Každoročně si slibujete klidné Vánoce v dokonale uklizeném bytě, u pohádek a s několika druhy cukroví? Nestresujte se a naplánujte si s námi pečení dopředu!
1. Plánování aneb méně je více
- Připravte si seznam cukroví, které máte nejradši a které nesmí chybět na vašem štědrovečerním stole.
- Naplánujte a sepište si na papír, kdy upečete jednotlivé druhy, ideálně o víkendu, ale zároveň v množství, které opravdu sníte.
- Doma zkontrolujte všechny potřebné ingredience a až potom se vydejte na nákup.
- Chystáte-li se na velké pečení, dejte na systematický postup našich maminek: Těsta na cukroví připravujte v jeden den a následující den už jenom zpracovávejte na pomoučeném vále.
- Pokud vám během pečení zbyde nevyužité těsto, zabalte ho do utěrky/igelitového sáčku a dejte zmrazit do mrazáku.
2. Konec listopadu: Sláva perníčkům a rohlíčkům
Přelom listopadu a prosince si přímo říká o první várku medových perníčků a rohlíčků, které potřebují čas na změknutí. Většina cukroví chutná nejlépe po prvním týdnu, kdy se rozleží v krabici. Dokonale vláčné perníčky a rohlíčky můžete využít též jako jedlou dekoraci na adventní věnec nebo jako ozdobu na stromek.
3. Nejvděčnější cukroví? Linecké!
Vánoční pečení se neobejde bez staré dobré klasiky v podobě lineckého, které lze připravit na sto způsobů a na tři až jeden týden dopředu. Nezapomeňte ho promazat krémem, marmeládou a namočit do čokolády. V troubě pak hlídejte, aby se linecké zespoda nepřipálilo.
4. Poslední záchrana? Nepečené cukroví!
Ať už máte plné ruce práce, nestíháte a nebo se vám jenom nechce péct, vždy je tu rychlá varianta, jak mít na Vánoce “napečeno“. Nepečené cukroví je jedno z nejvyhledávanějších. Rumové, kokosové či ovesné kuličky zvládne i naprostý začátečník.