101/061/4-23kolac.jpg

Recepty z bedýnek

10.06.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Hitem posledních let je nechat si domů posílat bedýnky plné farmářské zeleniny, mléčných, masných a dalších produktů. Zde je náš malý redakční test.

Princip byl jasný: každé z nás přišla do redakce bedýnka s jarními surovinami a naším úkolem bylo uvařit z nich něco dobrého. Samozřejmě za použití co největšího počtu ingrediencí z bedýnky. Při testování jsme vyzkoušely čtyři různé „bedýnkové“ dodavatele.

Poměrně velká a známá firma je Svět bedýnek, která má v nabídce kromě zeleniny a ovoce i mléčné a masné výrobky, vejce, knedlíky, cereálie, koření a další produkty. Naší druhou volbou byl farmářský e-shop Farma, který dodává jak ovoce, zeleninu, bylinky, mléčné a masné výrobky nebo vejce (samozřejmě i v kvalitě bio), bagety, koláče a další druhy pečiva od různých českých pěstitelů a výrobců, tak i čerstvé ryby z Itálie od Fish4U.

Jako třetího dodavatele jsme vybraly malé zahradnictví rodiny Svačinových, které bedýnky dodává jen lokálně a v jehož nabídce je pouze zelenina a bylinky z Polabí. Na druhou stranu, právě na takovéto bedýnky narazíte nejčastěji a nákupem takzvaně přímo ze dvora podporujete lokální dodavatele ve vašem okolí. Jako poslední jsme zvolily netradiční bedýnky Zajíci v krabici, ve kterých vám každý měsíc přijdou domů suroviny, které možná ani neznáte.

A hlavně: Skladba potravin je vždy překvapení. Nemáte-li čas nebo možnost chodit na trhy, jsou bedýnky obecně skvělou možností, jak objednat až domů všechno pro zajímavé vaření. Tak co, vyzkoušíte je na vlastní kůži?

Fotogalerie

074/061/4-23bedynka.jpg 078/061/4-24bedynka.jpg 082/061/4-25bedynka.jpg 086/061/4-26bedynka.jpg 090/061/4-24nakyp.jpg 094/061/4-25trifle.jpg 098/061/4-26karbanatky.jpg 102/061/4-23kolac.jpg

Křehký koláč s jablky a ořechovým pudinkem

forma o Ø 24 cm - příprava: 85 minut

* 220 g hladké mouky
* 120 g másla
* 1 lžíce moučkového cukru
* 1 žloutek

NÁPLŇ:
* 1/2 vanilkového pudinku v prášku
* 250 ml plnotučného mléka
* 200 g vlašských ořechů
* 40 g moučkového cukru
* 8 červených jablek
* 2 lžíce medu

Suroviny na těsto zpracujte rukama, zabalte do fólie a nechte asi 30 minut odpočinout v ledničce. Pudinkový prášek uvařte v mléku podle návodu na obalu. Vmíchejte nasekané ořechy a cukr a nechte vychladnout. Troubu zapněte na 180 °C. Těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru a pomocí jednoho z nich těsto přeneste do koláčové formy a urovnejte. Vidličkou propíchejte dno a dejte na 5 minut předpéct do trouby. Na dno naneste uvařený pudink. Škrabkou na brambory naškrábejte z jablek dlouhé hobliny, srolujte je do tvaru růžiček a vyrovnejte na náplň. Pozor, výroba růžiček zabere dost času! Nakonec je potřete medem a koláč pečte dalších 25 minut při teplotě snížené na 170 °C. Před podáváním můžete znova potřít medem.

SVĚT BEDÝNEK

Jeden z největších dodavatelů bedýnek u nás. Obsah bedýnky můžete nechat na dodavateli nebo si sami zvolíte, co přesně byste do ní chtěli. A poskládat lze cokoli, na co jste zvyklí z trhů. www.svetbedynek.cz


Zeleninový nákyp s řepným salátem

4–6 porcí - příprava: 60 minut

* 1 cibule
* rostlinný olej
* 2 mrkve
* 2 petržele
* kousek celeru
* 1 pórek
* kousek červeného zelí
* 1/2 malé kapusty
* 1/2 hrnku strouhanky + na vysypání formy
* 4 vejce
* sůl, pepř, muškátový oříšek, drcený kmín, tymián a pažitka
* 2 červené řepy
* podle chuti čerstvý křen

Cibuli nakrájejte a orestujte na oleji. Mrkev, petržel a celer nastrouhejte nahrubo, ostatní pokrájejte na kousky. Kapustu a zelí asi 10 minut předvařte. Kapustovým vývarem zalijte strouhanku, aby provlhla. Troubu zapněte na 180 °C. Zeleninu promíchejte s cibulí, žloutky, strouhankou a kořením. Vmíchejte sníh z bílků. Formu vymažte olejem a vysypte strouhankou. Přendejte do ní těsto a pečte 40 minut dozlatova. Řepu nastrouhejte nahrubo a ochuťte jemně nastrouhaným křenem. Promíchejte se lžící oleje a octa. Jako příloha se hodí vařené brambory.

FARMA SVAČINOVI

Bedýnky si můžete objednat a vyzvednout na farmě v Ovčárech, po okolí je možný i rozvoz. Zdejší zeleninu zakoupíte také v Horních Měcholupech a na trzích v Dolních Počernicích, Pankráci, Klánovicích nebo Říčanech. www.svacinova-zelenina.cz


Kokoskový trifle

4 porce - příprava: 10 minut

* 80 g vlašských ořechů
* 100 g hruškové marmelády
* 100 g kešú másla
* 80 g pohankových vloček
* 200 g kokosek
* 150 g čokolády na vaření

Vyloupané vlašské ořechy nadrťte. Smíchejte je v misce s marmeládou, kešú máslem a nadrcenými pohankovými vločkami. Kokosky vyskládejte do skleněných misek nebo skleniček, přidejte krém, další vrstvu kokosek a zalijte rozehřátou čokoládou.

ZAJÍCI V KRABICI

Netradiční bedýnky vám každý měsíc nabízejí 5 až 8 trvanlivých produktů jako zdravé sladkosti a pochutiny, neobvyklé mouky či méně známé suroviny. Součástí jsou i inspirativní recepty. www.zajicivkrabici.cz


Karbanátky s kedlubnovým zelím a bramborami

4 porce - příprava: 45 minut

* 400 g vepřového masa
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička majoránky
* 2 vejce
* strouhanka
* sůl a pepř
* hladká mouka na obalování
* 500 g brambor typu B
* 4 lžíce másla
* olej na smažení

ZELÍ:
* 1 cibule
* 2 kedlubny
* 1 lžíce hladké mouky
* 1–2 lžíce octa
* 1 lžička kmínu
* sůl a krupicový cukr

Maso umelte, smíchejte s nasekanou cibulí, česnekem, majoránkou, 1 vejcem a trochou strouhanky. Dochuťte solí a pepřem. Brambory oloupejte, nakrájejte na kolečka a uvařte doměkka. Cibuli na zelí nakrájejte a orestujte, přidejte strouhanou kedlubnu a zaprašte moukou. Dochuťte octem, solí, kmínem a cukrem. Podle potřeby podlijte vodou a asi 15 minut duste. Z masové směsi tvořte karbanátky, obalte je v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance a smažte dozlatova na oleji. Podávejte s vařenými bramborami přelitými máslem a kedlubnovým zelím.

FARMA RUDNÁ

Pro výrobky se můžete stavit buď přímo v kamenném obchodě Farma, nebo si je objednat přes e-shop a po okolí Rudné nechat dovézt. V nabídce jsou i výrobky pro speciální diety, koření, marmelády, mošty nebo třeba ekologická drogerie. www.farmarudna.cz


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Co dominuje na vánočním stole ve Francii?

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Francouzi na svém vánočním stole milují pečenou krůtu nebo krocana s nádivkou, nejčastěji kaštanovou. Kaštany a pečené maso jsou jejich tradiční pokrmy na vánočím stole. Jako dezert volí vánoční poleno neboli piškotovou roládou s máslovým krémem, která je nazdobená tak, že vypadá jako větve.

Španělé o Vánocích milují ryby, šunku a sýry

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Španělé jsou známí tím, že na jejich stole najdeme několik druhů pokrmů. Ani o Vánocích nedělají výjimky, kdy jejich stůl zdobí různé druhy tapas se sýry, zeleninou a uzeninami. Hlavní chod se skládá z malých úhořů, královských krevet nebo pečené ryby s chřestem.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web