309/609/4-070.jpg

Ovocné knedlíky jak je máme rádi

07.09.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Nadýchané sladké knedlíky zalité máslem a zasypané strouhaným tvarohem vždy byly oblíbenou volbou pro všechny, kdo zatoužili po sladkém obědě. Přinášíme pár tipů na tuto vykutálenou dobrotu.

Kynuté knedlíky s malinami a borůvkami

6 porcí, příprava: 40 minut + kynutí

* 500 g polohrubé mouky + na poprášení válu
* 20 g čerstvého droždí
* 1 lžíce třtinového cukru
* 250 ml polotučného mléka
* 1 vejce
* špetka soli
* 350 g ovoce (borůvky a maliny)
* 250 g tvarohu na strouhání
* moučkový cukr a máslo na dochucení

Mouku prosejte do mísy, uprostřed udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí, přidejte cukr a zalijte polovinou vlažného mléka. 10 minut nechte v teple vzejít kvásek. Poté vmíchejte zbytek vlažného mléka, vejce a špetku soli. Vypracujte hladké těsto, přikryjte mísu čistou utěrkou a nechte v teple kynout asi hodinu. V průběhu kynutí můžete těsto ještě jednou propracovat. Poté na pomoučněném válu těsto vyválejte na plát silný asi 5 mm. Rozdělte na čtverce, do středu vložte omyté a osušené ovoce a vytvarujte knedlíky. Vařte je ve vroucí vodě podle velikosti asi 8–10 minut, dokud nevyplavou. Poté podávejte s nastrouhaným tvarohem, zasypané moučkovým cukrem a zalité rozpuštěným máslem.


Bramborové knedlíky s blumou a skořicí

4 porce, příprava: 40 minut + chlazení brambor

* 600 g brambor typu B
* 280 g polohrubé mouky nebo dětské krupice
* 1 vejce
* špetka soli
* 500 g blum
* 150 g třtinového cukru
* 2 lžíce mleté skořice
* 2 lžíce strouhanky
* máslo na zalití
* mouka na poprášení válu

Brambory i se slupkou vařte doměkka, nechte vychladnout a poté najemno nastrouhejte. Vmíchejte mouku, vejce a sůl a vypracujte hladké těsto. To nechte chvilku odpočinout. Mezitím přiveďte ve velkém hrnci vodu k varu. Těsto na trošce mouky vyválejte v plát asi 5 mm tlustý, podle velikosti blum ho rozkrájejte na čtverce. Blumy rozkrojte napůl, vyndejte pecky a zase spojte k sobě, obalte těstem a vytvarujte knedlíky. Pozvolna je vařte ve vroucí vodě 10–15 minut. Poté nechte okapat a ještě teplé je obalte ve směsi z cukru, skořice a strouhanky. Na talíři zalijte rozpuštěným máslem.

NÁŠ TIP: Pokud nemáte čas, použijte sypké bramborové těsto, přidejte 400 ml vody a 1 vejce.


Tvarohové knedlíčky s jahodami a rebarborou

4 porce, příprava: 30 minut

* 250 g měkkého tvarohu + na podávání
* 50 ml polotučného mléka
* 1 vejce
* 200 g polohrubé mouky + 50 g hrubé mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* špetka soli
* 1 lžíce másla + na zalití
* 2 stonky rebarbory
* 200 g jahod

Měkký tvaroh smíchejte s mlékem, vejcem, moukou, práškem do pečiva a špetkou soli. Vypracujte těsto, nechte ho chvilku odpočinout a poté z něj tvarujte menší knedlíčky. Vařte je ve vroucí vodě, dokud nevyplavou, asi 7 minut. Mezitím na másle orestujte na menší kousky nakrájenou oloupanou rebarboru, po chvilce přidejte na menší kousky nakrájené jahody a krátce poduste. Ovocnou směsí ozdobte na talíři knedlíčky, podávejte s tvarohem a zalijte trochou rozpuštěného másla.

Fotogalerie

302/609/4-068.jpg 306/609/4-069.jpg 310/609/4-070.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Cukroví podle čtenářů: 5 sladkých receptů, které musíte vyzkoušet

05.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Vybrali jsme pro vás lahodných 5 receptů na vánoční cukroví, podle kterých pravidelně pečete. Nechybí sladká klasika v podobě vanilkových rohlíčků, ani čokoládové pralinky, které můžete darovat nejenom k Vánocům.

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle! Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle!
Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli
Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web