Originální pomazánky na topinky

Originální pomazánky na topinky

Ať už je připravíte na rodinnou oslavu, nebo jako rafinované pohoštění pro návštěvu, tyhle domácí chuťovky nikdy nezklamou. Jejich příprava není složitá a slibujeme vám, že až je zkusíte, už nikdy nebudete k vínu servírovat nic jiného.

Houbová paštika se slaninou

4 porce - příprava: 20 minut + namáčení

10 g sušených hub
1 cibule
200 g anglické slaniny
2 stroužky česneku
2 lžíce másla
300 g hlívy ústřičné
80 g mletých vlašských ořechů
3 lžíce zakysané smetany
sůl a pepř

Sušené houby nejméně na hodinu namočte do vody. Cibuli oloupejte a spolu se slaninou nasekejte najemno, česnek podrťte. Na másle orestujte cibuli a když začne zlátnout, přidejte slaninu a vyždímané houby. Restujte asi 2 minuty. Přidejte nakrájenou hlívu, česnek a 3 až 5 minut duste. Pak směs nechte vychladnout, přendejte ji do misky a krátce rozmělněte tyčovým mixérem. Přidejte mleté vlašské ořechy a zakysanou smetanu, dochuťte solí a pepřem. Podávejte na opečeném chlebu.

Náš TIP: Společně s paštikou můžete k topinkám nabídnout také domácí čatní, třeba brusinkové (na obrázku). To připravíte z povařených brusinek, jablek, cibule, česneku, zázvoru a chilli papričky. Dochuťte solí a pepřem a skladujte ve skleničkách v ledničce.

Čočková pomazánka se semínky

4 porce - příprava: 35 minut + namáčení

SVĚTLÁ:
200 g červené čočky
2 šalotky
2 lžíce avokádového oleje
1 lžíce světlého balzamikového krému
sůl a pepř
2 hrsti sezamových semínek

TMAVÁ:
200 g hnědé čočky
100 g orestovaných dýňových semínek + 50 g na posypání
2 lžíce dýňového oleje
1 lžíce citronové šťávy
2 stroužky česneku
sůl a pepř

Červenou čočku propláchněte, zalijte 2 hrnky vody a vařte 10 minut. Vychladlou ji rozmixujte s nakrájenou šalotkou, přidejte olej i balzamiko a dochuťte solí a pepřem. Podávejte na opečených krajíčcích chleba nebo veky posypanou sezamovými semínky. Na tmavou pomazánku propláchněte hnědou čočku, zalijte ji vodou a nechte hodinu bobtnat. Pokud je třeba, dolijte vodu asi centimetr nad čočku a vařte asi 30 minut. Odstavte a nechte vychladnout, případná zbylá voda by se měla vstřebat. Pak všechny suroviny rozmixujte tyčovým mixérem. Posypte dýňovými semínky.

Lilková pomazánka s česnekem

4 porce - příprava: 15 minut + pečení a chlazení

2 lilky
1 menší cibule
3 stroužky česneku
1 balení sýra typu žervé
olivový olej
2 lžíce bílého balzamikového krému
sůl a pepř
150 g piniových oříšků

Lilky propíchejte vidličkou, dejte do pekáče a pečte asi hodinu při 200 °C. Když trochu zchladnou, rozpulte je a lžící vydlabejte dužninu. Dejte ji do cedníku, ten položte na přiměřeně velkou misku a nechte asi hodinu odkapat, lilek se tak zbaví přebytečné šťávy. Pak ho nasekejte najemno, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, drcený česnek a žervé, zakápněte olivovým olejem a dochuťte 2 lžícemi bílého balzamikového krému, solí a pepřem. Pomazánku natřete na opečenou veku a posypte nasucho orestovanými piniovými oříšky.

Náš TIP: Do pomazánky můžete vmíchat také nasekané černé olivy nebo sušená rajčata. Místo žervé použijte zakysanou smetanu nebo řecký jogurt. Ideální je připravovat pomazánku den předem a nechat ji odležet v ledničce, chutě se krásně prolnou.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky