690/589/4-067.jpg

Salátobraní

10.08.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

O tom, že saláty nemusí znamenat jen „rajče, okurka a paprika“, se vás pokusíme přesvědčit v následujících pěti receptech. A že budete mít mezi tou zelenou smrští listů a lístků na vybranou, není třeba pochybovat.

Lyonský salát

2 porce, příprava: 20 minut

* 200 g uzené slaniny
* 1 stroužek česneku
* olivový olej
* 2 lžíce strouhanky
* 0,5 menšího salátu frisée
* 2 velká vejce
* 1 lžíce octa
* hrubě mletý pepř
* 1 šalotka

DIJONÉZA

* 1 lžíce červeného vinného octa
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 šalotka

Na oleji orestujte na malé kostičky nakrájenou slaninu a drcený stroužek česneku. Pak slaninu vyjměte a osušte. Česnek z výpeku vyjměte a v tuku orestujte strouhanku. Připravte zálivku. Ocet, hořčici a olej prošlehejte do hladké emulze a vmíchejte velmi jemně nasekanou šalotku. Salátu podle potřeby u středu odřízněte tuhé stonky. V menším kastrolku přiveďte k varu vodu a přidejte ocet. Vejce rozklepněte do naběračky. V kastrolku udělejte vír a doprostřed opatrně vlijte vejce. Vařte asi 3 minuty. Ideální ztracené vejce má pravidelný tvar a žloutek uvnitř zůstane tekutý. Salát a na jemné kroužky nakrájenou šalotku promíchejte se zálivkou. Podávejte se slaninou, ztraceným vejcem, posypané opraženou strouhankou a hrubě mletým pepřem. Přidat můžete i pražená dýňová semínka.


Dubáček s krevetami a parmazánem

2 porce, příprava: 30 minut

* 50 g jemně nastrouhaného parmazánu
* 6–8 tygřích krevet
* olivový olej
* 1 hrst salátu dubáčku
* 0,5 menší hlávky římského salátu
* pečené chlebové česnekové krekry

CAESAR ZÁLIVKA

* 2 lžíce majonézy
* 1 lžička hořčice
* 1 lžíce parmazánu
* 1 menší stroužek česneku
* 1 ančovička
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl, pepř a pažitka na dochucení

Troubu zahřejte na 180 °C. Na plech vyložený pečicím papírem udělejte z parmazánu hromádky. Vložte do trouby a pečte asi 5 minut dozlatova. Chipsy nechte vychladnout. Všechny ingredience na zálivku (s výjimkou pažitky) dejte do mixéru a rozmixujte dohladka, podle potřeby dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Vmíchejte jemně nasekanou pažitku. Krevety krátce z obou stran opečte na olivovém oleji, aby se salát lépe konzumoval, je lepší je před servírováním vyloupat. Dubáček a římský salát natrhejte na kousky a promíchejte se zálivkou. Naservírujte na talíře a podávejte s krevetami, vše posypané polámanými chlebovými krekry.

NÁŠ TIP: Dubáček náleží k hořčejším endiviím, které jsou jeho logickou variantou. Nejsladší z nich bývají srdíčka.


Little gem s chřestem a sýrem

2 porce, příprava: 20 minut

* 2 saláty little gem
* 4–6 ředkviček
* 4 stonky zeleného chřestu
* 100 g lučiny
* 4 lžíce nasekaných bylinek (petrželka, bazalka, tymián)
* 100 ml kefíru
* sůl a pepř
* hrst různých klíčků
* hrst směsi semínek a ořechů (dýňová a slunečnicová semínka, pistácie, kešú)

Ovadlé listy ze salátu odloupněte a vnitřek rozeberte na listy. Ředkvičky omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Chřestu podle potřeby odřízněte spodní dřevnatou část. Odřízněte paličky a odložte je. Stonky škrabkou na brambory podélně nastrouhejte na dlouhé plátky. Lučinu smíchejte s 1,5 lžící nasekaných bylinek a vidličkou smíchejte – nepřidávejte žádné tekutiny, sýr se má jen drobit. Zbytek bylinek smíchejte s kefírem a dochuťte solí a pepřem. Semínka nasucho opražte na pánvi. Na talíře rozprostřete listy salátu, přidejte ředkvičky, chřestové plátky i paličky, rozdrobený sýr a klíčky. Podávejte zakápnuté zálivkou a posypané opraženými semínky.


Salát s grilovaným pak choi

2 porce, příprava: 25 minut

* 2 saláty pak choi
* sezamový olej
* 100 g šmakouna
* 70 ml sójové omáčky
* 1 lžička strouhaného zázvoru
* 1–2 stroužky česneku
* čerstvý koriandr
* 2 lžíce seznamu
* 2 hrsti mladého špenátu

Ovadlé listy pak choi podle potřeby odloupněte a salát podélně rozpulte. Na řezu jej potřete sezamovým olejem a položte na rozpálenou grilovací pánev nebo gril. Asi 3–4 minuty opékejte. Šmakouna z obou stran na oleji opečte dozlatova a nakrájejte na kousky. Smíchejte sójovou omáčku, 2 lžíce sezamového oleje, jemně nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek a jemně nasekané stonky (případně i kořínky) koriandru. Sezam nasucho opražte na pánvi. Na talíře naservírujte špenát a opečené pak choi, pokapejte zálivkou, posypte šmakounem, listy koriandru a opečeným sezamem.

NÁŠ TIP: Pokud dostanete chuť na sladší zálivku, vynechte česnek. Místo něj přidejte lžičku až dvě medu.


Polníčkový salát s jahodami a lososem

2 porce, příprava: 15 minut

* 8–10 jahod
* 0,5 avokáda
* 100 g filetu z lososa uzeného na dřevě
* 2 hrsti polníčku
* plátkové mandle, chia semínka a růžový pepř na posyp

VINAIGRETTE

* 40 ml olivového oleje
* 1 lžíce majonézy
* šťáva z 0,5 citronu
* po 1 lžíci nasekané bazalky a pažitky
* 0,5 lžíce nasekaného estragonu
* 1 lžička medu
* sůl

Začněte zálivkou. Olej šlehejte s majonézou a citronovou šťávou, dokud nevznikne jemná emulze. Vmíchejte bylinky a dochuťte medem, případně špetkou soli. Jahody nakrájejte podle velikosti na poloviny až čtvrtiny. Avokádo vydloubněte ze slupky a nakrájejte na plátky. Lososa rozeberte na kousky. Polníček promíchejte s trochou zálivky a vše naservírujte na talíře. Podávejte se zbytkem zálivky a posypané nasucho praženými mandlemi, chia semínky a mezi prsty podrceným růžovým pepřem.

Fotogalerie

675/589/4-068.jpg 679/589/4-069.jpg 683/589/4-070.jpg 687/589/4-071.jpg 691/589/4-067.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Jarní dezerty, které musíte vyzkoušet!

28.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Vše se začíná probouzet a čerstvé ovoce se začíná dostávat na pulty obchodů. Nechte se inspirovat jarními chutěmi a připravte si něco lehkého a sladkého.

Dokonalý mazanec? 5 jednoduchých triků, jak na něj!

27.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Bez pravého mazance by to na Velikonoce nebylo ono. Poradíme vám několik způsobů, které vám pomůžou udělat právě ten váš mazanec.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje? Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje?
Jak zamaskovat odrosty rychle a bez barvení? Známe kosmetické triky! Jak zamaskovat odrosty rychle a bez barvení? Známe kosmetické triky!
Nezbytné železo – co je dobré o něm vědět? Nezbytné železo – co je dobré o něm vědět?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web