430/589/4-049.jpg

Pesto není jen Itálie

01.08.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Milujete pestrost, kterou pesta přinášejí do italské kuchyně? Pak vás určitě zaujmou i naše míchaná vajíčka či asijské nudle.

Nevěřte tomu, že připravit prvotřídní pesto je věda. Pokud nemáte ambice konkurovat proslulému janovskému pestu, jehož podstatou je tamní bazalka bez mátové stopy charakteristické pro ostatní druhy, neslevíte z perfektní kvality surovin a dáte mu špetku svého srdce, nemůžete selhat. Hmoždíř je bonusem, nikoli podmínkou. Mixér poslouží také dobře. Podstatný je olej a bazalka. Olivový olej má být extra panenský a v ústech jemný, bazalka ručně natrhaná, svěží, nejlépe s drobnějšími lísty. Parmazán, česnek a piniové oříšky věrně doprovázejí základní verzi.

Velmi příjemné variace vytvoříte z dalších čerstvých zelených bylin, jako jsou petrželka či koriandr, salátových lístků typu rukola, případně sušených rajčat. K nim je důležité nakombinovat chuťově sladěné ořechy a semena, ze sýrů je výborný například pecorino romano. Pesto je totiž pobídka pro vaši kreativitu v kuchyni, samozřejmě za předpokladu, že respektujete charakter jídel, která má podtrhnout.


Míchaná vajíčka s bazalkovým pestem

4 porce, příprava: 30 minut

* 12 vajec
* 100 ml 33% smetany
* 50 g másla
* 0,5 hlávky kapusty
* 4 jarní cibulky
* 200 g sušených rajčat
* hrst piniových oříšků
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř

BAZALKOVÉ PESTO

* 100 ml olivového oleje
* 100 g bazalky
* 50 g rukoly
* 1 stroužek česneku
* 40 g parmazánu
* hrst piniových oříšků
* sůl a pepř

Vejce rozklepněte do mísy a vyšlehejte se smetanou. Přidejte pesto vyrobené z olivového oleje, bazalky, rukoly, česneku, parmazánu, piniových oříšků, vše dochuťte solí a pepřem. Vaječnou směs s pestem osmahněte na másle do konzistence míchaných vajec, kterou máte v oblibě. Kapustové listy spařte vroucí vodou, nechte okapat, nakrájejte na širší proužky a poté společně s nasekanou jarní cibulkou, sušenými rajčaty a piniovými oříšky krátce orestujte na olivovém oleji. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s míchanými vejci.

NÁŠ TIP: Mladé pevné listy mangoldu jsou ve vaječné míchanici vděčnou alternativou kapusty.


Bramborový salát s pestem ze sušených rajčat

4 porce, příprava: 45 minut

* 600 g malých brambor typu A
* 400 g cherry rajčátek
* 100 g zelených oliv
* sůl a pepř
* 2–3 lžíce zeleninového vývaru
* 100 g rukoly

RAJČATOVÉ PESTO

* 100 ml olivového oleje
* 200 g sušených rajčat
* 50 g zelených oliv
* 40 g parmazánu
* 1 stroužek česneku
* hrst loupaných mandlí
* sůl a pepř

Brambory i se slupkou uvařte doměkka, slijte a nechte vychladnout. Poté brambory nakrájejte na poloviny. Připravte si pesto: Rozmixujte olivový olej, sušená rajčata, olivy, parmazán, česnek a mandle, dochuťte solí a pepřem. Přendejte je na pánev, smíchejte s cherry rajčátky, olivami, přidejte pesto a zeleninový vývar. Salát krátce prohřejte a podávejte ozdobený rukolou.

Náš TIP: Salát zpestří kopeček hustého bílého jogurtu.


Kuřecí prsa s pistáciovým pestem

4 porce, příprava: 40 minut

* 4 kuřecí prsa
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 200 g cherry rajčátek
* 2 balení mozzarelly (250 g)
* 40 g parmazánu
* hrst oregana

PISTÁCIOVÉ PESTO

* 100 ml olivového oleje
* 1 stroužek česneku
* 40 g parmazánu
* hrst vyloupaných pistácií
* hrst bazalky
* sůl a pepř

Kuřecí prsa osolte, opepřete a přendejte do pekáčku vytřeného olejem. Na ně rozdělte pesto rozmixované z olivového oleje, česneku, parmazánu, mandlí, bazalky, pistácií, dochucené solí a pepřem. Přiklopte plátky rajčat, mozzarelly a nakonec zasypte nastrouhaným parmazánem a oreganem. Pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. Podávejte se salátem.


Skleněné nudle s asijským pestem

4 porce, příprava: 30 minut

* 1 balení rýžových nudlí (375 g)
* 500 g předvařených krevet
* 2 lžíce olivového oleje
* hrst koriandru
* šťáva z 1 limetky
* sůl a pepř
* 40 g oříšků kešú

ASIJSKÉ PESTO

* 100 ml olivového oleje
* 100 g koriandru
* 4 cm dlouhý kořen zázvoru
* 2 chilli papričky
* 1 stroužek česneku
* 40 g parmazánu
* hrst oříšků kešú
* sůl a pepř

Nudle připravte podle návodu na obale. Předvařené krevety vyloupejte, smíchejte je s trochou olivového oleje, koriandrem, šťávou z limetky, solí a pepřem. Orestujte dozlatova na pánvi. Ke konci přidejte oříšky kešú. Měkké nudle smíchejte s pestem z olivového oleje, koriandru, zázvoru, chilli papriček, česneku, parmazánu a kešú. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s krevetami a oříšky kešú.

Fotogalerie

419/589/4-050.jpg 423/589/4-051.jpg 427/589/4-052.jpg 431/589/4-049.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Pohodové Vánoce? Naplánujte si pečení dopředu!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Každoročně si slibujete klidné Vánoce v dokonale uklizeném bytě, u pohádek a s několika druhy cukroví? Nestresujte se a naplánujte si s námi pečení dopředu!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web