567/348/4-66uhor.jpg

Rybí hody

20.01.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Rybí maso je zdravé a mělo by se jíst alespoň dvakrát týdně. Přinášíme proto pár tipů na jeho úpravu.

Kapr pečený na víně

4–6 porcí - příprava: 45 minut

* 1/4 tmavého chleba
* olivový olej
* filety z 1 kapra
* sůl a pepř
* 6 šalotek
* 100 g slaniny
* šalvěj a petrželka
* 1 palice česneku
* 120 g másla
* 200 ml bílého vína

Chleba nakrájejte na krajíce a osmažte na oleji. Vyložte jimi pekáček nebo hlubší plech a poklaďte filety kapra, které jste pokrájeli na porce, osolili a opepřili. Posypte nahrubo nakrájenými šalotkami a poklaďte plátky slaniny a másla, šalvějí a petrželkou. Přidejte překrojenou palici česneku a pečte při 180 °C. Asi po 10 minutách podlijte vínem a pečte ještě 20 minut, podle velikosti porcí ryby.

Losos s fenyklem a žampiony

6 porcí - příprava: 20 minut

* 8 jarních cibulek
* 400 g žampionů
* 8 kořenů baby fenyklu
* rostlinný olej
* 1 kg filetu lososa s kůží
* sůl a pepř
* hladká mouka na obalení

Jarní cibulky spolu s očištěnými a nakrájenými žampiony a nakrájeným fenyklem orestujte na oleji a pak poduste. Filety lososa osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Na pánvi vedle zeleniny je restujte z každé strany asi 3 minuty.

Úhoři na kmíně

4–6 porcí - příprava: 45 minut

* 2 úhoři
* sůl a pepř
* 1 hrst kmínu
* hladká mouka na obalení
* 120 g másla
* 800 g brambor typu A, B
* 6 jarních cibulek
* pažitka

Vykuchané a stažené úhoře osolte, opepřete, okmínujte a obalte v hladké mouce. V pekáčku s trochou másla pečte asi 30 minut při 180 °C, podle velikosti ryby. Podávejte se šťouchanými bramborami. Oloupané brambory uvařte v osolené vodě, rozšťouchejte je a smíchejte s na másle orestovanými nasekanými jarními cibulkami. Posypte pažitkou.

Fotogalerie

560/348/4-64kapr.jpg 564/348/4-65losos.jpg 568/348/4-66uhor.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

23.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Nenahraditelný štrúdl neboli závin může mít mnoho podob. Naše nejoblíbenější je sladká klasika s jablky a moučkovým cukrem, který se lepí na prsty, ale neméně skvělá je i zdravější varianta ze špaldové mouky.

Čerstvé ryby téměř bez tuku? Ochutnejte klasiku českých vod!

23.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by se tu ryby nejedly vůbec. Právě naopak, české sladkovodní ryby můžete mít navíc čerstvé a za dobrou cenu.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii
Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce! Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce!
Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy? Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web