143/608/4-024.jpg

Polévky jsou grunt

24.08.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Když nevíte co by, dejte si hutnou polévku z chalupářských zásob. Ať už k obědu, nebo k večeři, zasytí vás!

Květáková polévka v chlebu

4 menší kulaté chleby, příprava: 30 minut

* 2 lžíce másla
* 3 lžíce hladké mouky
* 1 litr kuřecího vývaru
* 1 květák
* 1 pórek
* 2 větší brambory typu B
* sůl a pepř
* 1 lžička kmínu
* 4 vejce
* 200 ml smetany 33%
* 1 hrst zelené petrželky

Ve vysokém hrnci usmažte z másla a mouky světlou jíšku, zalijte ji vývarem, přidejte na růžičky rozebraný květák, nakrájený pórek a brambory. Dochuťte solí, pepřem a kmínem. Vařte do změknutí, nechte trochu vychladnout, rozmixujte a všlehejte vejce. Krátce povařte. Na závěr přidejte smetanu a nasekanou petrželku. Podávejte ve vydlabaném chlebu.


Kulajda s liškami a koprem

4 porce, příprava: 35 minut

* 2 lžíce másla
* 3 lžíce hladké mouky
* 1 l hovězího vývaru
* 4 brambory typu B
* 100 g sušených lišek
* sůl a pepř
* 3 lžíce krupicového cukru
* 2 lžíce octa
* 200 ml smetany 33%
* hrst nasekaného kopru
* 4 ztracená vejce

V hrnci rozehřejte máslo, přisypte mouku a usmažte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem, přidejte oloupané a nakrájené brambory, v horké vodě namočené lišky a vařte do změknutí brambor. Osolte a opepřete, přidejte cukr a ocet, na závěr smetanu a nasekaný kopr. Polévku nalijte do talířů a do každého přidejte ztracené vejce.


Fazolová polévka s klobásou

4 porce, příprava: 45 minut

* 2 lžíce sádla
* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* 3 lžíce hladké mouky
* 1 lžíce mleté uzené papriky
* 1 l hovězího vývaru
* 2 cukety
* 3 papriky
* 200 g cherry rajčátek
* 2 mrkve
* 2 brambory typu B
* 400 g nabobtnalých bílých fazolí
* 2 chilli papričky
* sůl a pepř
* 2 ostřejší klobásy
* 70 g anglické slaniny
* hrst nasekané petrželky
* 2 červené cibule
* 200 ml zakysané smetany

Na sádle orestujte nadrobno nasekanou cibuli a česnek, zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku. Nechte v ní rozpustit papriku a po částech zalijte vývarem. Přidejte na drobné kousky nakrájené cukety, papriky, cherry rajčátka, mrkev, brambory, nasypte fazole. Přidejte chilli papričky, sůl a pepř a nechte vařit do změknutí. Na pánvi si orestujte nakrájené klobásy a anglickou slaninu, přidejte je do polévky s nasekanou petrželkou a červenou cibulí, vmíchejte smetanu.

NÁŠ TIP: Pro lepší zažívání a chuť fazolí je tu saturejka. Vypěstujte si vlastní zásoby. Potřebuje slunce, závětří a nepřelévat.


Pivní rohlíky

20 menších rohlíků, příprava: 40 minut + kynutí

* 400 g hladké mouky
* 1 lžíce soli
* 1 lžíce krupicového cukru
* 1 balení instantního droždí (nebo 20 g čerstvého)
* 1 vrchovatá lžíce vepřového sádla
* 200 ml piva
* mléko na potření
* hrubá sůl a kmín

Prosejte mouku se solí, přidejte cukr, droždí, změklé sádlo a pivo a vypracujte hladké těsto. V teple ho nechte asi hodinu kynout. Poté těsto rozpulte, z každého dílu vyválejte placku a z ní nakrájejte trojúhelníčky. Ty zarolujte ke středu, přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, ohněte a nechte pod utěrkou kynout dalších 30 minut. Poté potřete vlažným mlékem, posypte hrubou solí a kmínem a pečte v předehřáté troubě při 200 °C (asi 10 minut). Teplotu stáhněte na 160 °C a upečte dozlatova (asi 10 minut).

Náš TIP: Posypte si pečivo mákem. Tato olejnina má desetkrát více vápníku než mléko. Co z pytlíku neupotřebíte, uložte do dobře těsnící nádoby a skladujte v suchu a chladu.

Fotogalerie

132/608/4-025.jpg 136/608/4-026.jpg 140/608/4-027.jpg 144/608/4-024.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Největší gastronomické trendy roku 2017

17.01.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Stejně jako každý rok, i letos se nesou gastronomií trendy z minulého roku a opět se vyzdvihuje lokálnost, maximální čerstvost a tradice. Pozadu nejsou ani hipsterské kavárny, minimalismus a alternativní stravování.

7 receptů, které musíte zkusit na horách v Rakousku

16.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Chystáte se během zimních měsíců na dovolenou do rakouských Alp? Jestli ano, tajně vám závidíme. Pokud se musíte spokojit s českými hory, doporučujeme vám si alespoň připravit několik delikátních rakouských receptů.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 překvapivých důvodů, proč bývá druhé manželství lepší než to první 8 překvapivých důvodů, proč bývá druhé manželství lepší než to první
Sladkosti a alkohol: Co je při hubnutí horší a vy to nebudete smět? Sladkosti a alkohol: Co je při hubnutí horší a vy to nebudete smět?
Jak snadno a dobře vymalovat pokoj? Stačí znát těchto 7 rad! Jak snadno a dobře vymalovat pokoj? Stačí znát těchto 7 rad!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web