136/553/4-062_img_4450.jpg

Saláty na svačinu, večeři i jako příloha

04.07.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Teplé počasí pomaličku začíná odnášet touhu po vydatných jídlech a naše chuťové pohárky se naopak již těší na saláty. Vyzkoušejte je i v kombinaci s klasickým italským dresinkem, který jim dodá ten pravý jižní šmrnc!

Bramborový salát s pistáciemi

4 porce, příprava: 45 minut

* 750 g brambor typu A
* 75 ml extra panenského olivového oleje
* 3 lžíce vinného octa
* mořská sůl
* hrubě mletý barevný pepř
* hrst plocholisté petržele
* 1 bílá cibule
* 2 hrsti pražených pistácií
* hoblinky parmazánu

Brambory (vybírejte spíš menší) omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Nechte trochu zchladnout, oloupejte a nakrájejte na kousky (klidně trochu větší). Ještě teplé brambory zalijte olivovým olejem a vinným octem, přidejte sůl, pepř a nasekanou petržel a pořádně promíchejte. Nechte asi 10 minut odležet a podle chuti přidejte olej a ocet, brambory ho do sebe vsáknou opravdu hodně!

Nakonec vmíchejte nakrájenou cibuli a nasekané pistácie. Před podáváním posypte parmazánem.


Čočkový salát s rajčaty a polníčkem

4 porce, příprava: 45 minut

* 600 g čočky
* bílý vinný ocet
* sůl a pepř
* 250 g pancetty nebo kouřem uzené slaniny
* 0,5 červené cibule
* 2 velké hrsti polníčku
* 400 g cherry rajčátek
* 75 ml italského dresinku (recept zcela dole)

Čočku uvařte v osolené a lehce okyselené vodě doměkka, trvá to asi 20 minut. Slijte. Podle toho, jestli chcete salát podávat teplý nebo studený, nechte vychladnout. Než se čočka uvaří, připravte si zbytek surovin. Pancettu nakrájejte na malé kostičky a orestujte. Cibuli nakrájejte najemno. Polníček omyjte a nechte osušit. Rajčátka nakrájejte podle velikosti na poloviny až čtvrtiny. Vše promíchejte s čočkou a dresinkem a dochuťte solí a pepřem, případně ještě zastříkněte citronovou šťávou.


Condiglione

4 porce příprava: 30 minut

* 4 vejce
* 0,5 římského salátu
* 1 žlutá nebo oranžová paprika
* 1 okurka
* 2–3 rajčata
* 0,5 červené cibule
* 2 hrsti rukoly
* 8–12 filetů z ančoviček v soli
* 100 g tuňáka v plechovce
* 50 g černých oliv
* čerstvá bazalka
* červený vinný ocet
* extra panenský olivový olej
* 1 stroužek česneku
* růžový pepř
* mořská sůl

Vejce uvařte natvrdo. Všechnu zeleninu očistěte. Salát natrhejte, papriku, rajčata a okurku nakrájejte na kousky, cibuli nahrubo. Vše i s rukolou promíchejte. Vychladlá vejce oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny, ančovičky nechte okapat, tuňáka a olivy sceďte. Asi 50 ml olivového oleje smíchejte s vinným octem (podle chuti asi 1–2 lžíce) a utřeným česnekem a promíchejte se zeleninou. Nachystaný salát servírujte na talíře a ozdobte vejci, ančovičkami, tuňákem a olivami. Podávejte i s růžovým pepřem a vločkovou mořskou solí.


Italský dresink

Ať už děláte jakýkoli salát, do kterého patří olivový olej a vinný ocet, nebojte se vyměnit je za klasiku.

Krása se skrývá v jednoduchosti, takže v italském dresinku nehledejte nic složitého: patří do něj jen suroviny pro tuto národní kuchyni opravdu typické. Do misky nalijte 100 ml extra panenského olivového oleje – na jeho chuti a vůni závisí úspěch celého dresinku. Podle chuti přidejte 2–3 lžíce bílého vinného octa a 1–2 lžíce citronové šťávy. Metličkou prošlehejte, až vznikne lehká emulze. Pak už stačí dochutit 1 stroužkem utřeného česneku, trochou strouhaného parmazánu, lístky čerstvého tymiánu, mořskou solí a hrubě mletým pepřem. Před podáváním vždy promíchejte!

Fotogalerie

129/553/4-064_img_4473.jpg 133/553/4-063_img_4461.jpg 137/553/4-062_img_4450.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Pohodové Vánoce? Naplánujte si pečení dopředu!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Každoročně si slibujete klidné Vánoce v dokonale uklizeném bytě, u pohádek a s několika druhy cukroví? Nestresujte se a naplánujte si s námi pečení dopředu!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web