102/979/bio_b.jpg

Přirozeným jídlem ke zdraví

17.04.2010 | F.O.O.D. | Gourmet

Kdo jednou vyzkoušel biokvalitu, krok zpět už neudělá.

ZOPAKUJME SI základní poznatky: biopotraviny jsou potraviny vyrobené z bioproduktů, tj. produktů kontrolovaného ekologického zemědělství, což je velmi pokrokový způsob hospodaření s kladným vztahem k půdě, rostlinám, zvířatům a přírodě bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek.

Na zdravotní prospěšnost biopotravin slyší stále více lidí. Jejich celosvětový odbyt je dávno za hranicí 40 miliard dolarů a stal se nejrychleji rostoucím segmentem trhu s potravinami.

Většina českých domácností si kvůli vyšší ceně nemůže dovolit postavit celý jídelníček na biopotravinách, jejich podíl v našich spížích a lednicích však výrazně roste; loňského roku činil meziroční nárůst 70 % (!) a utratili jsme za ně téměř 1,3 miliardy korun. A tady je několik důvodů, proč v tomto trendu pokračovat.

Biohovězí, které kraluje našemu zářijovému menu, je pro zdraví a výkonnost požehnáním. Svými nutričními hodnotami v některých aspektech trumfuje vychvalovanou drůbež – netučné kusy mají nižší obsah cholesterolu a až čtyřikrát více železa.

Biohovězí má navíc zaručeny výborné chuťové vlastnosti. Na jeho kvalitě se totiž podepisuje životaběh zvířete – krmivo bez antibiotik, dobré zacházení, omezení stresu při porážce. Samozřejmostí je, že pochází z masných plemen a z býka; bude mnohem křehčí a šťavnatější než maso mléčných krav.

Pokud je vám však hovězí v biokvalitě finančně nebo kilometrově vzdálené, neznamená to, že musíte rezignovat na kvalitu masa. Trvejte na informaci o původu, protože zvířata z běžných tuzemských chovů nesmějí být krmena masokostní moučkou nebo hormony, což u řady zahraničních chovů neplatí.

Dokonce si můžete prolustrovat balené maso. Kód z balíčku zadejte do formuláře na www.hovezimaso.cz a zjistíte i původ zvířete. Při střídmé spotřebě a v libovém provedení hovězí organismu vyloženě prospívá.

Kromě kvalitních bílkovin a vitaminů skupiny B obsahuje solidní množství vitaminu D, dobře vstřebatelného železa (organismus využije až 25 procent, což je vysoká dávka), zinku i omega- 3 mastných kyselin.

K esům bioprodukce patří také mléko a výrobky z něj (zejména máte-li možnost ochutnat výrobky z nedávno schváleného tzv. prodeje ze dvora, kdy se jedná o „ruční“ malovýrobu na biofarmách z mléka vlastních krav). Čestnou stráž v seznamech biosurovin nepochybně drží i vejce.

Nosnice, které nemusejí přetrpět svůj krátký život v odpudivých podmínkách velkodrůbežáren, se odvděčují velkými vejci s nádherně žlutým, ba téměř oranžovým žloutkem. Jakékoli pečivo, krém či samostatné využití v podobě volského oka či míchaných vajíček je pak skutečnou oslavou jejich chuti.

Biopotraviny se dnes prodávají stále plošněji. Jejich seznam najdete na www.kez.cz.

Text: JANA TRUNDOVÁ, časopis F.O.O.D.

Fotogalerie

103/979/bio_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Silný vývar 4x jinak: Uzený, slepičí, zeleninový a hovězí

23.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Balzámem pro zkřehlé tělo i duši jsou horké polévky. Základem je vždy poctivý vývar ze zeleniny či masa, který zabere více času, ale výsledek je nenahraditelný. Řekněte ne bujónu v kostce a naučte se 4 skvělé recepty na silný uzený, slepičí, zeleninový a hovězí vývar.

Burger nebo růže? 13 tipů, jak servírovat avokádo!

23.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Většina z nás jej nakrájí na kousky, použije do salátu nebo jako hlavní ingredienci do populárního mexického guacamole. Food blogerka Colette Dike, autorka blogu Food Deco, začala servírovat avokádo do tvaru spirál, růží i burgerů. Zkrátka tak, aby bylo dokonale fotogenické.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

6 věcí z milostného života, které nikdy nedávejte na sociální sítě 6 věcí z milostného života, které nikdy nedávejte na sociální sítě
Blanka Milfaitová: Cestuje po světě a stále vaří marmelády i pro Buckinghamský palác Blanka Milfaitová: Cestuje po světě a stále vaří marmelády i pro Buckinghamský palác
Zatočte s rýmou pomocí Sinupretu! Zatočte s rýmou pomocí Sinupretu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web