002/979/pomazanky_b.jpg

Pomazánky pro každý den

01.02.2010 | Redakce | Gourmet

S mírnou nadsázkou řečeno, ke vzniku pomazánek přispěli už staří Egypťané. Ti totiž kolem roku 500 před.n.l. začali připravovat první chlebové placky. Rozsvítili tak zelenou labužnickým Řekům, ale především Římanům. K jejich lukulským hodům se zdokonalené placky výborně hodili jako talíře. Daly se rozmanitě pomazávat a obkládat a navíc sníst. Nápad tak šikovný, že se rychle ujal a rozšířil se i za hranice Říše římské. Tak jako byly oceněny nejprve placky, posléze krajíce chleba, plátky veky, kolečka rohlíků...

Počin posilující prestiž nejenom pomazaných, ale rozmanitě obložených chlebů a toastů vykonal hrabě Sandwich, žijící v 18.stol., když požádal obsluhující, aby mu přinesli k hráčskému stolku roastbeef vložený mezi dva plátky chleba. Požadavek odpovídal jeho názoru, že stolování v klasickém slova smyslu je ztrátou času a čas, jak je i dnes známo, jsou peníze. A že to myslel vážně, prokázal dalším, ve své době více než revolučním činem, že své sendviče zcela bez problémů konzumoval i při jízdě na koni.

Pomazánky jsou univerzálně použitelné od snídaně, přesnídávky, svačiny či večeře až po pohoštění při různých příležitostech, v jakémkoliv prostředí a bez ohledu na roční období. Mohou být připraveny ze surovin tradičních, ale přízeň si získaly i ty, které jsou připraveny dle zásad zdravé výživy. Vždy je dobré mít na mysli, že narozdíl od většiny pokrmů studené kuchyně, kde je důležitá optická poznatelnost použitých surovin, u pomazánek je naopak důležité, aby suroviny byly rozmělněny, rozsekány nebo vyšlehány co nejdokonaleji. A pak právě u takových druhů jako jsou pomazánky tvarohové, luštěninové, obilné, zeleninové, teprve mnoho detailů sjednotí celek.

Ve vztahu k barevnosti vždy pamatujeme, že nepřirozené odstíny odpuzují! Při zdobení by neměla chybět zelená a také podle charakteru pomazánky červená, žlutá a bílá. Stačí se jen porozhlédnout po paletě barev domácí zeleniny a ovoce. A když se nedostává, využijeme i vajec, strouhaného sýra, lehké běloby jogurtů či dresinků. Nezapomínejme také na kombinaci s podkladových chlebem a pečivem.

Zkrátka, dobrá a chutná pomazánka nám vyřeší problém s rychlým jídlem nebo otázku, jak zužitkovat zbytek oběda nebo večeře.

Fotogalerie

003/979/pomazanky_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Guláš 7x jinak podle receptů našich čtenářek

18.01.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Každá žena si pečlivě střeží svůj osvědčený recept na guláš, ať už ho zdědila po babičce, mamince nebo ho našla v kuchařce. Vybrali jsme pro vás 7 receptů našich čtenářek, díky kterým se vám guláš povede na výbornou.

Největší gastronomické trendy roku 2017

17.01.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Stejně jako každý rok, i letos se nesou gastronomií trendy z minulého roku a opět se vyzdvihuje lokálnost, maximální čerstvost a tradice. Pozadu nejsou ani hipsterské kavárny, minimalismus a alternativní stravování.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

7 překvapivých důvodů, proč bývá druhé manželství lepší než to první 7 překvapivých důvodů, proč bývá druhé manželství lepší než to první
Sladkosti a alkohol: Co je při hubnutí horší a vy to nebudete smět? Sladkosti a alkohol: Co je při hubnutí horší a vy to nebudete smět?
Jak snadno a dobře vymalovat pokoj? Stačí znát těchto 7 rad! Jak snadno a dobře vymalovat pokoj? Stačí znát těchto 7 rad!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web