Podzimní pikantní nakládačky

Podzimní pikantní nakládačky

Nakládané sezonní chuťovky se vám budou hodit, když přijde návštěva anebo vás přepadne neodbytná chuť na něco sladkokyselého. Dodají také zajímavout chuť masu. Rychle hotové, bleskově spotřebované.

Trojbarevná zelenina

na 500 g zeleniny, příprava: 20 minut

* 500 g okurek, květáku či červené cibule
* 250 ml vinného octa
* 250 ml vody
* 1 lžíce třtinového cukru
* 1 lžíce mořské soli
* pepř
* 1 lžíce hořčičného semínka (k okurkám)
* 1 lžíce kmínu (ke květáku)
* 1 lžíce koriandru (k cibuli)

Zeleninu nakrájejte na menší kusy a přendejte do sklenic. V hrnci svařte ocet s 250 ml vody, cukrem, solí, pepřem a kořením (asi 1 minutu). Horkým lákem přelijte zeleninu, uzavřete sklenice a nechte vychladnout. Dejte na 14 dní do chladu odpočinout a poté do 1 týdne zkonzumujte.

Náš TIP: K cibuli pro změnu přidejte pár květů voňavého hřebíčku, na 500 g bohatě stačí 4 až 5 kusů.


Nakládané párty žampiony

na 500 g hub, příprava: 15 minut

* 500 g malých žampionů
* 150 ml olivového oleje
* 150 ml bílého vinného octa
* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička sušeného oregana
* 0,5 lžičky celého pepře
* 1 lžíce třtinového cukru
* 0,5 lžičky chilli vloček
* 1 bobkový list
* sůl a pepř

Houby uvařte v osolené vodě do změknutí (asi 3 minuty). Sceďte je a v míse promíchejte s olejem, octem a cibulí nakrájenou na tenké plátky. Přidejte plátky česneku, oregano, kuličky pepře, cukr a chilli vločky. Promíchejte, osolte, opepřete. Žampiony přendejte do sklenice a zalijte zbývajícím lákem. Skladujte v ledničce nejdéle 4 dny.

Náš TIP: Semena koriandru. Také máte pytlík doma, ale je zatím netknutý? Tak s nakládanými houbami přichází jeho chvíle.


Jablka s balzamikovým octem

na 1 kg jablek, příprava: 20 minut + chladnutí

* 1 kg jablek
* 5 šalotek
* 150 ml vody
* 250 ml balzamikového octa
* 50 ml medu
* 1 lžička černého pepře
* 1 lžička jalovce
* 1 snítka rozmarýnu

Jablka zbavte jádřinců. Jablka a šalotky nakrájejte na tenčí plátky a rozdělte je do zavařovacích sklenic. Připravte si lák. Do kastrůlku nalijte 150 ml vody, přidejte balzamikový ocet, med a vše vařte asi minutu, dokud se med nerozpustí. Poté přidejte koření, promíchejte a lákem zalijte jablka s šalotkou. Pečlivě uzavřete, nechte vychladnout a uchovávejte v chladu. Spotřebujte do 5 dnů.

Náš TIP: K jablkům můžete přidat lžíci jedlých jeřabin nebo plodů dřínu, ty se ovšem sbírají až poté, co přejdou prvním mrazíkem.


Ještě do skla

* HRUŠKY – vybírejte menší a pevné druhy na vrcholu zralosti, nikdy ale přezrálé.
* HOUBY– čerstvé, pevné a zdravé, nic z toho neošiďte. Nejlepší jsou hříbky a lišky, na podzim můžete naložit třeba mladé václavky, na jaře aromatické smrže.
* PATISONY – pevná, jemně moučná a trochu nasládlá dužnina je příjemná na skus.
* KUKUŘICE – čerstvé klasy uvařte, nakrájejte a naložte se stroužky česneku a chilli papričkou.
* ČERVENÁ ŘEPA – do sladkokyselého nálevu k nakrájeným uvařeným bulvám přidejte fenykl a anýz.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky