444/589/4-054.jpg

Osvěžující polévky

03.08.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Odlehčete svůj jídelníček třeba vývarem se sezonní zeleninou a podávejte jej s netradičními zavářkami.

Studená okurková polévka

4 porce, příprava: 20 minut

* 2 salátové okurky
* 4 stroužky česneku
* 500 ml podmáslí
* 150 ml bílého jogurtu
* 50 g oříšků kešú
* hrst kopru
* šťáva z 1 limetky
* olivový olej
* sůl a pepř
* 100 g plátků uzeného lososa

Omyté salátové okurky nastrouhejte na tenké plátky, přidejte jemně nasekaný česnek, smíchejte s podmáslím a jogurtem. Přimíchejte nasucho upražené a nasekané oříšky kešú, kopr, šťávu z limetky a dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem. Polévku podávejte s proužky uzeného lososa.


Zeleninové minestrone se svítkem

4 porce, příprava: 30 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 2 jarní cibulky
* 2 stroužky česneku
* 3 stonky řapíkatého celeru
* 2 brambory typu A
* 200 g zeleného chřestu
* 1 l zeleninového vývaru
* 100 g hrášku
* tymián a oregano
* sůl a pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* 40 g parmazánu
* bílé pečivo na krutony

SVÍTEK

* 4 vejce
* 75 g polohrubé mouky
* sůl a pepř
* hrst petrželky a špenátu
* 50 g másla

Na dvou lžících olivového oleje orestujte nasekanou jarní cibulku s česnekem, přidejte na plátky nakrájený řapíkatý celer, na kostičky nakrájené brambory a stonky chřestu. Hlavičky si ponechte stranou. Zalijte vývarem a vařte do změknutí brambor, asi 10 minut. Poté přidejte hrášek a hlavičky chřestu, bylinky a vařte ještě 5 minut. Dochuťte solí a pepřem. Připravte si svítek, oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte s moukou, dochuťte solí a pepřem, přidejte nasekanou petrželku a špenát. Nakonec zlehka vmíchejte vyšlehaný sníh. Svítek v podobě omelety osmahněte na pánvi s rozehřátým máslem z obou stran dozlatova, nakrájejte na plátky. Polévku podávejte s hoblinkami parmazánu, na oleji orestovanými krutony a se svítkem.

Náš tip: Do vaječného svítku můžete pro zjemnění přidat lžíci smetany.


Králičí vývar se špenátovými knedlíčky

4 porce, příprava: 3,5 hodiny

* 500 g odřezků z králíka na vývar
* 3 mrkve
* 4 stonky řapíkatého celeru
* 1 pórek
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 rajče
* 4 kuličky nového koření
* 5 kuliček pepře
* 2 lžičky soli
* 2 bobkové listy
* 2 lžíce olivového oleje
* 100 g baby špenátu
* petrželka

KAPÁNÍ

* 100 ml mléka
* 1 vejce
* hrst sušených rajčat
* sůl a pepř
* polohrubá mouka na zahuštění

Připravte si vývar z králíka, z jedné mrkve, dvou stonků řapíkatého celeru, poloviny pórku, cibule, česneku, rajčete a koření. Vařte při nízké teplotě pozvolna a bez míchání alespoň 3 hodiny. Sceďte vývar, maso vyjměte a oberte. V hrnci na oleji orestujte nadrobno nakrájenou zbylou mrkev, řapíkatý celer a pórek. Na závěr přidejte špenátové listy a ihned zalijte vývarem.

Vařte 10 až 15 minut, poté vmíchejte kapání. To si připravíte tak, že metličkou prošleháte vejce a mléko, přidáte velmi nadrobno nakrájená sušená rajčata, osolíte, opepříte a zahustíte polohrubou moukou. Vzniklé těsto musí protéct hrubým struhadlem. Kapání vařte v polévce 5 minut. Nakonec polévku dochuťte jemně nasekanou petrželkou, solí a pepřem.

Špenátové knedlíčky

4 porce, příprava: 15 minut

100 ml 33% smetany, 1 vejce, 50 g baby špenátu, dětská krupička na zahuštění, sůl a pepř

V misce vyšlehejte smetanu s vejcem, přidejte spařený, najemno nasekaný špenát, zahustěte dětskou krupičkou a dochuťte solí a pepřem. Vytvarujte kuličky a vařte je buď přímo ve vývaru, nebo v osolené vodě (asi 7 minut) podle velikosti.

Fotogalerie

437/589/4-055.jpg 441/589/4-056.jpg 445/589/4-054.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Silný vývar 4x jinak: Uzený, slepičí, zeleninový a hovězí

23.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Balzámem pro zkřehlé tělo i duši jsou horké polévky. Základem je vždy poctivý vývar ze zeleniny či masa, který zabere více času, ale výsledek je nenahraditelný. Řekněte ne bujónu v kostce a naučte se 4 skvělé recepty na silný uzený, slepičí, zeleninový a hovězí vývar.

Burger, nebo růže? 13 tipů, jak servírovat avokádo!

23.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Většina z nás jej nakrájí na kousky, použije do salátu nebo jako hlavní ingredienci do populárního mexického guacamole. Food blogerka Colette Dike, autorka blogu Food Deco, začala servírovat avokádo do tvaru spirál, růží i burgerů. Zkrátka tak, aby bylo dokonale fotogenické.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí? Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí?
5 andělů, kteří vám pomůžou najít a udržet lásku 5 andělů, kteří vám pomůžou najít a udržet lásku
Jak se nejlépe ubránit v zimních měsících nachlazení Jak se nejlépe ubránit v zimních měsících nachlazení
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web