681/924/3-75.jpg

Originální pomazánky na topinky

25.03.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Ať už je připravíte na rodinnou oslavu, nebo jako rafinované pohoštění pro návštěvu, tyhle domácí chuťovky nikdy nezklamou. Jejich příprava není složitá a slibujeme vám, že až je zkusíte, už nikdy nebudete k vínu servírovat nic jiného.

Houbová paštika se slaninou

4 porce - příprava: 20 minut + namáčení

10 g sušených hub
1 cibule
200 g anglické slaniny
2 stroužky česneku
2 lžíce másla
300 g hlívy ústřičné
80 g mletých vlašských ořechů
3 lžíce zakysané smetany
sůl a pepř

Sušené houby nejméně na hodinu namočte do vody. Cibuli oloupejte a spolu se slaninou nasekejte najemno, česnek podrťte. Na másle orestujte cibuli a když začne zlátnout, přidejte slaninu a vyždímané houby. Restujte asi 2 minuty. Přidejte nakrájenou hlívu, česnek a 3 až 5 minut duste. Pak směs nechte vychladnout, přendejte ji do misky a krátce rozmělněte tyčovým mixérem. Přidejte mleté vlašské ořechy a zakysanou smetanu, dochuťte solí a pepřem. Podávejte na opečeném chlebu.

Náš TIP: Společně s paštikou můžete k topinkám nabídnout také domácí čatní, třeba brusinkové (na obrázku). To připravíte z povařených brusinek, jablek, cibule, česneku, zázvoru a chilli papričky. Dochuťte solí a pepřem a skladujte ve skleničkách v ledničce.

Čočková pomazánka se semínky

4 porce - příprava: 35 minut + namáčení

SVĚTLÁ:
200 g červené čočky
2 šalotky
2 lžíce avokádového oleje
1 lžíce světlého balzamikového krému
sůl a pepř
2 hrsti sezamových semínek

TMAVÁ:
200 g hnědé čočky
100 g orestovaných dýňových semínek + 50 g na posypání
2 lžíce dýňového oleje
1 lžíce citronové šťávy
2 stroužky česneku
sůl a pepř

Červenou čočku propláchněte, zalijte 2 hrnky vody a vařte 10 minut. Vychladlou ji rozmixujte s nakrájenou šalotkou, přidejte olej i balzamiko a dochuťte solí a pepřem. Podávejte na opečených krajíčcích chleba nebo veky posypanou sezamovými semínky. Na tmavou pomazánku propláchněte hnědou čočku, zalijte ji vodou a nechte hodinu bobtnat. Pokud je třeba, dolijte vodu asi centimetr nad čočku a vařte asi 30 minut. Odstavte a nechte vychladnout, případná zbylá voda by se měla vstřebat. Pak všechny suroviny rozmixujte tyčovým mixérem. Posypte dýňovými semínky.

Lilková pomazánka s česnekem

4 porce - příprava: 15 minut + pečení a chlazení

2 lilky
1 menší cibule
3 stroužky česneku
1 balení sýra typu žervé
olivový olej
2 lžíce bílého balzamikového krému
sůl a pepř
150 g piniových oříšků

Lilky propíchejte vidličkou, dejte do pekáče a pečte asi hodinu při 200 °C. Když trochu zchladnou, rozpulte je a lžící vydlabejte dužninu. Dejte ji do cedníku, ten položte na přiměřeně velkou misku a nechte asi hodinu odkapat, lilek se tak zbaví přebytečné šťávy. Pak ho nasekejte najemno, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, drcený česnek a žervé, zakápněte olivovým olejem a dochuťte 2 lžícemi bílého balzamikového krému, solí a pepřem. Pomazánku natřete na opečenou veku a posypte nasucho orestovanými piniovými oříšky.

Náš TIP: Do pomazánky můžete vmíchat také nasekané černé olivy nebo sušená rajčata. Místo žervé použijte zakysanou smetanu nebo řecký jogurt. Ideální je připravovat pomazánku den předem a nechat ji odležet v ledničce, chutě se krásně prolnou.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

674/924/3-74.jpg 678/924/3-74_75.jpg 682/924/3-75.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Jarní dezerty, které musíte vyzkoušet!

28.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Vše se začíná probouzet a čerstvé ovoce se začíná dostávat na pulty obchodů. Nechte se inspirovat jarními chutěmi a připravte si něco lehkého a sladkého.

Dokonalý mazanec? 5 jednoduchých triků, jak na něj!

27.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Bez pravého mazance by to na Velikonoce nebylo ono. Poradíme vám několik způsobů, které vám pomůžou udělat právě ten váš mazanec.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje? Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje?
Jak zamaskovat odrosty rychle a bez barvení? Známe kosmetické triky! Jak zamaskovat odrosty rychle a bez barvení? Známe kosmetické triky!
Nezbytné železo – co je dobré o něm vědět? Nezbytné železo – co je dobré o něm vědět?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web