Poctivý vývar dokázaly ocenit už naše praprababičky a kouzlo domácí přípravy po letech prožívá doslova renesanci. Pořádný vývar totiž nejen pozvedne vaše polévky a omáčky, ale také nakopne víc než šálek silné kávy!
Kuřecí vývar
1 litr silného vývaru, příprava: 20 minut + pečení a táhnutí
* 1 mrkev
* 1 celeru
* 1 petržel
* 1 vejce
* asi 120 ml plnotučného mléka
* 60 g polohrubé mouky
* sůl
* rostlinný olej
Troubu zapněte na 220 °C. Do pekáče vložte očištěnou zeleninu – celer, petržel, mrkev, cibuli – i kuřecí skelety a koření. Pečte 30 až 40 minut dozlatova. Po upečení vše přendejte do hrnce a zalijte 1,5 až 2 litry vody. Přidejte natě a libeček a nechte „vařit“ – plamen nechte na minimum, vodou by měla jen občas proběhnout bublinka, nesmí vřít. Takto nechte táhnout 2 až 3 hodiny. Mezitím bokem uvařte zeleninu na zavářku, aby byla na skus, nesmí být úplně měkká. Z hotového vývaru vylovte skelety i zeleninu, už nebudou třeba. Vložte bokem uvařenou zeleninu a podle potřeby osolte. Smíchejte vejce, mléko, mouku a špetku soli. Podle potřeby přidejte mléko nebo mouku, těstíčko má mít stejnou hustotu jako palačinkové. Na pánvi usmažte na oleji jednu silnou palačinku. Tu nakrájejte na nudličky. Podávejte k polévce zvlášť.
Hrachová polévka se Silákem
4–6 porcí, příprava: 30 minut + máčení hrachu a vaření
* 400 g zeleného hrachu, nejlépe půleného
* 2 lžíce másla
* 1 velká cibule
* 4 stonky řapíkatého celeru
* 1 mrkev
* 700 ml kuřecího vývaru Silák
* 2 lžíce sušené majoránky
* sůl a pepř
* krutony a petrželka k podávání
Hrách namočte nejméně na 4 hodiny do studené vody. V hrnci na másle osmažte cibuli nakrájenou najemno, celer pokrájený na půlcentimetrové plátky a mrkev nakrájenou na kousky. Trvá to asi 5 minut. Přidejte slitý hrách, zalijte vývarem a stejným množstvím vody. Vařte zhruba hodinu doměkka, hotový hrách se úplně rozpadá. Polovinu polévky odeberte, zbytek rozmixujte dohladka. Odebranou část vmíchejte zpět. Přidejte majoránku a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s krutony a petrželkou.
Všechny ingredience na pastu (u koriandru jen stonky) rozmixujte. Osmažte ji na dvou lžících oleje. Zalijte vývarem a kokosovým mlékem. Přidejte nakrájenou mrkev a šitake a asi 15 minut vařte. Med smíchejte s kořením a solí a naklepané kuře ve směsi obalte. V pánvi rozpalte zbytek oleje a kuře opékejte 4 minuty z každé strany. Nakrájejte na proužky. Polévku dochuťte limetkou a solí. Nudle připravte podle návodu na obalu. Rozdělte i s nakrájeným masem do misek a zalijte polévkou. Ozdobte koriandrem.
Kde se vzal vývar do kelímku?
Možná si vzpomenete, že už před lety bylo na automatech na kávu tlačítko „bujon“. S tím poctivým z kostí neměl mnoho společného, dnes si ale můžete dopřát luxus hodiny a hodiny taženého vývaru v kelímku i u nás. Už loňskou zimu se vývar v kelímku stal hitem New Yorku, kde s ním přišel Michelle Tam, autor oblíbeného blogu o paleo dietě. Jeho rodina pochází z Číny a tam je silná polévka základ všeho. U nás nápad v realitu proměnila naše dlouholetá spolupracovnice ANNA GROSMANOVÁ. Ta ho původně nosila v termosce do práce místo kávy, kolegy to ale nadchlo tak, že už loňskou zimu byl ke koupi v blízké kavárně Paralelní Polis. Když ji pak loni na podzim oslovil ekonom Martin, jestli by podnik nechtěla rozjet ve velkém, neváhala. Na letní sezonu teď plánují vlastní fermentované limonády. www.vyvarsilak.cz