088/501/4-01_img_8570.jpg

Posilněte se… Silákem!

18.05.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Poctivý vývar dokázaly ocenit už naše praprababičky a kouzlo domácí přípravy po letech prožívá doslova renesanci. Pořádný vývar totiž nejen pozvedne vaše polévky a omáčky, ale také nakopne víc než šálek silné kávy!

Kuřecí vývar

1 litr silného vývaru, příprava: 20 minut + pečení a táhnutí

* 1 celeru
* 2 petržele
* 1 mrkev
* 1–2 cibule
* 2 kuřecí skelety
* 4 nová koření
* 10 celých černých pepřů
* 3 bobkové listy
* petrželová a celerová nať
* libeček
* sůl

ZAVÁŘKA A NUDLE

* 1 mrkev
* 1 celeru
* 1 petržel
* 1 vejce
* asi 120 ml plnotučného mléka
* 60 g polohrubé mouky
* sůl
* rostlinný olej

Troubu zapněte na 220 °C. Do pekáče vložte očištěnou zeleninu – celer, petržel, mrkev, cibuli – i kuřecí skelety a koření. Pečte 30 až 40 minut dozlatova. Po upečení vše přendejte do hrnce a zalijte 1,5 až 2 litry vody. Přidejte natě a libeček a nechte „vařit“ – plamen nechte na minimum, vodou by měla jen občas proběhnout bublinka, nesmí vřít. Takto nechte táhnout 2 až 3 hodiny. Mezitím bokem uvařte zeleninu na zavářku, aby byla na skus, nesmí být úplně měkká. Z hotového vývaru vylovte skelety i zeleninu, už nebudou třeba. Vložte bokem uvařenou zeleninu a podle potřeby osolte. Smíchejte vejce, mléko, mouku a špetku soli. Podle potřeby přidejte mléko nebo mouku, těstíčko má mít stejnou hustotu jako palačinkové. Na pánvi usmažte na oleji jednu silnou palačinku. Tu nakrájejte na nudličky. Podávejte k polévce zvlášť.


Hrachová polévka se Silákem

4–6 porcí, příprava: 30 minut + máčení hrachu a vaření

* 400 g zeleného hrachu, nejlépe půleného
* 2 lžíce másla
* 1 velká cibule
* 4 stonky řapíkatého celeru
* 1 mrkev
* 700 ml kuřecího vývaru Silák
* 2 lžíce sušené majoránky
* sůl a pepř
* krutony a petrželka k podávání

Hrách namočte nejméně na 4 hodiny do studené vody. V hrnci na másle osmažte cibuli nakrájenou najemno, celer pokrájený na půlcentimetrové plátky a mrkev nakrájenou na kousky. Trvá to asi 5 minut. Přidejte slitý hrách, zalijte vývarem a stejným množstvím vody. Vařte zhruba hodinu doměkka, hotový hrách se úplně rozpadá. Polovinu polévky odeberte, zbytek rozmixujte dohladka. Odebranou část vmíchejte zpět. Přidejte majoránku a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s krutony a petrželkou.


Kuřecí laksa s kokosovým mlékem

4 porce, příprava: 35 minut

* 4 lžíce rostlinného oleje
* 700 ml kuřecího vývaru Silák
* 400 ml kokosového mléka
* 2 mrkve
* 1 hrst hub šitake
* 1 lžička medu
* 1 lžička koření pěti vůní
* 1 lžičky soli
* 2 kuřecí prsa
* 2 limetky
* 300 g širokých rýžových nudlí

PASTA:

* 2 stroužky česneku
* 3 jarní cibulky
* 2–3 cm zázvoru
* 1 červená chilli paprička
* 1 lžička kurkumy
* 1 lžička arašídového másla
* 1 svazku čerstvého koriandru
* 2 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce sezamového oleje

Všechny ingredience na pastu (u koriandru jen stonky) rozmixujte. Osmažte ji na dvou lžících oleje. Zalijte vývarem a kokosovým mlékem. Přidejte nakrájenou mrkev a šitake a asi 15 minut vařte. Med smíchejte s kořením a solí a naklepané kuře ve směsi obalte. V pánvi rozpalte zbytek oleje a kuře opékejte 4 minuty z každé strany. Nakrájejte na proužky. Polévku dochuťte limetkou a solí. Nudle připravte podle návodu na obalu. Rozdělte i s nakrájeným masem do misek a zalijte polévkou. Ozdobte koriandrem.


Kde se vzal vývar do kelímku?

Možná si vzpomenete, že už před lety bylo na automatech na kávu tlačítko „bujon“. S tím poctivým z kostí neměl mnoho společného, dnes si ale můžete dopřát luxus hodiny a hodiny taženého vývaru v kelímku i u nás. Už loňskou zimu se vývar v kelímku stal hitem New Yorku, kde s ním přišel Michelle Tam, autor oblíbeného blogu o paleo dietě. Jeho rodina pochází z Číny a tam je silná polévka základ všeho. U nás nápad v realitu proměnila naše dlouholetá spolupracovnice ANNA GROSMANOVÁ. Ta ho původně nosila v termosce do práce místo kávy, kolegy to ale nadchlo tak, že už loňskou zimu byl ke koupi v blízké kavárně Paralelní Polis. Když ji pak loni na podzim oslovil ekonom Martin, jestli by podnik nechtěla rozjet ve velkém, neváhala. Na letní sezonu teď plánují vlastní fermentované limonády. www.vyvarsilak.cz

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D.

Fotogalerie

077/501/4-02_img_8513.jpg 081/501/4-03_img_8492.jpg 085/501/4-04_img_8656.jpg 089/501/4-01_img_8570.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Pohodové Vánoce? Naplánujte si pečení dopředu!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Každoročně si slibujete klidné Vánoce v dokonale uklizeném bytě, u pohádek a s několika druhy cukroví? Nestresujte se a naplánujte si s námi pečení dopředu!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete 8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete
Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu
Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web