002/979/pomazanky_b.jpg

Pomazánky pro každý den

01.02.2010 | Redakce | Gourmet

S mírnou nadsázkou řečeno, ke vzniku pomazánek přispěli už staří Egypťané. Ti totiž kolem roku 500 před.n.l. začali připravovat první chlebové placky. Rozsvítili tak zelenou labužnickým Řekům, ale především Římanům. K jejich lukulským hodům se zdokonalené placky výborně hodili jako talíře. Daly se rozmanitě pomazávat a obkládat a navíc sníst. Nápad tak šikovný, že se rychle ujal a rozšířil se i za hranice Říše římské. Tak jako byly oceněny nejprve placky, posléze krajíce chleba, plátky veky, kolečka rohlíků...

Počin posilující prestiž nejenom pomazaných, ale rozmanitě obložených chlebů a toastů vykonal hrabě Sandwich, žijící v 18.stol., když požádal obsluhující, aby mu přinesli k hráčskému stolku roastbeef vložený mezi dva plátky chleba. Požadavek odpovídal jeho názoru, že stolování v klasickém slova smyslu je ztrátou času a čas, jak je i dnes známo, jsou peníze. A že to myslel vážně, prokázal dalším, ve své době více než revolučním činem, že své sendviče zcela bez problémů konzumoval i při jízdě na koni.

Pomazánky jsou univerzálně použitelné od snídaně, přesnídávky, svačiny či večeře až po pohoštění při různých příležitostech, v jakémkoliv prostředí a bez ohledu na roční období. Mohou být připraveny ze surovin tradičních, ale přízeň si získaly i ty, které jsou připraveny dle zásad zdravé výživy. Vždy je dobré mít na mysli, že narozdíl od většiny pokrmů studené kuchyně, kde je důležitá optická poznatelnost použitých surovin, u pomazánek je naopak důležité, aby suroviny byly rozmělněny, rozsekány nebo vyšlehány co nejdokonaleji. A pak právě u takových druhů jako jsou pomazánky tvarohové, luštěninové, obilné, zeleninové, teprve mnoho detailů sjednotí celek.

Ve vztahu k barevnosti vždy pamatujeme, že nepřirozené odstíny odpuzují! Při zdobení by neměla chybět zelená a také podle charakteru pomazánky červená, žlutá a bílá. Stačí se jen porozhlédnout po paletě barev domácí zeleniny a ovoce. A když se nedostává, využijeme i vajec, strouhaného sýra, lehké běloby jogurtů či dresinků. Nezapomínejme také na kombinaci s podkladových chlebem a pečivem.

Zkrátka, dobrá a chutná pomazánka nám vyřeší problém s rychlým jídlem nebo otázku, jak zužitkovat zbytek oběda nebo večeře.

Fotogalerie

003/979/pomazanky_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Originální jídla z luštěnin? Dhal s mušlemi, hummus nebo chilli con carne

01.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Připadají vám luštěniny nudné? Zkuste naše nové recepty z hrachu, čočky a fazolí. Nejen že jsou zdravé, ale s trochou inspirace se stávají neodolatelnými!

Tradiční české recepty: Valašské frgále, králík nebo hrušková bryja

28.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Ochutnejte skvělá jídla napříč východním Českem, od Beskyd až do Slezska k polským hranicím. Chutím místní kuchyně vládnou králičí maso pečené do křupava, valašské frgále i levné recepty původem z hor.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete zhubnout? Tak svačte! Tipy na svačiny, po kterých nepřiberete Chcete zhubnout? Tak svačte! Tipy na svačiny, po kterých nepřiberete
Konec hvězdného páru? Orlando Bloom a Katy Perry si dávají pauzu Konec hvězdného páru? Orlando Bloom a Katy Perry si dávají pauzu
Třezalka a antikoncepce? Pozor, můžete otěhotnět! Na jaké byliny si dávat pozor? Třezalka a antikoncepce? Pozor, můžete otěhotnět! Na jaké byliny si dávat pozor?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web