O tom, že saláty nemusí znamenat jen „rajče, okurka a paprika“, se vás pokusíme přesvědčit v následujících pěti receptech. A že budete mít mezi tou zelenou smrští listů a lístků na vybranou, není třeba pochybovat.
Na oleji orestujte na malé kostičky nakrájenou slaninu a drcený stroužek česneku. Pak slaninu vyjměte a osušte. Česnek z výpeku vyjměte a v tuku orestujte strouhanku. Připravte zálivku. Ocet, hořčici a olej prošlehejte do hladké emulze a vmíchejte velmi jemně nasekanou šalotku. Salátu podle potřeby u středu odřízněte tuhé stonky. V menším kastrolku přiveďte k varu vodu a přidejte ocet. Vejce rozklepněte do naběračky. V kastrolku udělejte vír a doprostřed opatrně vlijte vejce. Vařte asi 3 minuty. Ideální ztracené vejce má pravidelný tvar a žloutek uvnitř zůstane tekutý. Salát a na jemné kroužky nakrájenou šalotku promíchejte se zálivkou. Podávejte se slaninou, ztraceným vejcem, posypané opraženou strouhankou a hrubě mletým pepřem. Přidat můžete i pražená dýňová semínka.
Dubáček s krevetami a parmazánem
2 porce, příprava: 30 minut
* 50 g jemně nastrouhaného parmazánu
* 6–8 tygřích krevet
* olivový olej
* 1 hrst salátu dubáčku
* 0,5 menší hlávky římského salátu
* pečené chlebové česnekové krekry
Troubu zahřejte na 180 °C. Na plech vyložený pečicím papírem udělejte z parmazánu hromádky. Vložte do trouby a pečte asi 5 minut dozlatova. Chipsy nechte vychladnout. Všechny ingredience na zálivku (s výjimkou pažitky) dejte do mixéru a rozmixujte dohladka, podle potřeby dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Vmíchejte jemně nasekanou pažitku. Krevety krátce z obou stran opečte na olivovém oleji, aby se salát lépe konzumoval, je lepší je před servírováním vyloupat. Dubáček a římský salát natrhejte na kousky a promíchejte se zálivkou. Naservírujte na talíře a podávejte s krevetami, vše posypané polámanými chlebovými krekry.
NÁŠ TIP: Dubáček náleží k hořčejším endiviím, které jsou jeho logickou variantou. Nejsladší z nich bývají srdíčka.
Little gem s chřestem a sýrem
2 porce, příprava: 20 minut
* 2 saláty little gem
* 4–6 ředkviček
* 4 stonky zeleného chřestu
* 100 g lučiny
* 4 lžíce nasekaných bylinek (petrželka, bazalka, tymián)
* 100 ml kefíru
* sůl a pepř
* hrst různých klíčků
* hrst směsi semínek a ořechů (dýňová a slunečnicová semínka, pistácie, kešú)
Ovadlé listy ze salátu odloupněte a vnitřek rozeberte na listy. Ředkvičky omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Chřestu podle potřeby odřízněte spodní dřevnatou část. Odřízněte paličky a odložte je. Stonky škrabkou na brambory podélně nastrouhejte na dlouhé plátky. Lučinu smíchejte s 1,5 lžící nasekaných bylinek a vidličkou smíchejte – nepřidávejte žádné tekutiny, sýr se má jen drobit. Zbytek bylinek smíchejte s kefírem a dochuťte solí a pepřem. Semínka nasucho opražte na pánvi. Na talíře rozprostřete listy salátu, přidejte ředkvičky, chřestové plátky i paličky, rozdrobený sýr a klíčky. Podávejte zakápnuté zálivkou a posypané opraženými semínky.
Salát s grilovaným pak choi
2 porce, příprava: 25 minut
* 2 saláty pak choi
* sezamový olej
* 100 g šmakouna
* 70 ml sójové omáčky
* 1 lžička strouhaného zázvoru
* 1–2 stroužky česneku
* čerstvý koriandr
* 2 lžíce seznamu
* 2 hrsti mladého špenátu
Ovadlé listy pak choi podle potřeby odloupněte a salát podélně rozpulte. Na řezu jej potřete sezamovým olejem a položte na rozpálenou grilovací pánev nebo gril. Asi 3–4 minuty opékejte. Šmakouna z obou stran na oleji opečte dozlatova a nakrájejte na kousky. Smíchejte sójovou omáčku, 2 lžíce sezamového oleje, jemně nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek a jemně nasekané stonky (případně i kořínky) koriandru. Sezam nasucho opražte na pánvi. Na talíře naservírujte špenát a opečené pak choi, pokapejte zálivkou, posypte šmakounem, listy koriandru a opečeným sezamem.
NÁŠ TIP: Pokud dostanete chuť na sladší zálivku, vynechte česnek. Místo něj přidejte lžičku až dvě medu.
Polníčkový salát s jahodami a lososem
2 porce, příprava: 15 minut
* 8–10 jahod
* 0,5 avokáda
* 100 g filetu z lososa uzeného na dřevě
* 2 hrsti polníčku
* plátkové mandle, chia semínka a růžový pepř na posyp
VINAIGRETTE
* 40 ml olivového oleje
* 1 lžíce majonézy
* šťáva z 0,5 citronu
* po 1 lžíci nasekané bazalky a pažitky
* 0,5 lžíce nasekaného estragonu
* 1 lžička medu
* sůl
Začněte zálivkou. Olej šlehejte s majonézou a citronovou šťávou, dokud nevznikne jemná emulze. Vmíchejte bylinky a dochuťte medem, případně špetkou soli. Jahody nakrájejte podle velikosti na poloviny až čtvrtiny. Avokádo vydloubněte ze slupky a nakrájejte na plátky. Lososa rozeberte na kousky. Polníček promíchejte s trochou zálivky a vše naservírujte na talíře. Podávejte se zbytkem zálivky a posypané nasucho praženými mandlemi, chia semínky a mezi prsty podrceným růžovým pepřem.