143/608/4-024.jpg

Polévky jsou grunt

24.08.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Když nevíte co by, dejte si hutnou polévku z chalupářských zásob. Ať už k obědu, nebo k večeři, zasytí vás!

Květáková polévka v chlebu

4 menší kulaté chleby, příprava: 30 minut

* 2 lžíce másla
* 3 lžíce hladké mouky
* 1 litr kuřecího vývaru
* 1 květák
* 1 pórek
* 2 větší brambory typu B
* sůl a pepř
* 1 lžička kmínu
* 4 vejce
* 200 ml smetany 33%
* 1 hrst zelené petrželky

Ve vysokém hrnci usmažte z másla a mouky světlou jíšku, zalijte ji vývarem, přidejte na růžičky rozebraný květák, nakrájený pórek a brambory. Dochuťte solí, pepřem a kmínem. Vařte do změknutí, nechte trochu vychladnout, rozmixujte a všlehejte vejce. Krátce povařte. Na závěr přidejte smetanu a nasekanou petrželku. Podávejte ve vydlabaném chlebu.


Kulajda s liškami a koprem

4 porce, příprava: 35 minut

* 2 lžíce másla
* 3 lžíce hladké mouky
* 1 l hovězího vývaru
* 4 brambory typu B
* 100 g sušených lišek
* sůl a pepř
* 3 lžíce krupicového cukru
* 2 lžíce octa
* 200 ml smetany 33%
* hrst nasekaného kopru
* 4 ztracená vejce

V hrnci rozehřejte máslo, přisypte mouku a usmažte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem, přidejte oloupané a nakrájené brambory, v horké vodě namočené lišky a vařte do změknutí brambor. Osolte a opepřete, přidejte cukr a ocet, na závěr smetanu a nasekaný kopr. Polévku nalijte do talířů a do každého přidejte ztracené vejce.


Fazolová polévka s klobásou

4 porce, příprava: 45 minut

* 2 lžíce sádla
* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* 3 lžíce hladké mouky
* 1 lžíce mleté uzené papriky
* 1 l hovězího vývaru
* 2 cukety
* 3 papriky
* 200 g cherry rajčátek
* 2 mrkve
* 2 brambory typu B
* 400 g nabobtnalých bílých fazolí
* 2 chilli papričky
* sůl a pepř
* 2 ostřejší klobásy
* 70 g anglické slaniny
* hrst nasekané petrželky
* 2 červené cibule
* 200 ml zakysané smetany

Na sádle orestujte nadrobno nasekanou cibuli a česnek, zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku. Nechte v ní rozpustit papriku a po částech zalijte vývarem. Přidejte na drobné kousky nakrájené cukety, papriky, cherry rajčátka, mrkev, brambory, nasypte fazole. Přidejte chilli papričky, sůl a pepř a nechte vařit do změknutí. Na pánvi si orestujte nakrájené klobásy a anglickou slaninu, přidejte je do polévky s nasekanou petrželkou a červenou cibulí, vmíchejte smetanu.

NÁŠ TIP: Pro lepší zažívání a chuť fazolí je tu saturejka. Vypěstujte si vlastní zásoby. Potřebuje slunce, závětří a nepřelévat.


Pivní rohlíky

20 menších rohlíků, příprava: 40 minut + kynutí

* 400 g hladké mouky
* 1 lžíce soli
* 1 lžíce krupicového cukru
* 1 balení instantního droždí (nebo 20 g čerstvého)
* 1 vrchovatá lžíce vepřového sádla
* 200 ml piva
* mléko na potření
* hrubá sůl a kmín

Prosejte mouku se solí, přidejte cukr, droždí, změklé sádlo a pivo a vypracujte hladké těsto. V teple ho nechte asi hodinu kynout. Poté těsto rozpulte, z každého dílu vyválejte placku a z ní nakrájejte trojúhelníčky. Ty zarolujte ke středu, přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, ohněte a nechte pod utěrkou kynout dalších 30 minut. Poté potřete vlažným mlékem, posypte hrubou solí a kmínem a pečte v předehřáté troubě při 200 °C (asi 10 minut). Teplotu stáhněte na 160 °C a upečte dozlatova (asi 10 minut).

Náš TIP: Posypte si pečivo mákem. Tato olejnina má desetkrát více vápníku než mléko. Co z pytlíku neupotřebíte, uložte do dobře těsnící nádoby a skladujte v suchu a chladu.

Fotogalerie

132/608/4-025.jpg 136/608/4-026.jpg 140/608/4-027.jpg 144/608/4-024.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Nedělní snídaně do postele: Belgické vafle, koblihy a sladké palačinky

26.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Jen máloco voní tak vábivě jako nedělní snídaně, kterou vám zrovna někdo chystá do postele. Navíc za předpokladu, že ji připravuje z božské kombinace přepuštěného másla s cukrem a navrch ozdobí ovocem, čokoládou a šlehačkou.

Originální dezerty nejen z formy: Upečte hrad, růži nebo pandu

25.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Pečení dortů, koláčů, sušenek a bábovek vás bude bavit o to víc, když sladké získá neobvyklý tvar! Zejména pak děti ocení dezerty ve tvaru hradu, mini báboviček nebo medvídka. Pořiďte si jednu z originálních forem nebo některé z vykrajovátek na pečení podle našeho výběru.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy? Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy?
5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš 5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš
Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit! Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web