže tahle hojnost způsobit a kterou bychom měli umět využít, i ta je takřka nekonečná.


TRNKY

Kdyby její zámek obrostly místo šípkových růží trnky, spala by Růženka dodnes, tak ostré jsou jejich trny. A až první mráz učiní jejich krásné černomodré bobulky poživatelnými. Ty jsou ale pak tak výtečné, že lidé mají co dělat, aby jim po nájezdech ptactva nějaké zbyly. Chcete boji předejít? Natrhejte trnky dřív a nechte krátce v mrazáku.

Ořechový koláč s trnkovou zavařeninou

Trnková marmeláda

Know-how: Trnky (Prunus spinosa) jsou až 3 m vysoké keře s tmavou kůrou a větvičkami zakončenými trny. Rostou při okrajích cest, luk a lesů, na vápenité a kamenité půdě. Plody jsou asi 1,5 cm velké peckovice.


JEŘABINY

Dřevo jeřábů se kdysi pokládalo za tak mocné, že si z něj čarodějové vyřezávali hůlky. Jeřabina byla zasvěcena germánskému bohu Donarovi. Syrové jeřabinky mají v oblibě ptáci, lidé je musejí napřed povařit – pak se ale promění třeba ve skvělou, pikantní zavařeninu, podávanou například ke zvěřině.

Jeřabiny v sirupu

Tip: Ke konzumaci se nejlépe hodí plody šlechtěného jeřábu sladkoplodého, divoké plody jsou po tepelné úpravě také jedlé, ale bývají hodně natrpklé.

Know-how: Jeřabiny (mají vysoký obsah vitaminu C) jsou plody stromu jeřábu. Kromě divokých (některé jsou příliš trpké) se používají hlavně plody vyšlechtěného jeřábu sladkoplodého (zvaného moravského). Jeřáby rostou často v podhorských oblastech a jsou vysazovány podél silnic a cest.


OSTRUŽINY

Ve středověku lidé věřili, že ostnaté odnože ostružin odhánějí zlé duchy. Dnes víme, že to nejsou trny, ale plody a také listy ostružin, které náš organismus chrání před nepříznivými vlivy.

Ostružiny rostou prakticky všude. Na mezích, mýtinách, v lese i na zahradě, na slunci i ve stínu. Od června do října pak postupně dozrávají plody, bohaté na vitaminy A, C a E. Kromě divokých ostružin jsou dnes běžné šlechtěné druhy, beztrnné nebo křížené se zahradními malinami, takzvané malinoostružiny, s velkými, šťavnatými plody.

Ostružinový dezert

Know-how: Ostružiny (Rubus) jsou plazivé rostliny s dlouhými, ostnatými šlahouny. Listy obsahují antokyanidy a stopy éterických olejů. Připravuje se z nich čaj vhodný při průjmových onemocněních. Plody obsahují hodně vitaminů.


Další skvělé recepty najdete v aktuálním čísle časopisu F.O.O.D. 9/2012.


FOTO: Robin Kranz
PRODUKCE: Volker Höbl
TEXT: Dagmar Steffen a Jitka Rákosníková

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky