444/589/4-054.jpg

Osvěžující polévky

03.08.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Odlehčete svůj jídelníček třeba vývarem se sezonní zeleninou a podávejte jej s netradičními zavářkami.

Studená okurková polévka

4 porce, příprava: 20 minut

* 2 salátové okurky
* 4 stroužky česneku
* 500 ml podmáslí
* 150 ml bílého jogurtu
* 50 g oříšků kešú
* hrst kopru
* šťáva z 1 limetky
* olivový olej
* sůl a pepř
* 100 g plátků uzeného lososa

Omyté salátové okurky nastrouhejte na tenké plátky, přidejte jemně nasekaný česnek, smíchejte s podmáslím a jogurtem. Přimíchejte nasucho upražené a nasekané oříšky kešú, kopr, šťávu z limetky a dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem. Polévku podávejte s proužky uzeného lososa.


Zeleninové minestrone se svítkem

4 porce, příprava: 30 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 2 jarní cibulky
* 2 stroužky česneku
* 3 stonky řapíkatého celeru
* 2 brambory typu A
* 200 g zeleného chřestu
* 1 l zeleninového vývaru
* 100 g hrášku
* tymián a oregano
* sůl a pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* 40 g parmazánu
* bílé pečivo na krutony

SVÍTEK

* 4 vejce
* 75 g polohrubé mouky
* sůl a pepř
* hrst petrželky a špenátu
* 50 g másla

Na dvou lžících olivového oleje orestujte nasekanou jarní cibulku s česnekem, přidejte na plátky nakrájený řapíkatý celer, na kostičky nakrájené brambory a stonky chřestu. Hlavičky si ponechte stranou. Zalijte vývarem a vařte do změknutí brambor, asi 10 minut. Poté přidejte hrášek a hlavičky chřestu, bylinky a vařte ještě 5 minut. Dochuťte solí a pepřem. Připravte si svítek, oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte s moukou, dochuťte solí a pepřem, přidejte nasekanou petrželku a špenát. Nakonec zlehka vmíchejte vyšlehaný sníh. Svítek v podobě omelety osmahněte na pánvi s rozehřátým máslem z obou stran dozlatova, nakrájejte na plátky. Polévku podávejte s hoblinkami parmazánu, na oleji orestovanými krutony a se svítkem.

Náš tip: Do vaječného svítku můžete pro zjemnění přidat lžíci smetany.


Králičí vývar se špenátovými knedlíčky

4 porce, příprava: 3,5 hodiny

* 500 g odřezků z králíka na vývar
* 3 mrkve
* 4 stonky řapíkatého celeru
* 1 pórek
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 rajče
* 4 kuličky nového koření
* 5 kuliček pepře
* 2 lžičky soli
* 2 bobkové listy
* 2 lžíce olivového oleje
* 100 g baby špenátu
* petrželka

KAPÁNÍ

* 100 ml mléka
* 1 vejce
* hrst sušených rajčat
* sůl a pepř
* polohrubá mouka na zahuštění

Připravte si vývar z králíka, z jedné mrkve, dvou stonků řapíkatého celeru, poloviny pórku, cibule, česneku, rajčete a koření. Vařte při nízké teplotě pozvolna a bez míchání alespoň 3 hodiny. Sceďte vývar, maso vyjměte a oberte. V hrnci na oleji orestujte nadrobno nakrájenou zbylou mrkev, řapíkatý celer a pórek. Na závěr přidejte špenátové listy a ihned zalijte vývarem.

Vařte 10 až 15 minut, poté vmíchejte kapání. To si připravíte tak, že metličkou prošleháte vejce a mléko, přidáte velmi nadrobno nakrájená sušená rajčata, osolíte, opepříte a zahustíte polohrubou moukou. Vzniklé těsto musí protéct hrubým struhadlem. Kapání vařte v polévce 5 minut. Nakonec polévku dochuťte jemně nasekanou petrželkou, solí a pepřem.

Špenátové knedlíčky

4 porce, příprava: 15 minut

100 ml 33% smetany, 1 vejce, 50 g baby špenátu, dětská krupička na zahuštění, sůl a pepř

V misce vyšlehejte smetanu s vejcem, přidejte spařený, najemno nasekaný špenát, zahustěte dětskou krupičkou a dochuťte solí a pepřem. Vytvarujte kuličky a vařte je buď přímo ve vývaru, nebo v osolené vodě (asi 7 minut) podle velikosti.

Fotogalerie

437/589/4-055.jpg 441/589/4-056.jpg 445/589/4-054.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Cukroví podle čtenářů: 5 sladkých receptů, které musíte vyzkoušet

05.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Vybrali jsme pro vás lahodných 5 receptů na vánoční cukroví, podle kterých pravidelně pečete. Nechybí sladká klasika v podobě vanilkových rohlíčků, ani čokoládové pralinky, které můžete darovat nejenom k Vánocům.

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle! Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle!
Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli
Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web