4 porce:
* 150 g brynzy
* 2 lžíce čerstvého smetanového sýra
* 1 stroužek česneku
* 2 lžičky mleté červené papriky
* pažitka
* sůl a pepř
Brynzu promíchejte se smetanovým sýrem. Pažitku a česnek nasekejte najemno a přidejte spolu s mletou paprikou k základu. Dochuťte solí a špetkou čerstvě mletého černého pepře.
Náš tip: Nejlepší kvalitu má květnová brynza.
Cizrnová pomazánka s mrkví
Příprava: 30 minut
4 porce:
* 400 g cizrny, předvařené
* 1 mrkev
* 1 menší cibule
* 2 stvoly řapíkatého celeru
* hladkolistá petrželka
* 4 stonky tymiánu
* 400 ml vývaru (zeleninového)
* 1–2 lžíce oleje
* sůl na dochucení
Ve vývaru vařte doměkka očištěnou nakrájenou mrkev, cibuli, celer, petrželovou nať a tymián. Zeleninu sceďte, (tymián a nať odstraňte) a spolu s olejem a cizrnou rozmixujte dohladka. Dochuťte a nechte vychladit v ledničce.
Uvařte vejce natvrdo. Zchlaďte, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle do větší misky. Přidejte tvaroh, najemno nasekanou jarní cibulku, hořčici, tymián, sůl a čerstvě mletý pepř. Vše smíchejte a dejte zchladit alespoň na 30 minut do ledničky.
Náš tip: Podávejte s celozrnným pečivem.
Pomazánka s grilovanou paprikou
Příprava: 25 minut
4 porce:
* 1 větší červená paprika
* olivový olej
* 200 g sýra cottage
* 1 stroužek česneku
* pažitka, nasekaná
* sůl a pepř
Papriku omyjte, rozpulte ji a odstraňte jádřinec. Pokapejte trochou oleje a na rozpálené pánvi opečte slupkou dolů. Pak vložte asi na 5 minut do mikrotenového sáčku, aby se zapařila. Odstraňte slupku a papriku najemno nakrájejte. Smíchejte se sýrem, nasekanou pažitkou a česnekem. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem.
Náš tip: Místo sýra cottage můžete použít smetanový sýr nebo jemný tvaroh.