Podávejte divočinu originálně: 3 netradiční přílohy ke zvěřině
F.O.O.D.
|
21. 11. 2014
Gourmet
Knedlíky nebo vařené brambory jsou fajn, proč ale nezkusit ke zvěřině servírovat něco delikátnějšího?
Maďarské noky
4 porce - příprava: 30 minut + odležení
* 1 vejce
* špetka soli
* 400 g polohrubé mouky
* 50 g másla
V misce rozšlehejte vejce se solí a postupně rukama zadělávejte s moukou a asi 150 ml vlažné vody. Hotové těsto je pružné, ale nelepí. Nechte ho zhruba 20 minut odpočinout. Z kousků těsta vytvarujte válečky, ze kterých pak prsty tvořte nočky. V hrnci přiveďte k varu větší množství vody a noky v ní po částech uvařte – když vyplavou, vařte ještě 1 minutu. Vyjměte je cedníkem a v míse vždy promíchejte s kouskem másla. Ihned podávejte. Hodí se ke zvěřině s omáčkovou úpravou (ragú, guláš apod.).
Mandlové brambory
4 porce - příprava: 45 minut
* 400 g brambor typu B
* rostlinný olej
* hrst loupaných mandlí
* 100 ml smetany ke šlehání
* 3 vejce
* sůl a muškátový oříšek
Troubu zapněte na 200 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Na oleji orestujte nahrubo nasekané mandle. Brambory navrstvěte spolu s mandlemi do vymazané zapékací misky. Zalijte smetanou rozšlehanou s vejci a ochucenou solí a muškátovým oříškem. Pečte asi 30 minut dozlatova. Krájejte vychladlé.
Batátové pyré s čokoládovou omáčkou
4 porce - příprava: 35 minut
* 500 g batátů
* 2 lžíce másla
* 75 ml smetany ke šlehání
* sůl a čerstvě mletý pepř
OMÁČKA:
* 2 lžíce másla
* 2 nasekané šalotky
* 4 naběračky šťávy ze zvěřiny
* 150 ml červeného vína
* 40 g hořké čokolády
Batáty uvařte doměkka a vyšlehejte s máslem a ohřátou smetanou. Dochuťte solí a pepřem, případně i muškátovým květem. Na másle zpěňte šalotku, zalijte šťávou a vínem a nechte zredukovat. Přidejte nastrouhanou čokoládu. Podávejte k pečenému masu.