470/638/2-brusinkyuvod.jpg

Spižírna z přírody - část I.

14.09.2012 | Jitka Rákosníková | Gourmet

Příroda nabízí v raném podzimu opravdu pohádkové dary. Pečení holubi nám sice do úst nelítají, ale stačí se trochu porozhlédnout na mýtinách a u cest po drobném ovoci, z něhož navíc vzniknou vitaminové bomby a spousta zajímavých dobrot.

Po zeleném jaru a zlatohnědém létu přichází do našich zeměpisných šířek asi nejpestrobarevnější období. Nejen listy, ale i plody různých stromů a keřů září odstíny, za které by se nemusela stydět ani tropická vegetace. A přidaný bonus je také nepřehlédnutelný, vždyť spousta těch krásných bobulí a kuliček je nejen jedlých, ale i výtečných a také zdraví prospěšných.

Dnes jsme si pravda zvykli ve věci vitaminů spoléhat spíš na kupované ovoce a zeleninu, případně na barevné tobolky z lékárny, ale je to velká škoda. Podzimní plody totiž nabízejí bezpočet možností, jak naplnit organismus cennými látkami a spíž báječnými zavařeninami a chuťovkami. Sbírané plody musíte samozřejmě dobře znát, mezi bobulemi mohou být a jsou i nejedlé, nebo dokonce jedovaté.

Vybrané plody vám ale zajistí jak zábavu při přípravě zajímavých chuťovek (škála je opravdu dost široká), tak spoustu skvělých, nevšedních chutí – a také slušnou dávku cenných látek.


RAKYTNÍK

Do střední a severní Evropy se prý tenhle „citron severu“ rozšířil před 17 000 lety z Číny. Jeho plody jsou takřka přírodním multivitaminem, jehož tobolky vyrůstají přímo z větviček. Keřík si ale svůj poklad brání spoustou trnů, tak buďte při sběru opatrní.

Tvaroh s rakytníkovým pyré

Know-how: Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) je 3 až 6 m vysoký trnitý keř s lístky připomínajícími vrbu. Daří se mu na suchých, písčitých půdách na plném slunci. Ve volné přírodě ho najdeme místně v Německu a v Alpách, častější je pěstovaný v zahradách (potřebujete samčí a samičí keř). Oválné červenooranžové plody dozrávají od srpna do října a obsahují například vitaminy B, C, E a K.


BEZINKY

Už starověký lékař Hippokrates ctil léčivé vlastnosti bezu černého, které mají jak květy, tak listy a plody. Z květů se připravuje vonný sirup, z plodů šťávy a zavařeniny používané i jako podpůrný prostředek při horečkách.

Pikantní omáčka z bezinek

Know-how: Bez černý (Sambucus nigra) je 3–7 m vysoký keř, u letitých exemplářů až strom. Je nedílnou součástí naší krajiny. Plody jsou bohaté například na vitamin A.


ŠÍPKY

Baculaté, oblé, červenooranžové plody planých růží uvidíte svítit na loukách a mezích. Jsou plné ochmýřených semínek, která všude pěkně svědí – ta je potřeba při zavařování odstranit. Ale silná slupka je plná vitaminů, zvlášť „Cé“, a zavařenina tím sladší, čím později šípky nasbíráte.

Šípková zavařenina

Know-how: Šípková růže (Rosa canina) roste volně na loukách, u okrajů cest a polí. Vytváří 1–3 m vysoké keře typického, vzhůru se rozšiřujícího tvaru. Má půvabné, jednoduché, světle růžové květy a spousty trnů. Dužnina a zejména slupka obsahuje velmi mnoho vitaminu C./


BRUSINKY

Za své jméno vděčí Cranberries prvním evropským osadníkům, které naučili až zde zářivě červené bobulky využívat Indiáni. Protože výrazné květy připomínaly hlavičku a krk ptáka jeřába (crane), dostaly americké brusinky jméno Crane berry (jeřábí bobule), což bylo později zkráceno na Cranberry.

Pikantní omáčka z brusinek

Tip: Brusinková omáčka naprosto skvěle ladí s vyzrálými a kozími sýry. Můžete ji podávat také s pečeným či grilovaným masem.


Další skvělé recepty najdete v aktuálním čísle časopisu F.O.O.D. 9/2012.
A už příště se můžete těšit na vynikající recepty z trnek, jeřabin a ostružin!


FOTO: Robin Kranz
PRODUKCE: Volker Höbl
TEXT: Dagmar Steffen a Jitka Rákosníková

Fotogalerie

439/638/2-21rakytnik.jpg 443/638/2-21bezinky.jpg 447/638/2-21sipky.jpg 451/638/2-29brusinky.jpg 455/638/2-23.jpg 459/638/2-26.jpg 463/638/2-22.jpg 467/638/2-29.jpg 471/638/2-brusinkyuvod.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

Posledních 5 příspěvků:

  1. IvetaPt - 17.09.2012 19:15:51 ano rakytník je velmi dobrá rostlinka, dodává také energii a lepší pocit. Já jej kupuji v jedné prodejně, jako sirup a opravdu se cítm dobře. Mohu jen doporučit ;-)
Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Jarní dezerty, které musíte vyzkoušet!

28.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Vše se začíná probouzet a čerstvé ovoce se začíná dostávat na pulty obchodů. Nechte se inspirovat jarními chutěmi a připravte si něco lehkého a sladkého.

Dokonalý mazanec? 5 jednoduchých triků, jak na něj!

27.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Bez pravého mazance by to na Velikonoce nebylo ono. Poradíme vám několik způsobů, které vám pomůžou udělat právě ten váš mazanec.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje? Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje?
Jak zamaskovat odrosty rychle a bez barvení? Známe kosmetické triky! Jak zamaskovat odrosty rychle a bez barvení? Známe kosmetické triky!
Nezbytné železo – co je dobré o něm vědět? Nezbytné železo – co je dobré o něm vědět?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web