882/978/vlocky_b.jpg

Ovesné vločky

01.02.2010 | Redakce | Gourmet

V české kuchyni jsou ovesné vločky neprávem opomíjeny, a přitom jsou vysoce hodnotnou potravinou pro svůj obsah bílkovin a množství tuků. Také minerální látky a především vitamín B vyhovují zdravé výživě a udržují dobrou kondici. Přitom jsou ovesné vločky lehce stravitelné...

Ovesné vločky se vyrábějí se loupáním ovsa z napařovaných obilek. Obsahují průměrně 66,5 % sacharidů, 14,4 % bílkovin a 6,8 % tuku. Právě kvůli vysokému obsahu tuku se nedají dlouho skladovat, aby nežlukly.

Oves je ze všech obilnin nejmladší.Starověké kulturní národy jej neznaly. V době broznové se na polích vyskytoval více méně jako plevel. Teprve v raném středověku jeho přednosti objevili Slované, od nichž jejich zkušenosti převzali Germáni a Keltové. Dnes se ve střední Evropě pěstuje až 50 duhů ovsa. Ovesné vločky zůstaly doposud denní stravou například ve skandinávských zemích a ve Švýcarsku.

Ovesné vločky se nevyznačují žádnou charakteristickou příchutí, a proto se velmi dobře hodí k přípravě jídel slaných i sladkých. Použijeme je všude tam, kde chceme upravit jednoduchý, dobrý, výživný a lehce stravitelný pokrm. Nejčastěji jsou používány jako zavářka do polévek, ale vynikající jsou pro přípravu nejrůznějších kaší, nádivek, karbanátků, sekaných (kam je přidáváme místo máčených žemlí), svítků, obalujeme v nich pokrmy určené ke smažení namísto ve strouhance, opražené vločky používáme k sypání pokrmů místo sýra. Také je přidáváme do různých zeleninových pokrmů, jednak tím pokrm nastavíme, jednak lépe drží pohromadě - nerozpadá se. Stejně tak lze ovesné vločky využít k přípravě sladkých moučníků, sušenek, koláčků, lívanců, sypeme jimi také povrch pečiva. Jemně mleté vločky nahradí i mouku. Z pražených vloček jsou nejlepší oříškové zákusky. Jsou součástí různých přesnídávkových směsí müsli, chutnají zasyrova jako vložka do jogurtů atd.

Příprava ovesných vloček:

Vločky se mají před vařením asi půl hodiny máčet, abychom zkrátili dobu vaření. Máčíme je do vody, které dáme tolik, kolik mohou vločky do sebe pojmout. Vaříme je 20-40 minut. Vločky, které zaváříme na kaši, přebereme a záváříme buď do slané vody, zeleninového či masového vývaru, nebo do mléka či slabě osolené vody. Upražíme-li vločky na sucho na pánvi s několika pokrájenými ořechy nebo burskými oříšky, máme výborné sypání na vařené moučníky. Nejlepší náhradou oříšků do pečiva a sladkých zákusků jsou ovesné vločky opražené na pánvi se lžící cukrové krupice. Všechny polévky můžeme místo jíškou zahustit ovesnými vločkami. Na osobu počítáme 1 lžíci. Výborné jsou například vločky nevařené, namočené přes noc do asi 6 lžic vody. Před podáváním do nabotnalé hmoty přistrouháme jablko nebo přidáme jahodový džem, zředíme trochou mléka, osladíme podle chuti medem nebo cukrem, můžeme přidat i trochu citronové šťávy.

Fotogalerie

883/978/vlocky_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Silný vývar 4x jinak: Uzený, slepičí, zeleninový a hovězí

23.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Balzámem pro zkřehlé tělo i duši jsou horké polévky. Základem je vždy poctivý vývar ze zeleniny či masa, který zabere více času, ale výsledek je nenahraditelný. Řekněte ne bujónu v kostce a naučte se 4 skvělé recepty na silný uzený, slepičí, zeleninový a hovězí vývar.

Burger, nebo růže? 13 tipů, jak servírovat avokádo!

23.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Většina z nás jej nakrájí na kousky, použije do salátu nebo jako hlavní ingredienci do populárního mexického guacamole. Food blogerka Colette Dike, autorka blogu Food Deco, začala servírovat avokádo do tvaru spirál, růží i burgerů. Zkrátka tak, aby bylo dokonale fotogenické.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test řasenek v ceně od 250 do 450 korun: Která je nejlepší? Velký test řasenek v ceně od 250 do 450 korun: Která je nejlepší?
Vodka s klobásou nebo sprej na astma: Jaké šílené diety lidé drží? Vodka s klobásou nebo sprej na astma: Jaké šílené diety lidé drží?
Gastrický bypass - jednoduchá operace, která zachraňuje životy Gastrický bypass - jednoduchá operace, která zachraňuje životy
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web