309/609/4-070.jpg

Ovocné knedlíky jak je máme rádi

07.09.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Nadýchané sladké knedlíky zalité máslem a zasypané strouhaným tvarohem vždy byly oblíbenou volbou pro všechny, kdo zatoužili po sladkém obědě. Přinášíme pár tipů na tuto vykutálenou dobrotu.

Kynuté knedlíky s malinami a borůvkami

6 porcí, příprava: 40 minut + kynutí

* 500 g polohrubé mouky + na poprášení válu
* 20 g čerstvého droždí
* 1 lžíce třtinového cukru
* 250 ml polotučného mléka
* 1 vejce
* špetka soli
* 350 g ovoce (borůvky a maliny)
* 250 g tvarohu na strouhání
* moučkový cukr a máslo na dochucení

Mouku prosejte do mísy, uprostřed udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí, přidejte cukr a zalijte polovinou vlažného mléka. 10 minut nechte v teple vzejít kvásek. Poté vmíchejte zbytek vlažného mléka, vejce a špetku soli. Vypracujte hladké těsto, přikryjte mísu čistou utěrkou a nechte v teple kynout asi hodinu. V průběhu kynutí můžete těsto ještě jednou propracovat. Poté na pomoučněném válu těsto vyválejte na plát silný asi 5 mm. Rozdělte na čtverce, do středu vložte omyté a osušené ovoce a vytvarujte knedlíky. Vařte je ve vroucí vodě podle velikosti asi 8–10 minut, dokud nevyplavou. Poté podávejte s nastrouhaným tvarohem, zasypané moučkovým cukrem a zalité rozpuštěným máslem.


Bramborové knedlíky s blumou a skořicí

4 porce, příprava: 40 minut + chlazení brambor

* 600 g brambor typu B
* 280 g polohrubé mouky nebo dětské krupice
* 1 vejce
* špetka soli
* 500 g blum
* 150 g třtinového cukru
* 2 lžíce mleté skořice
* 2 lžíce strouhanky
* máslo na zalití
* mouka na poprášení válu

Brambory i se slupkou vařte doměkka, nechte vychladnout a poté najemno nastrouhejte. Vmíchejte mouku, vejce a sůl a vypracujte hladké těsto. To nechte chvilku odpočinout. Mezitím přiveďte ve velkém hrnci vodu k varu. Těsto na trošce mouky vyválejte v plát asi 5 mm tlustý, podle velikosti blum ho rozkrájejte na čtverce. Blumy rozkrojte napůl, vyndejte pecky a zase spojte k sobě, obalte těstem a vytvarujte knedlíky. Pozvolna je vařte ve vroucí vodě 10–15 minut. Poté nechte okapat a ještě teplé je obalte ve směsi z cukru, skořice a strouhanky. Na talíři zalijte rozpuštěným máslem.

NÁŠ TIP: Pokud nemáte čas, použijte sypké bramborové těsto, přidejte 400 ml vody a 1 vejce.


Tvarohové knedlíčky s jahodami a rebarborou

4 porce, příprava: 30 minut

* 250 g měkkého tvarohu + na podávání
* 50 ml polotučného mléka
* 1 vejce
* 200 g polohrubé mouky + 50 g hrubé mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* špetka soli
* 1 lžíce másla + na zalití
* 2 stonky rebarbory
* 200 g jahod

Měkký tvaroh smíchejte s mlékem, vejcem, moukou, práškem do pečiva a špetkou soli. Vypracujte těsto, nechte ho chvilku odpočinout a poté z něj tvarujte menší knedlíčky. Vařte je ve vroucí vodě, dokud nevyplavou, asi 7 minut. Mezitím na másle orestujte na menší kousky nakrájenou oloupanou rebarboru, po chvilce přidejte na menší kousky nakrájené jahody a krátce poduste. Ovocnou směsí ozdobte na talíři knedlíčky, podávejte s tvarohem a zalijte trochou rozpuštěného másla.

Fotogalerie

302/609/4-068.jpg 306/609/4-069.jpg 310/609/4-070.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Silný vývar 4x jinak: Uzený, slepičí, zeleninový a hovězí

23.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Balzámem pro zkřehlé tělo i duši jsou horké polévky. Základem je vždy poctivý vývar ze zeleniny či masa, který zabere více času, ale výsledek je nenahraditelný. Řekněte ne bujónu v kostce a naučte se 4 skvělé recepty na silný uzený, slepičí, zeleninový a hovězí vývar.

Burger nebo růže? 13 tipů, jak servírovat avokádo!

23.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Většina z nás jej nakrájí na kousky, použije do salátu nebo jako hlavní ingredienci do populárního mexického guacamole. Food blogerka Colette Dike, autorka blogu Food Deco, začala servírovat avokádo do tvaru spirál, růží i burgerů. Zkrátka tak, aby bylo dokonale fotogenické.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

6 věcí z milostného života, které nikdy nedávejte na sociální sítě 6 věcí z milostného života, které nikdy nedávejte na sociální sítě
Blanka Milfaitová: Cestuje po světě a stále vaří marmelády i pro Buckinghamský palác Blanka Milfaitová: Cestuje po světě a stále vaří marmelády i pro Buckinghamský palác
Zatočte s rýmou pomocí Sinupretu! Zatočte s rýmou pomocí Sinupretu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web