882/978/vlocky_b.jpg

Ovesné vločky

01.02.2010 | Redakce | Gourmet

V české kuchyni jsou ovesné vločky neprávem opomíjeny, a přitom jsou vysoce hodnotnou potravinou pro svůj obsah bílkovin a množství tuků. Také minerální látky a především vitamín B vyhovují zdravé výživě a udržují dobrou kondici. Přitom jsou ovesné vločky lehce stravitelné...

Ovesné vločky se vyrábějí se loupáním ovsa z napařovaných obilek. Obsahují průměrně 66,5 % sacharidů, 14,4 % bílkovin a 6,8 % tuku. Právě kvůli vysokému obsahu tuku se nedají dlouho skladovat, aby nežlukly.

Oves je ze všech obilnin nejmladší.Starověké kulturní národy jej neznaly. V době broznové se na polích vyskytoval více méně jako plevel. Teprve v raném středověku jeho přednosti objevili Slované, od nichž jejich zkušenosti převzali Germáni a Keltové. Dnes se ve střední Evropě pěstuje až 50 duhů ovsa. Ovesné vločky zůstaly doposud denní stravou například ve skandinávských zemích a ve Švýcarsku.

Ovesné vločky se nevyznačují žádnou charakteristickou příchutí, a proto se velmi dobře hodí k přípravě jídel slaných i sladkých. Použijeme je všude tam, kde chceme upravit jednoduchý, dobrý, výživný a lehce stravitelný pokrm. Nejčastěji jsou používány jako zavářka do polévek, ale vynikající jsou pro přípravu nejrůznějších kaší, nádivek, karbanátků, sekaných (kam je přidáváme místo máčených žemlí), svítků, obalujeme v nich pokrmy určené ke smažení namísto ve strouhance, opražené vločky používáme k sypání pokrmů místo sýra. Také je přidáváme do různých zeleninových pokrmů, jednak tím pokrm nastavíme, jednak lépe drží pohromadě - nerozpadá se. Stejně tak lze ovesné vločky využít k přípravě sladkých moučníků, sušenek, koláčků, lívanců, sypeme jimi také povrch pečiva. Jemně mleté vločky nahradí i mouku. Z pražených vloček jsou nejlepší oříškové zákusky. Jsou součástí různých přesnídávkových směsí müsli, chutnají zasyrova jako vložka do jogurtů atd.

Příprava ovesných vloček:

Vločky se mají před vařením asi půl hodiny máčet, abychom zkrátili dobu vaření. Máčíme je do vody, které dáme tolik, kolik mohou vločky do sebe pojmout. Vaříme je 20-40 minut. Vločky, které zaváříme na kaši, přebereme a záváříme buď do slané vody, zeleninového či masového vývaru, nebo do mléka či slabě osolené vody. Upražíme-li vločky na sucho na pánvi s několika pokrájenými ořechy nebo burskými oříšky, máme výborné sypání na vařené moučníky. Nejlepší náhradou oříšků do pečiva a sladkých zákusků jsou ovesné vločky opražené na pánvi se lžící cukrové krupice. Všechny polévky můžeme místo jíškou zahustit ovesnými vločkami. Na osobu počítáme 1 lžíci. Výborné jsou například vločky nevařené, namočené přes noc do asi 6 lžic vody. Před podáváním do nabotnalé hmoty přistrouháme jablko nebo přidáme jahodový džem, zředíme trochou mléka, osladíme podle chuti medem nebo cukrem, můžeme přidat i trochu citronové šťávy.

Fotogalerie

883/978/vlocky_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

7 kaváren v Karlíně, které stojí za návštěvu

19.01.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Karlín se stal v posledních několika letech pestrou částí Prahy a není divu, že se drží v předních příčkách oblíbenosti. Restaurací, kaváren a míst k odpočinku stále přibývá a proto je na čase napsat o těch, které stojí za návštěvu.

V hlavní roli ovoce: Neobvyklé kombinace s masem, které vás překvapí

19.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Zdá se vám nemožné sehnat v zimních měsících kvalitní ovoce? Žádný problém. Stačí využít ovoce, které je v tuto chvíli na vrcholu. Jsou to hlavně mandarinky, pomeranče, limetka nebo papája. Díky nim připravíte skvělé jídla, kde vás chuť ovoce mile překvapí. Kromě toho uděláte i něco pro své zdravé, protože

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejdřív málem zemřela při výslechu, potom v mlátičce a nakonec při povodních Nejdřív málem zemřela při výslechu, potom v mlátičce a nakonec při povodních
Proměna jídelny: Kombinace starého nábytku a moderních prvků vás nadchne! Proměna jídelny: Kombinace starého nábytku a moderních prvků vás nadchne!
Chat: Věčné problémy s pletí? Ptejte se odbornice, jak s nimi zatočit Chat: Věčné problémy s pletí? Ptejte se odbornice, jak s nimi zatočit
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web