002/979/pomazanky_b.jpg

Pomazánky pro každý den

01.02.2010 | Redakce | Gourmet

S mírnou nadsázkou řečeno, ke vzniku pomazánek přispěli už staří Egypťané. Ti totiž kolem roku 500 před.n.l. začali připravovat první chlebové placky. Rozsvítili tak zelenou labužnickým Řekům, ale především Římanům. K jejich lukulským hodům se zdokonalené placky výborně hodili jako talíře. Daly se rozmanitě pomazávat a obkládat a navíc sníst. Nápad tak šikovný, že se rychle ujal a rozšířil se i za hranice Říše římské. Tak jako byly oceněny nejprve placky, posléze krajíce chleba, plátky veky, kolečka rohlíků...

Počin posilující prestiž nejenom pomazaných, ale rozmanitě obložených chlebů a toastů vykonal hrabě Sandwich, žijící v 18.stol., když požádal obsluhující, aby mu přinesli k hráčskému stolku roastbeef vložený mezi dva plátky chleba. Požadavek odpovídal jeho názoru, že stolování v klasickém slova smyslu je ztrátou času a čas, jak je i dnes známo, jsou peníze. A že to myslel vážně, prokázal dalším, ve své době více než revolučním činem, že své sendviče zcela bez problémů konzumoval i při jízdě na koni.

Pomazánky jsou univerzálně použitelné od snídaně, přesnídávky, svačiny či večeře až po pohoštění při různých příležitostech, v jakémkoliv prostředí a bez ohledu na roční období. Mohou být připraveny ze surovin tradičních, ale přízeň si získaly i ty, které jsou připraveny dle zásad zdravé výživy. Vždy je dobré mít na mysli, že narozdíl od většiny pokrmů studené kuchyně, kde je důležitá optická poznatelnost použitých surovin, u pomazánek je naopak důležité, aby suroviny byly rozmělněny, rozsekány nebo vyšlehány co nejdokonaleji. A pak právě u takových druhů jako jsou pomazánky tvarohové, luštěninové, obilné, zeleninové, teprve mnoho detailů sjednotí celek.

Ve vztahu k barevnosti vždy pamatujeme, že nepřirozené odstíny odpuzují! Při zdobení by neměla chybět zelená a také podle charakteru pomazánky červená, žlutá a bílá. Stačí se jen porozhlédnout po paletě barev domácí zeleniny a ovoce. A když se nedostává, využijeme i vajec, strouhaného sýra, lehké běloby jogurtů či dresinků. Nezapomínejme také na kombinaci s podkladových chlebem a pečivem.

Zkrátka, dobrá a chutná pomazánka nám vyřeší problém s rychlým jídlem nebo otázku, jak zužitkovat zbytek oběda nebo večeře.

Fotogalerie

003/979/pomazanky_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Sobotní snídaně pro celou rodinu? Zkuste sladké i slané šátečky!

29.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Užijte si sobotní ráno ve znamení odpočinku! Snídani pro celou rodinu zvládnete během pár minut, vydrží do druhého dne a to nejlepší – přípravu zvládnou i děti. Sladké a slané šátečky chutnají nejlépe z listového těsta a s náplní, kterou máte vy a vaše ratolesti nejraději.

Letošní hit? Černá zmrzlina!

29.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Ačkoliv sezóna teprve začíná, zmrzlina je populární celoročně! V létě osvěží a v zimě chutná nejlépe na horkých palačinkách. Zmrzlinárna Little Damage v Los Angeles se rozhodla prodávat černou zmrzlinu natočenou do černého kornoutu. A stal se z ní hit!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky? 5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky?
Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat! Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat!
Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak? Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web