002/979/pomazanky_b.jpg

Pomazánky pro každý den

01.02.2010 | Redakce | Gourmet

S mírnou nadsázkou řečeno, ke vzniku pomazánek přispěli už staří Egypťané. Ti totiž kolem roku 500 před.n.l. začali připravovat první chlebové placky. Rozsvítili tak zelenou labužnickým Řekům, ale především Římanům. K jejich lukulským hodům se zdokonalené placky výborně hodili jako talíře. Daly se rozmanitě pomazávat a obkládat a navíc sníst. Nápad tak šikovný, že se rychle ujal a rozšířil se i za hranice Říše římské. Tak jako byly oceněny nejprve placky, posléze krajíce chleba, plátky veky, kolečka rohlíků...

Počin posilující prestiž nejenom pomazaných, ale rozmanitě obložených chlebů a toastů vykonal hrabě Sandwich, žijící v 18.stol., když požádal obsluhující, aby mu přinesli k hráčskému stolku roastbeef vložený mezi dva plátky chleba. Požadavek odpovídal jeho názoru, že stolování v klasickém slova smyslu je ztrátou času a čas, jak je i dnes známo, jsou peníze. A že to myslel vážně, prokázal dalším, ve své době více než revolučním činem, že své sendviče zcela bez problémů konzumoval i při jízdě na koni.

Pomazánky jsou univerzálně použitelné od snídaně, přesnídávky, svačiny či večeře až po pohoštění při různých příležitostech, v jakémkoliv prostředí a bez ohledu na roční období. Mohou být připraveny ze surovin tradičních, ale přízeň si získaly i ty, které jsou připraveny dle zásad zdravé výživy. Vždy je dobré mít na mysli, že narozdíl od většiny pokrmů studené kuchyně, kde je důležitá optická poznatelnost použitých surovin, u pomazánek je naopak důležité, aby suroviny byly rozmělněny, rozsekány nebo vyšlehány co nejdokonaleji. A pak právě u takových druhů jako jsou pomazánky tvarohové, luštěninové, obilné, zeleninové, teprve mnoho detailů sjednotí celek.

Ve vztahu k barevnosti vždy pamatujeme, že nepřirozené odstíny odpuzují! Při zdobení by neměla chybět zelená a také podle charakteru pomazánky červená, žlutá a bílá. Stačí se jen porozhlédnout po paletě barev domácí zeleniny a ovoce. A když se nedostává, využijeme i vajec, strouhaného sýra, lehké běloby jogurtů či dresinků. Nezapomínejme také na kombinaci s podkladových chlebem a pečivem.

Zkrátka, dobrá a chutná pomazánka nám vyřeší problém s rychlým jídlem nebo otázku, jak zužitkovat zbytek oběda nebo večeře.

Fotogalerie

003/979/pomazanky_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Cukroví podle čtenářů: 5 sladkých receptů, které musíte vyzkoušet

05.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Vybrali jsme pro vás lahodných 5 receptů na vánoční cukroví, podle kterých pravidelně pečete. Nechybí sladká klasika v podobě vanilkových rohlíčků, ani čokoládové pralinky, které můžete darovat nejenom k Vánocům.

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web