101/061/4-23kolac.jpg

Recepty z bedýnek

10.06.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Hitem posledních let je nechat si domů posílat bedýnky plné farmářské zeleniny, mléčných, masných a dalších produktů. Zde je náš malý redakční test.

Princip byl jasný: každé z nás přišla do redakce bedýnka s jarními surovinami a naším úkolem bylo uvařit z nich něco dobrého. Samozřejmě za použití co největšího počtu ingrediencí z bedýnky. Při testování jsme vyzkoušely čtyři různé „bedýnkové“ dodavatele.

Poměrně velká a známá firma je Svět bedýnek, která má v nabídce kromě zeleniny a ovoce i mléčné a masné výrobky, vejce, knedlíky, cereálie, koření a další produkty. Naší druhou volbou byl farmářský e-shop Farma, který dodává jak ovoce, zeleninu, bylinky, mléčné a masné výrobky nebo vejce (samozřejmě i v kvalitě bio), bagety, koláče a další druhy pečiva od různých českých pěstitelů a výrobců, tak i čerstvé ryby z Itálie od Fish4U.

Jako třetího dodavatele jsme vybraly malé zahradnictví rodiny Svačinových, které bedýnky dodává jen lokálně a v jehož nabídce je pouze zelenina a bylinky z Polabí. Na druhou stranu, právě na takovéto bedýnky narazíte nejčastěji a nákupem takzvaně přímo ze dvora podporujete lokální dodavatele ve vašem okolí. Jako poslední jsme zvolily netradiční bedýnky Zajíci v krabici, ve kterých vám každý měsíc přijdou domů suroviny, které možná ani neznáte.

A hlavně: Skladba potravin je vždy překvapení. Nemáte-li čas nebo možnost chodit na trhy, jsou bedýnky obecně skvělou možností, jak objednat až domů všechno pro zajímavé vaření. Tak co, vyzkoušíte je na vlastní kůži?

Fotogalerie

074/061/4-23bedynka.jpg 078/061/4-24bedynka.jpg 082/061/4-25bedynka.jpg 086/061/4-26bedynka.jpg 090/061/4-24nakyp.jpg 094/061/4-25trifle.jpg 098/061/4-26karbanatky.jpg 102/061/4-23kolac.jpg

Křehký koláč s jablky a ořechovým pudinkem

forma o Ø 24 cm - příprava: 85 minut

* 220 g hladké mouky
* 120 g másla
* 1 lžíce moučkového cukru
* 1 žloutek

NÁPLŇ:
* 1/2 vanilkového pudinku v prášku
* 250 ml plnotučného mléka
* 200 g vlašských ořechů
* 40 g moučkového cukru
* 8 červených jablek
* 2 lžíce medu

Suroviny na těsto zpracujte rukama, zabalte do fólie a nechte asi 30 minut odpočinout v ledničce. Pudinkový prášek uvařte v mléku podle návodu na obalu. Vmíchejte nasekané ořechy a cukr a nechte vychladnout. Troubu zapněte na 180 °C. Těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru a pomocí jednoho z nich těsto přeneste do koláčové formy a urovnejte. Vidličkou propíchejte dno a dejte na 5 minut předpéct do trouby. Na dno naneste uvařený pudink. Škrabkou na brambory naškrábejte z jablek dlouhé hobliny, srolujte je do tvaru růžiček a vyrovnejte na náplň. Pozor, výroba růžiček zabere dost času! Nakonec je potřete medem a koláč pečte dalších 25 minut při teplotě snížené na 170 °C. Před podáváním můžete znova potřít medem.

SVĚT BEDÝNEK

Jeden z největších dodavatelů bedýnek u nás. Obsah bedýnky můžete nechat na dodavateli nebo si sami zvolíte, co přesně byste do ní chtěli. A poskládat lze cokoli, na co jste zvyklí z trhů. www.svetbedynek.cz


Zeleninový nákyp s řepným salátem

4–6 porcí - příprava: 60 minut

* 1 cibule
* rostlinný olej
* 2 mrkve
* 2 petržele
* kousek celeru
* 1 pórek
* kousek červeného zelí
* 1/2 malé kapusty
* 1/2 hrnku strouhanky + na vysypání formy
* 4 vejce
* sůl, pepř, muškátový oříšek, drcený kmín, tymián a pažitka
* 2 červené řepy
* podle chuti čerstvý křen

Cibuli nakrájejte a orestujte na oleji. Mrkev, petržel a celer nastrouhejte nahrubo, ostatní pokrájejte na kousky. Kapustu a zelí asi 10 minut předvařte. Kapustovým vývarem zalijte strouhanku, aby provlhla. Troubu zapněte na 180 °C. Zeleninu promíchejte s cibulí, žloutky, strouhankou a kořením. Vmíchejte sníh z bílků. Formu vymažte olejem a vysypte strouhankou. Přendejte do ní těsto a pečte 40 minut dozlatova. Řepu nastrouhejte nahrubo a ochuťte jemně nastrouhaným křenem. Promíchejte se lžící oleje a octa. Jako příloha se hodí vařené brambory.

FARMA SVAČINOVI

Bedýnky si můžete objednat a vyzvednout na farmě v Ovčárech, po okolí je možný i rozvoz. Zdejší zeleninu zakoupíte také v Horních Měcholupech a na trzích v Dolních Počernicích, Pankráci, Klánovicích nebo Říčanech. www.svacinova-zelenina.cz


Kokoskový trifle

4 porce - příprava: 10 minut

* 80 g vlašských ořechů
* 100 g hruškové marmelády
* 100 g kešú másla
* 80 g pohankových vloček
* 200 g kokosek
* 150 g čokolády na vaření

Vyloupané vlašské ořechy nadrťte. Smíchejte je v misce s marmeládou, kešú máslem a nadrcenými pohankovými vločkami. Kokosky vyskládejte do skleněných misek nebo skleniček, přidejte krém, další vrstvu kokosek a zalijte rozehřátou čokoládou.

ZAJÍCI V KRABICI

Netradiční bedýnky vám každý měsíc nabízejí 5 až 8 trvanlivých produktů jako zdravé sladkosti a pochutiny, neobvyklé mouky či méně známé suroviny. Součástí jsou i inspirativní recepty. www.zajicivkrabici.cz


Karbanátky s kedlubnovým zelím a bramborami

4 porce - příprava: 45 minut

* 400 g vepřového masa
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička majoránky
* 2 vejce
* strouhanka
* sůl a pepř
* hladká mouka na obalování
* 500 g brambor typu B
* 4 lžíce másla
* olej na smažení

ZELÍ:
* 1 cibule
* 2 kedlubny
* 1 lžíce hladké mouky
* 1–2 lžíce octa
* 1 lžička kmínu
* sůl a krupicový cukr

Maso umelte, smíchejte s nasekanou cibulí, česnekem, majoránkou, 1 vejcem a trochou strouhanky. Dochuťte solí a pepřem. Brambory oloupejte, nakrájejte na kolečka a uvařte doměkka. Cibuli na zelí nakrájejte a orestujte, přidejte strouhanou kedlubnu a zaprašte moukou. Dochuťte octem, solí, kmínem a cukrem. Podle potřeby podlijte vodou a asi 15 minut duste. Z masové směsi tvořte karbanátky, obalte je v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance a smažte dozlatova na oleji. Podávejte s vařenými bramborami přelitými máslem a kedlubnovým zelím.

FARMA RUDNÁ

Pro výrobky se můžete stavit buď přímo v kamenném obchodě Farma, nebo si je objednat přes e-shop a po okolí Rudné nechat dovézt. V nabídce jsou i výrobky pro speciální diety, koření, marmelády, mošty nebo třeba ekologická drogerie. www.farmarudna.cz


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

7 dipů k hranolkám i chipsům: Tomatový, smetanový i z avokáda

01.05.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Přemýšlíte, čím ochutit hranolky nebo brambory k obědu? Dipy jsou velice rychlé a dají se připravit na několik způsobů!

České buchty: 5 náplní, které si zamilujete

01.05.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Leckterá babička či maminka dokáže upéct ty nejlepší voňavé buchty. Zkuste je upéct taky s výbornou makovou, tvarohovou nebo i dokonce mrkvovou náplní.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky? 5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky?
Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat! Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat!
Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak? Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web